Danas nastavak rasprave o budžetu u Skupštini Srbije

Na današnji dan imamo suficit od 31 milijardu, precizirao je Vučić, navodeći da je reč o vladinom budžetu

  • 34

U Skupštini Srbije danas će biti nastavljena načelna rasprava o budžetu za 2017. godinu, u kojoj će učestvovati i premijer Aleksandar Vučić.

Vučić: Nemamo snage za platne razrede, izjednačiti plate u Beogradu i Vranju, značilo bi demonstracije do kraja života

Predsednik Vlade je juče, prvog dana rasprave, poslanicima u parlamentu rekao da je napravljeno čvrsto i stabilno finansiranje i da je ovo najbolje krojen, a realno i skrojen budžet.

On je podsetio da je za ovu godinu bio predviđen deficit od 122,1 milijardu dinara, a što je ocenjeno kao dobar deficit na putu izlaska iz krize i dve godine mandata vlade i razgovora sa MMF.

Na današnji dan imamo suficit od 31 milijardu, precizirao je Vučić, navodeći da je reč o vladinom budžetu.

Vučić: Potrošači psuju državi majku za sve, a kada ne dobiju fiskalni račun, ne znaju da su sebi odmogli

Vučić se osvrnuo na to da neki budžete iz 2005. i 2006. godine predstavljaju kao najbolje i po pitanju deficita naveo da su tada u budžetima predstavljena i sredstva koja su dobijana iz privatizacija i da su budžeti bili krojeni na osnovu toga pa su svi rashodi sastavljani po tim prihodima koji nisu bili realni, navodeći kao primer da je samo Mobtel prodat za oko milijardu i 500 miliona evra i računao se kao redovni prihod.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Onda smo ušli u potpunu katastrofu, jer nije imalo šta da se privatizuje. Nema tih prihoda od 2008. godine - dodao je premijer.

Kako je rekao, prihode takve prirode smo ostvarili u visini od oko 30 miliona i nisu prikazani u budžetu, a državna kasa se puni iz poreza, akciza, taksi..

Imamo stabilno i čvrsto i fiansiranje koje se ne oslanja na to da li ćemo prodati jedno ili drugo preduzeće, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, biće prihoda od aerodroma, ali ni to nije prikazano kako bi se smanjio deficit i prikazao manjim, niti je ubačeno bilo šta u vezi sa EPS-om ili Telekomom, na primer.

Karadžić uložio žalbu Hagu na 238 strana: Presuda ima 48 grešaka

Dodao je da nije ništa ni planirano u vezi ta dva preduzeća, ali da nije ništa ni "ubačeno" da bi stanje izgledalo bolje.

Vučić je rekao da je u Predlogu budžeta prikazan po prvi put i rashod za RTB "Bor" gde imamo loše stanje i gde smo pokazali da ne umemo njime da upravljamo, te da treba i da se da dve milijarde dinara dok se to ne bude rešilo.

Kako je premijer rekao, prikazuje se i novac za koridore, zajmove i ništa se ne krije u budžetu.

- Uvrstili smo sve što možemo, jer nećemo ništa da krijemo i ljudi mogu da vide na šta ide njihov novac - poručio je Vučić.

Sve u svemu, budžet za 2017. godinu najzdraviji je predloženi budžet, koji znači izlazak Srbije iz krize, rezimirao je predsednik vlade.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    6. decembar 2016 | 09:37

    Realan budzet, u skladu sa nasim mogucnostima.

  • paramonte

    6. decembar 2016 | 11:25

    Sta je obecala sadasnja vlast je i ispunila,najzad smo i mi dobili sposobnu vladu,narocito posle one opozicijone,lopovske,koja je mislila samo na sebe,sadasnji premijer prvo brine o narodu a onda o svemu ostalom

  • Zeljko

    6. decembar 2016 | 11:29

    Dovoljno je reci suficit i bice jasno vecini da je Srbija na pravom putu. Budzet je skrojen racionalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA