≫ 

Vučić: Srbija ne želi da bude parking za migrante (VIDEO)

Kurc je sa zvaničnicima razgovarao o problemu migracija i približavanju zapadnog Balkana EU

  • 83

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, koji boravi u Beogradu u dvostrukoj ulozi - kao ministar i predsedavajući OEBS.

PITANJE SVIH PITANJA: Vučić ili Nikolić? Ovo su 4 scenarija za predsedničkog kandidata SNS

Kurc je sa zvanničnicima razgovarao o problemu migracija i približavanju zapadnog Balkana EU.

Austrijski šef diplomatije je uoči posete podsetio da Austrija spada u zemlje koje najsnažnije podržavaju otvaranje daljih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, što je poznato i aktuelnom malteškom predsedavanju EU.

On je rekao i da je potrebno konstruktivno nastaviti dijalog Beograda i Prištine jer to može pomoći da se skeptične zemlje EU uvere da treba preduzeti dalje korake na evropskom putu Srbije.

Amerika ostaje na Balkanu

- Da bi se sporazumi postignuti u dijalogu primenili u potpunosti, neophodni su, ne samo revitalizacija i ponovno otvaranje mosta u Mitrovici, već i uspostavljanje ZSO - naglasio je austrijski diplomata.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je rekao da je oko 90 odsto migranata u prihvatnim centrima i pozvao one koji su na ulicama da idu u prihvatne centre.

- Problem je što ne žele jer ovako lakše dolaze do krijumčara koji mogu da ih preveze do željenih zemalja EU. Imate i drugih mešetara različite prirode. Što možemo, to i činimo. Za raliku od drugih zemalja, Srbija ispunjava sovje obaveze. Druge zemlje su rekle da će primiti neku hiljadu a nisu ni jednog čoveka primili. Isteruju ih iz zemlje - rekao je premijer.

Dodao je da je sa ministrom spoljnih poslova Austrije razgovarao o više tema, a razgovori su, ističe, bili istinski i istinski prijteljski.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Razgovarali smo o migrantskoj ruti i nasmejali smo se kada smo pričali o saradnji austrijskih i srpskih polacajaca, jer nije kao pre 100 godina. Danas su austrijski policajci dobrodošli, zahvalni smo na opremi i vozilima i jedva čekamo još veću i bolju saradnju u budućnosti - naglasio je premijer.

Premijer je zahvalio austrijskom šefu diplomatije i kako kaže, prijatelju Srbije, što je još jednom posetio Beograd.

- Želeli bismo da nas posećuje što je moguće češće. Ne samo kao ministar u Austriji, a mi Srbi retko izražavamo zahvalnost. Retki su ljudi koji poput Sebastijana posevećuju pažnju regionu i uvek u interesu građana Srbije - istakao je Vučić.

Pogledajte obraćanje premijera Srbije i ministra spoljnih poslova Austrije, Sebastijana Kurca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laza

    13. februar 2017 | 17:15

    Da premijer Srbije nije veliki državnik Vučić u okruženju bi već buknuo rat, al ije on odgovornom politikom sačuvao mir.

  • Marko

    13. februar 2017 | 17:45

    Srbija želi saradnju i podržava rešavanje migrantske krize ali ne može sama to da reši, potrebna joj je pomoć

  • Gabriela

    13. februar 2017 | 17:14

    Evropa mora da razume da je na Balkanu jako ozbiljna situacija i da se mir održao zahvaljujući dobrom radu naše vlade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA