≫ 

PATRIJARH IRINEJ: Nezamislivo je da Pećka patrijaršija bude u stranoj državi

Patrijarh kaže da se mora učiniti sve da Kosovo opstane, da nam okolnosti nisu nimalo naklonjene, ali da da živimo u nadi

  • 12

Patrijarh srpski Irinej kaže da ne može ni da zamisli da Pećka patrijaršija, istorijska rezidencija srpskog patrijarha, bude u stranoj državi i ističe da je to rekao stranim ambasadorima. Patrijarh kaže da se mora učiniti sve da Kosovo opstane, da nam okolnosti nisu nimalo naklonjene, ali da da živimo u nadi.

OTKAZANA POSETA predsednika Nikolića Kosovu i Metohiji

Srbi na KiM su bili i ostaju jedinstveni (FOTO)

- Srbija je učinila mnogo da sačuva naše svetinje na Kosovu kao srpske. Naša je stalna obaveza da to činimo u svakoj prilici. Moramo i svet da o tome upoznamo - kaže patrijarh za Novosti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje da je razgovarao sa mnogima koji dolaze iz država koje su priznale Kosovo, čime su pristali da srpske svetinje postanu albanske.

- U privatnom razgovoru, oni uglavnom priznaju da dobro vide stanje i situaciju u pokrajini. Oni koji su tamo bili u različitim ulogama sa jednim mišljenjem su došli, a sa drugim se vratili. Videli su i shvatili stvarnost - kaže patrijarh.

Foto: Tanjug/AP/Holy and Great Council Foto: Tanjug/AP/Holy and Great Council

Dodaje da se njihovi glasovi ne čuju, mada su pojedini vrlo glasni i jasno govore ono što misle.

Patrijarh kaže da se mora učiniti sve da Kosovo opstane, da nam okolnosti nisu nimalo naklonjene, ali da da živimo u nadi.

- Nagoveštaji nekih promena u najnovijim događajima daju zrno nade da ćesestanje u svetu promeniti i da će Evropa i Amerika početi da čine ono što su u prošlosti činile - da seju kulturui, duhovnost, da zbližavaju narode, a ne da stvaraju ratove, revolucije, tragedije, migracije - kaže on.

Poglavar SPC ponavlja da je Kosovo "naša sveta zermlja, naš Jerusalim, ali nažalost i naša golgota".

Crkva manastira Gračanice. Foto: Marko Todorović Crkva manastira Gračanice. Foto: Marko Todorović

Govoreći o odnosu rimokatoličke crkve sa pravoslavljem, Irinej kaže da je papa Franja čovek koji je sagledao vreme, prirodu i misiju crkve u svetu.

Naš odnos sa Rimom, pojašnjava on, umnogome kvare komšije događajima koje pamtimo i koji predstavljaju tragediju za hrvatski i srpski narod.

- Sadašnji papa to dobro uviđa i zato je formirao komisiju koja razgovara sa našom. Neposredan povod za formiranje tela bio je pitanje Alojzija Stepinca i rasvetljavanje njegove uloge u vremenu u kome je živeo i delovao - kaže poglavar SPC.

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Kako kaže želja je da se iznesu istorijskli dokazi koji govore za i protiv onoga što Vatikan želi da učini sa Stepincem.

Govoreći o abortusu, patrijarh kaže da je svaka žena stvorena da bude majka i da je najveći greh i zločin ubiti nevino biće.

- Niko nema taj dar koji žena ima. Čovek može da stvori fabriku, da bude genije kao Nikola Tesla, ali život može da podari samo majka i to je najveći Božiji dar - kaže patrijarh.

O Saboru na Kritu kaže da je vrlo važno što je održan, ali je dodao da možda nije ispunio sve želje i nade svih crkava.

(Telegraf.rs/Izvor:  Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    7. januar 2017 | 00:28

    Pa dragi moj Irineju vreme je zadnje da sediste SPC prebacis u Pecku patrijarsiju i da tamo stolujes sa svetim sinodom i da se tamo iskljucivo odrzavaju Sabori a doslo je i zadnje vreme da trazis na osnovu tapija da se SPC vrati sva njena imovina oduzeta na KiM. A mogao bi da predvodis MIRNI MARŠ 500.000 Srba koji bi tom prilikom obisli sve manastire, crkve i da se obnove sva groblja. Nadam se da neces reci nije bezbedno jer kao prvom duhoviku i pastiru ovozemaljaki zivot nije bitan.

  • Mire

    6. januar 2017 | 11:40

    To je Sveta Srpska Zemlja

  • Lina♡☆♧♡

    6. januar 2017 | 13:01

    Sve je to ok ali mi ne možemo mnogo da promenimo stanje na kosovu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA