O SRBIJI, HRVATSKOJ, POGLAVLJIMA, FUDBALU I JOŠ PO NEČEMU: Ovo nije lekcija iz evropskih vrednosti, već valjanje u blatu Balkana

Pogledajmo jedni drugima u oči. Bližih komšija nema. Moramo da živimo jedni pored drugih. Hajde da probamo da živimo jedni sa drugima

  • 93

Blagdan ili praznik? Trg otvorenog srca ili Advent? Fudbal ili nogomet? Zar je važno, kako nazivamo ove "stvari", koje nam svima pričinjavaju radost. Bilo da živimo u Kragujevcu, Zadru, Novom Sadu, Karlovcu, Beogradu ili Zagrebu, uskoro ćemo svi proslaviti praznike. Putovaćemo jedni kod drugih, smejati se, grliti, piti, trošiti dinare, kune, evre... Ali, ne. Ne možemo na miru uživati u tim danima, opet se birokratija isprečila između nas.

SRBIJA STOPIRANA NA PUTU KA EU ZBOG UDŽBENIKA: Svi pričaju o poglavlju 26, ali da li znate na šta se ono odnosi?

Moguće otvaranje sva tri poglavlja - pritisak na Hrvate da odustanu od blokade!

Poglavlje 26. Šta je to? Pitaće neki klinac od 16 godina u Valjevu, kada mu na pametni telefon, koji ne ispušta iz ruku, stigne notifikacija da je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU.

Verovatno se neće ni informisati kakav je to dokument, ali ću mu odzvanjati u ušima da su Hrvati opet blokirali Srbe. Uh, ti dosadni Hrvati, pomisliće, opet nas zajebavaju!

Nekih 200 kilometara dalje, 17-godišnji Osiječanin takođe će dobiti puš notifikaciju. Pomisliće: Ha, opet smo pobedili krvnike!

Foto-ilustracija: Tanjug, Widewallpapershd Foto-ilustracija: Tanjug, Widewallpapershd

I tako u krug, već 25 godina. Stvaraju se generacije zombija, koje će gutati ono što im serviraju političari željni malo moći. Srbi su loši momci, Hrvati su žrtve, koje su pobedili uz povjesnoj bici.

Za početak, ne bi bilo loše da Vladu na Markovom trgu neko obavesti da je rat završen pre 20 godina i da Srbija nije nikada direktno učestvovala u njemu. Rat je grozna stvar, verovatno najgora tvorevina u istoriji ljudskog postojanja i ove reči ne mogu opisati grozote, koje su snašle ljude i sa hrvatske i sa srpske strane.

Ali, moramo da krenemo dalje. Ne zato, što je blokiran neki dokument, koji će ionako biti otvoren za mesec ili dva, već zato što treba da budemo na pomoći jedni drugima.

Između ostalog, zato što jedemo iste čokolade. Da li treba da budemo predmet sprdnje Francuza, Nemaca, Mađara...

Dokle će neko iz Brisela, Vašingtona ili Moskve uređivati kako ćemo razgovarati. Dokle ćemo se valjati u tom blatu Balkana?

Foto-ilustracija: AP, Tanjug, Widewallpapershd Foto-ilustracija: AP, Tanjug, Widewallpapershd

Govorimo gotovo istim jezikom (mada će lingvisti imati što-šta da prigovore ovoj konstataciji), ali je bitno da se razumemo. Ako razumemo jezik jedni drugih, kako to da se posle toliko godina i dalje ne razumemo?

Nema više nikakvog smisla. Kako uz ovakve vesti i brdo birokratskih gluposti, koje nemaju nikakve veze sa realnim stanjem na terenu, da stvaramo nove generacije mladih, koji će biti kosmpolite i raditi na izgradnji jednog novog i boljeg sveta, koji nam je svima potreban.

Kako da se rešimo mržnje, kada stalno jedni druge saplićemo?

Pojavila se vest o formiranju regionalne fudbalske lige. Bravo! Pomislih ponovo će se putovati, biće puni stadioni, oriće se navijačka pesma, igraće se fudbal.

Ali, kako? Kako da nedelja bude praznik fudbala i porodice? Kako da neka majka iz Kragujevca isprati sina na utakmicu u Split, ili obratno, kada nas birokratija truje i pospešuje mržnju?

Printskrin: Youtube/Fudbalski savez Srbije Printskrin: Youtube/Fudbalski savez Srbije

Kako mislite da se izbegnu razbijene glave i autobusi? Tako što će neko reći da nismo dovoljno dobri za Evropu, jer nismo odštampali nekoliko udžbenika.

Da li se zaista radi o nekoliko odštampanih udžbenika? Daj, budimo realni! Kakva poglavlja, kakvi pregovori... Pogledajmo jedni drugima u oči. Bližih komšija nema. Moramo da živimo jedni pored drugih. Hajde da probamo da živimo jedni sa drugima.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    13. decembar 2016 | 19:24

    Dobice lekciju kako se ponasaju gospoda koju nece tako lako zaboraviti.

  • Sanja

    13. decembar 2016 | 19:30

    Hrvati nemaju svoju istoriju, vec je grade na nama jos od '90-ih...

  • Ja

    13. decembar 2016 | 15:18

    Fala dragom bogu prvi put nesto pametno da procitam!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA