SRBIJA STOPIRANA NA PUTU KA EU ZBOG UDŽBENIKA: Svi pričaju o poglavlju 26, ali da li znate na šta se ono odnosi?

Glavna kočnica su, naime, udžbenici za osnovnu školu na hrvatskom jeziku, koje Srbija iako je počela da prevodi na hrvatski, ipak nije počela da radi na posebnim udbženicima namenjenim pripadnicima hrvatske zajednice

  • 26

Vest o tome da Srbija neće moći da otvori poglavlje 26 i tako nastavi svoj put integracija u EU zbog blokade Hrvatske, odjeknula je juče, a razlog će dodatno iznervirati javnost - nekoliko zemalja-članica ima primedbe u vezi sa obrazovanjem na jezicima nacionalnih manjina!

HRVATSKA BLOKIRALA SRBIJU ZA POGLAVLJE 26! VUČIĆ: Dosta je njihovog iživljavanja!

Glavna kočnica su, naime, udžbenici za osnovnu školu na hrvatskom jeziku, koje Srbija iako je počela da prevodi na hrvatski, ipak nije počela da radi na posebnim udbženicima namenjenim pripadnicima hrvatske zajednice.

VUČIĆ ODRŽAO OBEĆANJE: Hitno se noćas iz Brisela vraća za Beograd!

Hrvatska agencija Hina prenela je sinoć da će danas na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU otvoriti poglavlja 5 i 25, a da za otvaranje poglavlja 26 Obrazovanje i kultura nema saglasnosti među zemljama članicama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom biće održaće na marginama sastanka Veća za opšte poslove, koji čine ministri za evropske ili spoljne poslove zemalja članica.

Ministri će na tom sastanku usvojiti zaključke o proširenju u kojima će, između ostalog, pozvati Srbiju da poštuje prava nacionalnih manjina, saznaje Hina.

Sa druge strane, državna sekretarka Ministarstva prosvete Gordana Predić rekla je da je to ministarstvo uradilo sve što je trebalo da bi se došlo do otvaranja poglavlja 26, ali da je nažalost reč o višoj politici.

- Odgovorno tvrdim da je Ministarstvo prosvete uradilo sve što je trebalo da bi došlo do otvaranja poglavlja 26, u ovom trenutku nije jasno šta je problem i zašto je Hrvatska blokirala otvaranje tog poglavlja 26, nadam se da će premijer na konferenciji za novinare direktno reći u čemu je problem - rekla je ona za Pink.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Kao veoma bitno, Predić je navela da je resorno ministarstvo u martu ove godine potpisalo Memorandum sa Hrvatskim nacionalnim savetom u Srbiji, koji je, kako je objasnila, u stvari trojni, jer, pored Ministarstva prosvete, Hrvatskog nacionalnog saveta, potpisao ga je i Zavod za izdavanje udžbenika, upravo da bi se pospešilo i unapredilo obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, pa tako i na hrvatskom.

Takođe, Ministarstvo prosvete je, kaže Predić, prošlog septembra na šest adresa uputilo Memorandum o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina i uopšte o statusu obrazovanja nacionalnih manjina.

- Mi smo sve vreme radili da otklonimo sve nedostatke upravo da bismo došli u situaciju da se otvori poglavlje, ali poglavlje 26 će čekati nivo "podizanje rampe", kako za sada stoje stvari - rekla je Predić, koja je i predsednik pregovaračke grupe za poglavlje 26.

- Hrvati možda kažu da nama žele sve najbolje i da blokiranjem poglavlja žele da mi prođemo sve što su oni prošli na putu EU integracija, kako bismo imali bolju državu. Oni možda tako kažu, ali očigledno da se zaista trude da ponovimo lekciju više puta - rekla je Predić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    13. decembar 2016 | 13:04

    Na poslednjem ,svetskom testu -PISA,hrvatski djaci su pokazali -katastrofalno neznanje... (Djaci iz Srbije,su nas ponos, sa gomilom zlatnih medalja, koje donose sa svakog svetskog - takmicenja.Svaki dalji komentar je - suvisan.)

  • Stanko

    13. decembar 2016 | 10:56

    Pa treba izbaciti ćirilicu da ne ometa mentalni razvoj malih Hrvata?!?

  • Vbc

    13. decembar 2016 | 15:17

    Imali srpskih udjbenika u hrvatskoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA