TUŽILAŠTVO HAŠKOG SUDA: Ratko Mladić je ključni akter masakra i zločina nad muslimanima u Srebrenici!

- Ono što se dešavalo u opštini za opštinom nije nasumična posledica vojne kampanje, već njena prava svrha - rekao je tužilac Alen Tiger i naglasio da "etničko čišćenje nije bilo posledica vojne kampanje, već njen cilj"

Tužilaštvo Haškog tribunala danas je u završnoj reči na suđenju Ratku Mladiću, iznelo da je on bio ključni akter masakra nad muslimanima u Srebrenici i udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se nasilno stvori srpska država u velikim delovima BiH.

 

TERETE GA ZA GENOCID I ZLOČIN PROTIV ČOVEČANSTVA: Počinju završne reči na suđenju Ratka Mladića

 

Mladić je optužen za genocid, progon i istrebljenje, ubistva, deportacije, kao i zločine protiv čovečnosti, a tužilaštvo je danas, četiri godine od početka suđenja, počelo iznošenje završnih reči.

 

Tužilac Alan Tiger se osvrnuo na istorijske događaje koji su prethodili ratu, kao i na sve tačke optužnice rekavši da je Mladić bio zaslužan za plan koji je kako je naveo, imao za cilj da radikalno izmeni demografsku sliku delova Bosne na koje su pretendovali bosanski Srbi.

 

On je u završnoj reči naveo da je general Mladić imao isključivu komandu u VRS, da nikome nije odgovarao, i da je samim tim "odgovoran za sve ono što se desilo sa nesrpskim stanovništvom".

 

- Ono što se dešavalo u opštini za opštinom nije nasumična posledica vojne kampanje, već njena prava svrha - rekao je tužilac Alen Tiger i naglasio da "etničko čišćenje nije bilo posledica vojne kampanje, već njen cilj".

 

Tužilac je argumente Mladićevih branilaca nazvao smešnim i besmislenim rekavši da je ona pokušavala da predstavi Mladića kao mladog i neodlučnog oficira koji je imao manje važnu ulogu.

 

Foto: Wikimedia/ICTY staff

Foto: Wikimedia/ICTY staff

 

- Mladić je bio centralna figura u masakru 1995. godine nad hiljadama muslimana u Srebrenici - rekao je tužilac.

 

Mladić je u sivom odelu i sa naočarima, pažljivo je slušao reči tužioca.

 

Završna reč tužilaštva planirana je i za utorak i sredu, 6. i 7. decembar, nakon čega će tim odbrane izneti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom. Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz tribunala u Hagu. Odbrana i tužilaštvo su krajem oktobra da podneli pisane podneske završne reči.

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine. On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

 

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. dok je odbrana predstavljala svoje dokaze od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

 

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    5. decembar 2016 | 13:45

    Kriv je zato sto nije pocinio zlocinci a trebao je, kriv je zato sto je pustio unprofor a trebao je pobiti ih sve, kriv je zato sto je pustio zarobljenike a trebao ih je pobiti, kriv je za nesto sto sto nije učinio a a vi zlikovci mu to proposujete, kriv je zato sto je Veliki vojskovodja i veliki Srbin, da bi ga vi zlikovci sa zapada osusi li proposujete mu zlocine koji nisu pocinje i a sada iz ove perspektive se vide da je trebalo pocinio ih pa mu onda mozete sudi ti je za nas Srbe je on herojima bio bice i ostace uvek i upoznati jedan je generalka Ratka Mladic nas heroj

  • M.K .

    5. decembar 2016 | 21:19

    Najveci Vojskovodja posle Zivojina Mišica :) podrzavam ga u svakom smislu da nije bilo njega ne bi imali RS ❤️ a ko kaze da je Zlocinac ... Vazno da su Gotovina i Oric na slobodi toliko o tome ..

  • Blanka

    5. decembar 2016 | 14:27

    Treba vam zrtva za svoje zlocine pa ste nasli Ratka Mladica! Ko je optuzena za bombardovanje Srbijje?! KO? Ubice,ubijali ste srpski narod a sada nam subite za zlocin! To je vrhunac licemerje,bezobrazluka...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA