JEDAN POZIV MENJA SVE: Čekajući Vučićevu odluku o predsedničkom kandidatu (FOTO)

Većina stranaka vladajuće koalicije najavila je da će imati svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima. Ipak, jedan poziv bi mogao da promeni njihovu odluku

  • 78

U proteklom periodu, većina stranaka vladajuće koalicije najavila je da će imati svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima. Ipak, jedan poziv bi mogao da promeni njihovu odluku. Naime, premijer i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je da će sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem na Sretenje, 15. februara, izaći u javnost kada će od građana zatražiti podršku za zajedničkog kandidata. Poziv na konsultacije, kod prvog čoveka Vlade, mogao bi da bude presudan u dogovoru oko jednog kandidata vladajuće koalicije.

 

Vulin: Narod hoće Vučića za predsednika

 

Đukić Dejanović o koaliciji: Ako svako ima svog kandidata, onda smo protivnici jedni drugima

 

Vučić je najavio da će on i predsednik Nikolić "kao odgovorni ljudi" tražiti podršku za jednog kandidata za kojeg će moći da garantuju da će raditi dobro na miru i stabilnosti države.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

U tom smislu i koalicioni partneri naprednjaka očekuju u narednim danima poziv Vučića, kako bi se do početka februara napravila politička strategija nastupa vlasti za predsedničke i eventualne vanredne parlamentarne izbore.

 

Tokom ovih prazničnih dana, ali i u prethodnom periodu, većina lidera vladajuće koalicije iznela je stav o potencijalnim kandidatima na predstojećim predsedničkim izborima.

 

Lider socijalista Ivica Dačić u intervjuu za naš portal, rekao je je da je SPS uvek spreman da ima svog predsedničkog kandidata, navodeći da Tomislav Nikolić trenutno nije kandidat i da zato ne zna zašto bi se o njemu izjašnjavao.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Ipak, napomenuo je da je SPS spreman da razgovara o zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije, ako postoji takva inicijativa Aleksandra Vučića i SNS. Dodao je i da tih razgovora do sad nije bilo.

 

Dugogodišnji partner socijalista, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da će dve stranke posle Božića odlučiti hoće li imati svog predsedničkog kandidata. Ali, ne po svaku cenu.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Mi smo na republičkom nivou u jednoj mnogo većoj koaliciji. Ukoliko sa Srpskom naprednom strankom postignemo dogovor da sve stranke tog vladajućeg bloka stanu iza jednog kandidata, neću imati ništa protiv. Međutim, o tome onda tek treba razgovarati - rekao je Marković.

 

Spremnost da se kandiduje za predsednika Srbije, odavno je istakao potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Ali takođe apsolutno sam spreman za svaku vrstu razgovora, ukoliko koalicija odluči da ima jednog kandidata. Ukoliko koalicija odluči da ima više kandidata, u tom slučaju bih se i ja kandidovao. Čekamo poziv SNS na razgovor na ovu temu – izjavio je Ljajić.

 

I u Savezu vojvođanskih Mađara kažu da postoji mogućnost da podrže kandidata vladajuće većine.

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

- Na izborima 2012. imali smo svog kandidata, ali mislimo da je sada najprirodnije da se najpre o tome postigne dogovor unutar vladajuće koalicije - rekao je šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor.

 

Koga bi voleo da na Andrićevom vencu, jasno je pokazao lider Pokreta socijalista i ministar za rad Aleksandar Vulin. Prema njegovim rečima, to je i volja većine građana.

 

- To je moj stav, ja sam samo rekao ono što misli većina građana u Srbiji, da bi Aleksandar Vučić imao najveće šanse, odnosno da bi sigurno bio pobednik na predsedničkim izborima u prvom krugu - rekao je Vulin.

 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Napomenuo je da od 2008. godine Vučić i on zajedno donose strateške odluke kada su u pitanju njihove partije, te da će tako biti i ovog puta.

 

Iz svih ovih izjava je jasno da svi koalicioni partneri očekuje Vučić poziv na konsultacije. Pored pomenutih tu su i PUPS, Nova Srbija, SNP, PSS, SPO...

 

Ulogu u određivanju kandidata na predsedničkim izborima, koji bi trebalo da se održe u aprilu, imaće i istraživanja javnog mnjenja. Prema poslednjem objavljenom, Aleksandar Vučić, ako bi se kandidovao, imao bi šanse da pobedi već u prvom krugu predsedničkih izbora, a Tomislav Nikolić mogao bi da ima veliki problem u drugom krugu, pokazuju rezultati ankete agencije “Faktor plus”, koju prenosi “Politika”.

 

(Telegraf.rs/Tanjug/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    4. januar 2017 | 21:20

    Tuzno je citati,ove - komentare... (Znam da je beda,ali prodati xe za -zendvic?)...

  • Maki

    4. januar 2017 | 20:43

    Ne treba ni trenutka da sumnjamo u odluku premijera i vrha SNS, bice onakva kakva i treba da bude!

  • joksim

    4. januar 2017 | 19:16

    Samo mi dajte ime onog ko je dostojan da zameni ili da pobedi Vucica!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA