ZLOČINAC SAMOUVEREN: Do kraja nedelje povratak na Kosovo

Ramuš Haradinaj sutra će se ponovo naći pred francuskim sudom u Kolmaru

  • 20

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj sutra će se ponovo naći pred francuskim sudom u Kolmaru. Haradinaj je za RSE rekao da veruje da će sud sledeće nedelje privesti kraju njegov slučaj i da će mu se omogućiti povratak na Kosovo.

PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Ovako hoće da formiraju kosovsku vojsku i zaobiđu Srbe

ALBANSKA MATA HARI: Do juče pregovarala s Vučićem, sada postaje šef kosovskih špijuna

- Do sada smo čekali predmet iz Srbije. Sud me je pozvao da se sutra javim sudu u Kolmaru kojem je predata optužnica iz Srbije. Dakle, dotle se stiglo sa procedurama. Mi ćemo potom odmah zatražiti ročište za razmatranje ovog predmeta, odnosno, odbacićemo optužbe i njihov zahtev o izručenju koji je u potpunosti politički -  kazao je Haradinaj, koji se trenutno nalazi na uslovnoj slobodi do odluke o njegovom izručivanju Srbiji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Haradinaj je ponašanje Srbije prema njemu nazvao "političkom igrom" uoči predsedničkih izbora koju vodi rukovodstvo u Beogradu.

- Srbija se igrala i vremenom i kasnila je sa podnošenjem materijala kako bi se ovaj proces odugovlačio. Ali, predmet je sada pred sudom i verujem da će se ispoštovati vremenski rokovi kako bi se okončao proces. U pitanju je predmet iz 2004. kojeg su fabrikovali Miloševićevi ostaci pravosuđa u Beogradu - naveo je Haradinaj, i podsetio da je taj isti predmet postojao i u haškom tribunalu a tužilaštvo ga nije ocenilo relevantnim.

Haradinaj je u ponovio da je briselski dijalog o normalizaciji odnosa više u korist lidera nego naroda i dodao da je Kosovu potrebna zajednička platforma za dijalog koja bi podrazumevala međusobno priznanje.

Foto: Tanjug/Marina Maksimović Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštilo o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BRKA

    31. januar 2017 | 14:21

    Ako se on vrati na kosovo i neko od nasi politicara isporuci li nekog srbina evropi moze slobodno dase obesi ali verujem da nas srbin sve bi prodo za pare sramota srpskog naroda

  • Milomir Maric

    31. januar 2017 | 14:59

    Nista novo i nista zacudjujuce! Zar smo mislili nama da ga isporuce???

  • livia

    31. januar 2017 | 20:17

    Dobio instrukcije za rušenje ostatka crkava i manastira i proterivanja ostatka Srba sa severa Kosova u februaru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA