≫ 

Vučić o pismu Jankovića: Onima koji su ušli u priču s njim želim da izigravaju nacionalne heroje

Zaštitnik građana Saša Janković optužio je juče Vučića za "raspirivanje mržnje i netrpeljivosti"

  • 48

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema potrebu da odgovara na otvoreno pismo koje mu je uputio zaštitnik građana Saša Janković.

POČELA KAMPANJA? Janković osuo paljbu po Vučiću. SNS: Jankoviću, sram vas bilo!

- Nisam imao potrebu da odgovorim na to ni juče, a mislim da su pogrešili neki moji stranački prijatelji koji su ušli u tu priču. Želim im da izigravaju nacionalne heroje - rekao je Vučić.

Dodao je da ne želi da se "osvrće na besmislice koje oni, političari, izgovaraju".

- On (Janković) je političar, dobar ili loš, to će narod da kaže. Mislim da je loše što to govori sa druge funkcije, na kojoj je sada. Ja računam da su svi oni već postali predsednici države, možda će imati šansu da pogaze tu odvratnu Vučićevu Vladu ako bude parlamentarnih izbora. Sve im se otvorilo, trebalo bi da budu radosni, a ne nervozni - izjavio je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao da čestita Jankoviću na popularnosti u Hrvatskoj, ali i da je video da je on (Vučić) tamo najnepopularniji.

Zaštitnik građana Saša Janković optužio je juče Vučića za "raspirivanje mržnje i netrpeljivosti" zbog izjave u kojoj je za njega i još nekoliko osoba rekao da su "apriori protiv države i svog naroda" i ocenio da Srbija "zaslužuje više i bolje od ovakvog načina vršenja vlasti".

Janković je u otvorenom pismu premijeru naveo da je takav rečnik "sa takvog mesta, znak totalitarnosti, a ne demokratskog uređenja" i da izjave u kojima su neki ljudi okarakterisani kao "protivnici države i naroda" stvaraju "mnogo veći i opasniji problem po demokratiju u Srbiji".

Video sam da sam najnepopularniji u Hrvatskoj

Vučić je izjavio da nijednu uvredu na račun Hrvatske i Hrvata nije izneo, kada je reagovao na neotvaranje Poglavlja 26.

- Iznosio sam samo činjenice, u redu je da oni objašnjavaju svojim građanima koliko sam ja loš, ali moj je posao da bijem teške bitke, ali i da zaštitim građane, zemlju, a ne sebe - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara o napadima kojima je izložen na političkoj i medijskoj sceni Hrvatske.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodao je da veruje da će građani to znati da cene.

- Video sam da sam najnepopularniji - primetio je premijer, ali i dodao da je ponosan, jer sam štitio interese svog naroda.

A na pitanje hoće li se uskoro s nekim iz Hravstke sastati i razgovarati, Vučić je rekao da želi uvek sa svima da razgovara, te da kod nas nisu zabranjene hrvatske čokoladice.

Promene u javnim preduzećima i u Vladi

Premijer Srbije je izjavio da će do kraja godine biti dosta promena na čelu javnih preduzeća, te u vladi, u širem smislu, ali je precizirao da nije reč o ministrima.

- Mi smo prvi put pošteno ostavili rezervu šta je to čime ćemo mi da platimo to što oni loše rade. Imamo problem sa određenim neispunjenim obećanjem u 'Srbijagasu' i o tome ćemo narednih dana razgovarati sa direktorom - rekao je Vučić.

Naveo je da će sa njim razgovarati i o tome kako su se naglo uvećavali dugovi hemijskih preduzeća od septembra do novembra, i o naplati potraživanja.

- Biće promena i u mnogim drugim preduzećima - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Biće dosta promena u širem smislu u vladi do kraja godine. Ne mislim na ministre, već mislim na sve ono što je u nadležnosti vlade - rekao je Vučić.

Komentarišući rad javnih preduzeća i razgovore sa MMF-om, kazao je da je ta institucija prihvatila ono što je plan vlade za "Bor" i "Resavicu".

Ako imamo većinu u Skupštini, nema izbora

Predsednik Vlade Srbije je rekao da ako skupštinske većine bude, neće biti potrebe za prevremenim parlamentarnim izborima.

- Neko misli da su potrebni (parlamentarni izbori), neki misle da nisu. Ukoliko ne bude većine u Skupštini, znači da su potrebni, ako je bude, znači da nisu - rekao je Vučić novinarima u Skupštini upitan da prokomentariše ocenu Demokratske stranke Srbije da ti izbori nisu potrebni.

On je dodao da opozicija "zna da pobeđuje na izborima".

- Oni znaju da pobeđuju na izborima, ali ne žele tako brzo da nas pobede. Pre toga ima samo jedna sitnica - moraju da dobiju glasove građana Srbije - rekao je Vučić.

O anketnom odboru za ubistvo Đinđića

Premijer je izjavio da bi ubistvom Zorana Đinđića trebalo da se bave tužioci, a ne skupština, ali je takođe naveo da ne želi da se izjašnjava protiv bilo kakve parlamentarne inicijative.

- Sve što mislite da ima od novih detalja sa kojima država nije upoznata, molim vas da nadležnim državnim organima budu dostavljeni. Voleo bih da se time bavi tužioci, a ne da se bavi Skupština, ali ne želim da se izjašnjavam protiv bilo kakve parlamentarne inicijative - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o inicijativi za formiranje anketnog odbora u vezi sa ubistvom Zorana Đindića.

"Migovi" u martu u Srbiji

Vučić očekuje da u Moskvi početkom naredne nedelje bude potpisan ugovor o avionima Mig 29, a ti bi avioni u Srbiju trebalo da stignu u martu naredne godine.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ćemo sa tih šest aviona imati moćnu eskadrilu od 10 "migova", što, podvukao je, nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

Kako je naveo, ulagaće se i dalje u namensku industriju, a sve isključivo u svrhu očuvanja mira, bezbednosti i stabilnosti na Balkanu.

- Mogu da obradujem, žene koje brinu o potomstvu više od muškaraca, da su sigurnije jer time odvraćamo svakoga ko bi pomislio da Srbiju napadne - poručio je Vučić.

- Kada budemo imali deset Migova 29, novih 13 Erbasovih helikoptera, koje prave Nemci i Francuzi, za prevoz specijalaca i sa naoružanjem. Onda je slika Srbije u tom smislu drugačija - napomenuo je predsednik Vlade.

- Ima te tri faze, više o tome govoriću u nedelju pred odlazak u Moskvu. Za helikoptere naš plan je da idemo na 6+3+4. Šest koji su za vojsku, za prevoz specijalnih jedinica, ali koji će nositi naoružanje i rakete. Istovremeno ćemo imati još tri za naše policijske specijalne snage i plan je da četiri budu donacija. To je ono čemu se nadamo - naveo je Vučić.

Kako je objasnio, ugovor bi trebalo da potpišemo u Moskvi.

- Očekujemo već u martu da budu ovde, a onda da idemo na produženje resursa sa dve godine. Svih 10 'migova' ima još dve godine i produženje na vanrednih 14 godina. Onda imamo narednih 14 godina moćnu eksadrilu od 10 'migova', što svi ostali na našem području nemaju, pa čak i neke zemlje NATO-a, ako nisu značajno veće od nas - naveo je Vučić i ponovio: "A sve to u svrhu očuvanja mira i stabilnosti".

(Beta/Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    15. decembar 2016 | 14:04

    Doslo vreme pravo,i da narod sazna, da drzave nema,- "Drzava sam - ja". Imate problema,ala ste se - stisli, odahnite malo,mozak - na otavu, hvala Bogu,ima, ko za vas,i - misli.

  • Никола

    15. decembar 2016 | 11:53

    I on uzima platu od 400 hiljada, čoveka stvarno ništa nije sramota kakve gluposti izgovara. Neka ide u HR da se kandiduje za presednika jer u Srbiji to nikad neće biti.

  • poli

    15. decembar 2016 | 12:55

    Mozda bi Jankovic u Hrvatskoj i imao neke sanse ovde su mu ravne nuli .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA