IZA KULISA NOVE VLADE: Rusija i SAD sastavile koaliciju SNS i SPS!

Dve najveće sile odigrale ključnu ulogu u formiranju vladajuće koalicije na pomolu. Amerikanci prepustili Rusima formiranje vlade, SAD zainteresovane samo za rešavanje kosovskog pitanja. Moskva želi da preuzme EPS i "Telekom"...

  • 8

Za formiranje nove vlade Srbije koju će, po svemu sudeći, činiti SNS, koalicija oko SPS i URS, "zeleno svetlo" dale su i SAD i Rusija, saznaje Telegraf.rs u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima!

Štaviše, upravo je ovaj sastav vlade bio favorit pre svega ruske diplomatije, dok su se Amerikanci držali uzdržano, prepuštajući Rusima da odigraju ključnu ulogu u kreiranje nove srpske vladajuće koalicije, potkriva naš sagovornik.

- Vlada SNS-a, stranaka oko SPS-a i URS-a je sve izglednija posle velikog preokreta koji se odigrao iza kulisa. Nakon što su prošlu vladu sastavile ambasade, i to uglavnom iz najjačih zemalja Evropske unije, ovu posredno formiraju dve najveće sile, SAD i RUSIJA, čiji se interesi lome upravo na teritoriji Srbije. EU je ovaj put ostala u drugom planu - kaže naš izvor.

Prema njegovim rečima, Amerikanci su prepustili Rusima da utiču na sklapanje pomenute koalicije, i to preko SPS-a, čiji je lider Ivica Dačić, ali i nekoliko uglednih funkcionera, poslednjih dana boravio u Moskvi.

- Amerikance interesuje samo pitanje rešavanja Kosova, pošto dole imaju velike interese. S druge strane, Rusi žele još snažniji upliv u srpsku ekonomiju, jer su zainteresovani za preuzimanje EPS-a i "Telekoma", državnih preduzeća od krucijalnog značaja. Rusija smatra da preko Srbije može imati izvestan uticaj i u EU, u koju Srbija želi po svaku cenu da uđe -  otkriva naš sagovornik.

Prema nepotvrđenim, ali veoma pouzdanim informacijama, Rusi su dali pozamašne svote novca za kampanje SNS-a i SPS-a i upravo im to daje mogućnost da presudno utiču na formiranje nove vlade Srbije.

Koliko se Rusija pita prilikom postavljanja novog srpskog mandatara govori i intervju lidera URS-a Mlađana Dinkića NIN-u, u kome je on novinaru pokazao papir koji je Ivica Dačić dobio prilikom nedavne posete Rusiji, na kome je doslovce pisalo da "Rusi ne žele Tadića za premijera".

Da će najverovatnije biti formirana vlada koju će liderski predvoditi Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić na indirektan način potvrdio je danas i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA