ZAPALJIVE IZJAVE, BILBORDI PODRŠKE, TENZIJA U VAZDUHU: Bujanovac uoči sutrašnje posete albanskog predsednika

I dok se u susednoj Makedoniji uveliko usložnjava situacija i odnosi Makedonaca i Albanaca komplikuju, a Hašim Tači najavljuje što skorije formiranje Vojske Kosova, u posetu Srbiji stiže predsednik Albanije prvi put od 1948. godine. Međutim, Nišani se neće sresti sa najvišim državnim zvaničnima Srbije

  • 44

Umesto da političari i državnici doprinosu pomirenju među narodima, čini se da predstavnici albanske manjine, ali i sam predsednik ove susedne zemlje čine da tenzije budu još veće. Sutrašnja poseta predsednika Albanije Bujara Nišanija Bujanovcu već je uzburkala duhove u tom kraju. Naime, sam Nišani neće se susresti sa zvaničnicima države Srbije, odnosno predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem, a predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju svojim izjavama doliva ulje na vatru.

NAPETA SITUACIJA NA ZAPADNOM BALKANU: Uznemirujući izveštaj pred evropskim ministrima

DRAMATIČNO UPOZORENJE OBAVEŠTAJNIH SLUŽBI: Albanci spremaju napade na Srbe, hoće da zapale region

I dok se u susednoj Makedoniji uveliko usložnjava situacija i odnosi Makedonaca i Albanaca komplikuju, a Hašim Tači najavljuje što skorije formiranje Vojske Kosova, u posetu Srbiji stiže predsednik Albanije prvi put od 1948. godine.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Umesto da ta poseta bude u duhu pomirenja u regionu i uspostavljanja boljih odnosa dva naroda, Nišani se neće sresti sa najvišim državnim zvaničnima Srbije.

Odabrao je samo razgovor sa predstavnicima albanske manjine u našoj zemlji.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju to obrazložio činjenicom da je u Srbiji počela predizborna kampanja.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- On (Nišani) dolazi da poseti Albance. Jer, Ustav Albanije kaže da sva prava Albanaca treba da brani država Albanija - tvrdi Musliju.

Tu izjavu, ministar za rad Aleksandar Vulin u nedelju je ocenio kao opasnu i rekao da ona priziva sukobe tamo gde ih nema.

- Onaj ko tako govori je neprijatelj i Albanaca i Srba i mirnog života - rekao je Vulin i napomenuo da o Albancima u našoj državi brigu vodi Republika Srbija, kao i o svakom drugom građaninu, vodeći računa o specifičnostima svake od nacionalnih zajednica.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- U Preševu i Bujanovcu Albanci i Srbi žive u miru, imaju iste probleme kao i bilo ko drugi, ne razlikuju se ni po čemu, imaju zajedničke želje da njihova deca žive u miru, da ima više posla, da im bude bolja komunalna infrastruktura - dodao je Vulin.

Međutim, podizanju tenzija doprinose i poruke po bujanovačkim ulicama. Gde god da se okrenu meštani, ovih dana vide Nišanijev lik i poruku na albanskom: "Dobro došli, predsedniče".

Printskrin: Youtube/spalesg Printskrin: Youtube/spalesg

Poziv Nišaniju, povodom Dana učitelja, lično je uputio predsednik multietničke opštine Bujanovac Šaip Kamberi, koji sa predsednikom Skupštine opštine i Nacionalnog saveta Albanaca Jonuzom Muslijuom priprema doček na centralnom gradskom Trgu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da ne očekuje tenzije tokom te posete.

- Naš posao je da ne dozvolimo da takve tenzije ugroze bezbednost građana, ma gde oni živeli u Srbiji i mi ćemo se truditi da i ta poseta tako prođe -  rekao je Stefanović i dodao da u Srbiji, za razliku od drugih, niko ne linčuje, ubija, niti pokušava da maltretira one koji dođu u našu zemlju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA