≫ 

Nova runda pregovora u Briselu, Nikolić pita: Zašto je Tači izigrao Vučiča?

Nikolić kaže da postoje pitanja o kojima ne može da se razgovara i da niko u EU ni u Prištini ne gaji optimizam da bi moglo da se priča o tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije

  • 29

U Briselu će se održati nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. U delegaciji Beograda su predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, a u prištinskoj delegaciji Hašim Tači i Isa Mustafa.

Jedan papir iz Prištine može da uništi sve! Briselski dijalog na ivici: Pred Srbijom nemoguć zahtev

Oni su došli u Brisel na poziv visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za RTS uoči razgovora da će Beograd insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština. Kako je naveo, ako je prošli susret iskorišćen da dve delegacije sednu za isti sto, sada bi trebalo pokrenuti pitanja po kojima može da dođe do rešenja.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Naveo je da je delegacija Beograda uvek spremna da razgovara kada rešenja mogu da pomognu da svi građani žive bolje.

Nikolić kaže da postoje pitanja o kojima ne može da se razgovara i da niko u EU ni u Prištini ne gaji optimizam da bi moglo da se priča o tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije.

Nikolić misli da bi Albanci mogli da pokrenu pitanje pravosudnog sistema, ili da se ponovo vrate na pitanje mosta u Mitrovici.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Međutim, ističe da će Beograd insistirati na Zajednici srpskih opština.

- To je naša tema. Dogovorili smo se nešto, a vi ništa ne preduzimate po tom pitanju. Prozivaju nas iako znaju da su to ingerencije koje država može da prepusti Prištini u skladu sa rezolucijom UN i Ustavom. Sve dalje je klizavi led po kojem Srbija nema razloga da ide - kaže Nikolić.

Dodao je da je svet podeljen oko tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije.

- Ali kada vidite koliko je velikih država na našoj strani, i malih država, onda shvatite da bismo bilo kakvim popuštanjem ugrozili svoj narod i teritoriju i mnoge države i narode koji čekaju kako će ovo da se rasplete - rekao je Nikolić i istakao da Srbija brani teritorije, pravo i ponos mnogih naroda.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Nikolić je ponovio da je ona dogovorena i da sad taj dogovor treba realizovati.

Međutim, rekao je da se videlo da je dogovor o policiji na severu KiM pao u vodu kada su se, uz prećutnu saglasnost NATO i EU, pojavile jedinice na severu kojima nije dozvoljeno da tu budu. Dodaje da nije bilo sankcija ni kazni.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Predsednik Nikolić je rekao da će razgovori biti teški i da predstoji faza kada je sve teže donositi bilo kakvu odluku.

Govoreći o prethodnom susretu visokih delegacija u Briselu, Nikolić je rekao da se Tači prošli put nije držao dogovora i da je izigrao Aleksandra Vučića. Naveo je da će da ispriča sve što se dešavalo i da je na Federiki Mogerini da kaže da se svi nisu držali dogovora, kao prošli put, pa da vidi može li nešto da postigne na taj način.

Nikolić je istakao da je to što je Tači izigrao Vučića znak da nema obzira i "da ne želi, ne sme ili ne ume da drži reč".

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da će se razgovarati o otvorenim pitanjima i "sprovođenju onih koja su već dogovorena u dijalogu".

Kako je naglasila, Beograd, Priština i EU su saglasni da dijalog mora da se nastavi i da je to važno za normalizaciju odnosa.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Vučić je uoči večerašnjih pregovora u Briselu rekao da nema unapred određenih tema i da pretpostavlja da će na stolu biti pravosuđe, Zajednica srpskih opština i Mitrovica.

Vučić je novinarima rekao da razgovori u Briselu nikada nisu prijatni, ali da delegacija Beograda na pregovore ide da bi se borila za Srbiju, jer je to posao za koji je plaćena.

Hašim Tači je izjavio da očekuje dalje smanjenje tenzija između Beograda i Prištine i da nastavak dijaloga rezultira pomirenjem i saradnjom.

- Očekujem nastavak dijaloga i nastavak posvećenosti normalizaciji odnosa, pomirenju i saradnji, kao i dobre susedske odnose - naveo je Tači.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Semsedin

    1. februar 2017 | 21:38

    Zna se šta kosovska strana traži. Ali mi nesmemo nikako dozvoliti. Uzeli sve celo Kosovo. Koje nikada nije bilo njihovo. A mi ko sirotinja tražimo minimum od onoga što su oni uzeli. Ne mozemo dozvoliti. Nećemo ratovati dosta se ginulo sa svih strana. Dijalog pregovori valjda ce doneti ono što nam pripada minimala.

  • tefiku

    1. februar 2017 | 21:13

    Ajde nemoj folirati tu , zar mislis da toliko glup narod je srpski narod i ne zna da je Kosovo nezavisna drzava , poznata od 113 drzave sveta od ukupno 193 sto ima u svetu !!!

  • Neko iz mase

    1. februar 2017 | 22:17

    Zato sto ima podrsku tih iz EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA