Ako je današnja Hrvatska promoter evropskih vrednosti, ja te vrednosti neću deliti

Srbi u Hrvatskoj ne mogu pročitati tablu na ćiriličnom pismu, jer je polomljena. I to u prisustvu policije. Ali, zato mogu pročitati napis "Za dom spremni" i to u sred Jasenovca, gde su im dede, babe, očevi i majke poklani

  • 63

Trudim se da sagledam širu sliku i shvatim zašto je Srbiji opet udarena packa. Čuj, packa, šamar! Kažu najviši hrvatski zvaničnici da Srbija na svom putu ka EU mora da sprovede određene standarde među kojima je i pitanje zaštite nacionalnih manjina. Kako je Evropska unija zajednica ravnopravnih država, koje zajedno definišu standarde, onda moramo da se zapitamo da li želimo da prihvatimo te evropske/hrvatske standarde?

TRI ŠTETNE POSLEDICE HRVATSKE BLOKADE: Ljajić o odnosima dve zemlje

GDE JE ZAVRŠILO OKO 7.000 IKONA? Srbi iz Hrvatske o verskom nasleđu koje je nestalo tokom rata

U objašnjenju zvaničnog Zagreba, u kojem su obrazložili zašto nisu saglasni sa otvaranjem poglavlja 26 koje se tiče obrazovanja i kulture, stoji da Beograd nije učinio dovoljno u pogledu vraćanja kulturnog blaga SPC u Hrvatsku, kao i insistiranje na pravima hrvatske manjine u Srbiji, odnosno udžbenicima i nastavi na hrvatskom jeziku.

Reći će neko - legitimni zahtevi. No, da pogledamo kakve standarde postavljaju naše komšije i da li na te standarde treba da se ugledamo, ne daj Bože da ih primenimo.

Kakav je položaj srpske manjine u Hrvatskoj?

Oni ne mogu pročitati tablu na ćiriličnom pismu, jer je polomljena. I to u prisustvu policije. Ali, zato mogu pročitati napis "Za dom spremni" i to usred Jasenovca, gde su im dede, babe, očevi i majke poklani.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iz kuće neće izaći početkom avgusta, jer će im Tompson pevati o Staroj Gradiški. U novogodišnjim paketićima srpska deca verovatno neće naći čokoladu iz matice, jer će predsednica Hrvatske zahtevati da se u njima nađu isključivo hrvatski proizvodi.

Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

Ali, ovo je samo deo svakodnevice. O pojedinim predstavnicima aktuelne političke elite, koja promoviše ustaštvo, ne bih ni da pišem. Nisu vredni.

E, to su standardi koje postavlja članica Evropske unije. Nisam siguran da je ove postulate Robert Šuman, stvarajući Zajednicu za ugalj i čelik, imao na umu. Zato moram da postavim pitanje, da li i ostalih 27 zemalja članica EU prihvata ove standarde, njima ravnopravne članice?

Nisam siguran. Ali sam siguran da su ostale članice Unije jasno stale iza hrvatske Vlade i dopustile joj da blokira i šamara Srbiju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Srbiju, koja jasne korake čini na putu ka Evropskoj uniji. U trenutku kada u Beograd stiže, slobodno se može reći, treći čovek ponovo moćne Rusije, premijer Aleksandar Vučić se sastaje sa njim i potom putuje u Brisel, čime šalje jasnu poruku da je EU konačno odredište naše zemlje.

To konačno odredište trebalo bi da baštini jednakost, slobodu, ravnopravnost... Da li su to vrednosti koje nosioci vlasti u Hrvatskoj promovišu prema sopstvenim građanima, srpske nacionalosti, i na koje Srbija treba da se ugleda?

E, zato ne mogu da sagledam širu sliku. I ne želim da delim te današnje evropske/hrvatske vrednosti.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    15. decembar 2016 | 13:59

    U potpunosti se slazem sa iznetim. Mi nismo narod koji je nastao od nekog drugog naroda, samim tim nemamo komplekse nize vrednosti, nemamo prestonicu van nase drzave nije nam prestonica Vatikan, Moskva, Ankara, Tirana. Mi smo jednostavno Srbi i nama je jedina prestonica Beograd. Mi smo svoji na svome i to hoce da nam oduzmu, smanjili su nam teritoriju za trecinu i proterali Srbe, gde smo unazad 500 godina placali porez i borili se za tu zemlju. Nismo mi za zajednicu sa inkvizitorima, fasistima, nacistima ustasama i krtasima. To su narodi koji svoje frustracije ispoljavaju svaki dan, mi jednostavno nismo za to drustvo , ukoliko udjemo u EU potpisai smo svoj nestanak.

  • Mire

    15. decembar 2016 | 15:36

    Hrvatska je ruglo EU usli su u uniju zahvaljujuci vatikanu .

  • Bily

    15. decembar 2016 | 13:55

    O njima je degutantno, i sa osećanjem mučnine govoriti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA