Nova provokacija Haradinaja: Srbi, samo se vi nadajte da će me uhvatiti

U intervjuu za nemački Dojče vele Ramuš govori da nikad neće biti izručen ni Beogradu, a ni Hagu

  • 24

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je nedavno uhapšen u Francuskoj po srpskoj poternici, odbacuje svaku mogućnost da bude izručen Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK u Hagu, kao ni Beogradu.

 

HARADINAJA IZRUČUJU HAGU? Francuzi ga šalju pred novi Specijalni sud

 

Najavljivanje takve mogućnosti, Haradinaj doživljava kao napad i pokušaj njegove diskreditacije.

 

- Ne, nije moguće. Tako nešto se neće desiti, tako da moje zaustavljanje ovde može imati veze sa svešću u Srbiji da ja neću biti predmet Specijalnog suda, tako da žele da me napadaju i diskredituju - rekao je Haradinaj odgovarajući na pitanje Radija Dojče vele da li se može desiti da ne bude isporučen Beogradu nego Hagu, u Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK.

 

Rukovodilac srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović izjavio je ranije danas za DW da postoji mogućnost da Haradinaj iz Francuske bude izručen Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Haradinaj, inače, bivši kosovski premijer protivi se formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK i ističe da misli da to ima veze sa nepoverenjem prema kosovskim institucijama i nedostatkom kredibiliteta tih institucija.

 

Tvrdi da se njegovo ime neće naći na spisku tog suda.

 

- Srbiju očigledno boli to što ja neću biti na spisku onih koji bi mogli da budu optuženi pred ovim sudom, pošto sam već oslobođen svih optužbi, zato pokušava sada na razne načine da me diskredituje.

 

- Ali Srbija treba da shvati da na ovakav način šteti svom narodu, pošto je očigledno da su narodi Bosne i Kosova platili najveću cenu srpskih zločina, ali je svoju cenu platio i srpski narod - rekao je Haradinaj.

 

Lider uticajne opozicione ABK, koji se protivi i sutrašnjem nastavku dijalog u Briselu na najvišem nivou Beograda i Prištine i koji premijera Isu Mustafu i predsednika Hašima Tačija naziva "srpskim marionetama" jer su pristali na bezuslovni dijalog sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, kaže da će on za Srbiju uvek biti kriv.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Poternica za mnom je još jedna igra Beograda, gde je očigledno oživeo duh Miloševića - kaže Haradinaj, koga su francuske vlasti uhapsile 4. januara u Bazelu.

 

Haradinaj tvrdi da zna da su, kako kaže, veoma poštovane zemlje poput Nemačke, Austrije, Švajcarske i drugih stopirale ovaj zahtev Srbije.

 

Na opasku da srpske vlasti imaju nove dokaze protiv njega, koji nisu razmatrani svojevremeno kada mu je suđeno u Hagu, Haradinaj kaže da je "to samo igra" i insinuacije iz vreme vlasti Slobodana Miloševića.

 

Sve je to, prema njegovim rečima, razmotreno i pretresano.

 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Ja sam oslobođen tih optužbi. Ali je sve to samo politička igra Srbije, u koju je nažalost uključena i Francuska - kazao je Haradinaj.

 

Haradinaj tvrdi da neće biti izručen ni Srbiji jer, kako navodi, Srbija treba da shvati da nema nikakvu pravnu nadležnost nad Kosovom i građanima Kosova.

 

Haradinaj, međutim, nije konkretno odgovorio na konstataciju Dojče velea da je o njegovoj umešanosti u zločine je govorio i sadašnji premijer Kosova, koji je u tom smislu pomenuo i Radonjičko jezero.

 

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA