Gradonačelnik Osijeka vređao Ivicu Dačića: "On je mali Sloba i propali političar"

Ovaj spomenik Stepincu, koga su hrvatske pravosudne institucije prošle godine rehabilitovale, postavljen je u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija tek treba da utvrdi da li je Stepinac bio zločinac

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić izvređao je potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, nakon što su zvaničnici Srbije kritikovali jučerašnje otkrivanje spomen-biste kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu.

 

U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu: Mnogi se žale što je postavljen na parkingu, a ne ispred crkve (VIDEO)

 

On je za Dačića najpre rekao da je "Slobodan Milošević u manjem izdanju i nastavak te politike u legalnoj srpskoj politici", a potom i da ne želi da polemiše sa nekim ko je "propali političar".

 

Vrkić je na sednici Gradskog veća Osijeka ponovio da je pomenuti spomenik, koji je u Osijeku otkriven juče, podignut "jednom od najvećih hrvatskih sinova, zato što je najviše učinio na opstojnosti hrvatskog naroda", prenela je Hina.

 

Printskrin: Youtube/Slavonska Televizija

Printskrin: Youtube/Slavonska Televizija

 

Očekuje da Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova povodom, kako je rekao, napada srpskih političara na Stepinca i Hrvatsku, uputi protestnu notu Srbiji koja se, "ponaša kao da i dalje ima primat nad hrvatskim prostorom i da može da Hrvatima deli lekcije".

 

Dačić je, naime, osudio otkrivanje spomen-biste u Osijeku istakavši da je Stepinac "ratni zločinac iz vremena fašističke ustaške NDH" i da je bista "jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dopušten i nekažnjiv".

 

- Treba li da vodim računa o Dačićevom mišljenju, koji razmišlja na isti način kada je hteo da okupira Hrvatsku. Što bih ja sa njim polemisao? - rekao je Vrkić i dodao da mu na pamet ne pada da se nekome pravda, jer je to sjajna stvar, te da je on zajedno sa organizatorima učinio najviše što se može učiniti za "hrvatskog velikana Stepinca".

 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Većnik HDZ-a Milan Opačak ocenio je da se gradonačelnik Vrkić ipak nije jasno ogradio od Dačićevih izjava, te da, ako već ne želi da polemiše, informacije o ovome treba da prenese nadležnim Ministarstvima, kako bi se moglo reagovati na "Dačićev napad na kardinala Stepinca".

 

Predsednik Gradskog veća Anto Ðapić je s druge strane bio zadovoljan Vrkićevim stavom, ocenivši da je "očitao lekciju Dačiću", ali da bi na ovo trebalo upozoriti nadležno hrvatsko ministarstvo kako bi se, kako je rekao, protestnom notom reagovalo na "još jedan brutalan napad srpske politike na kardinala Stepinca i Hrvatsku".

 

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti, 10. februara 1960.

 

Inače, ovaj spomenik Stepincu, koga su hrvatske pravosudne institucije prošle godine rehabilitovale, postavljen je u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija tek treba da utvrdi da li je Stepinac bio zločinac.

 

Foto - Ilustracija: Ante Jurkić, Suradnik13

 

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvova u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

 

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

 

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

 

Od tih zaključaka Komisije zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    10. februar 2017 | 17:04

    Pa posto si gradonacelnice oslobodio Hrvatsku od Srba,red je i da postavis spomenik zacetniku tog projekta! Uskoro ce verovatno negde da iznikne i Hitlerov spomenik u "lijepu vasu",ali kao i svi do sada,to je vasa stvar! Ne mora covek ni da cita vasu istoriju,proseta vam drzavom i sve jasno ko sunce!!!

  • Rale

    10. februar 2017 | 14:49

    Ustaški režim podigao je spomenike ubicama srpskoga roda.Spomenik ima Barišić terorista Gotovina pokret ustaša "za dom spremni" Tuđman , juče Stepinac čekam spomenik Anti Paveliću pa da družina bude na okupu.

  • Milence

    10. februar 2017 | 17:45

    Gde je dokazano da je Draza Mihajlovic ratni zlocinac?Ubili ga surovi komunisti I ni grob mu se ne zna.Ako se jednom Stepincu podize spomenik,zar nas nije sramota sto Drazi jos nismo pronasli grob.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA