PODMUKLI PLAN za formiranje "Vojska Kosova": Evo kada kreće realizacija

Kosovska vlada insistira da osnivanje vojske bude sprovedeno na način kak to zahtevaju SAD i NATO

  • 15

Kosovska vlada planira da transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku sprovede na jesen, piše današnja "Koha ditore" navodeći da je odlaganje zatražila međunarodna zajednica. List navodi da je kosovska vlada “tiho bojkotovala” inicijativu kosovskog predsednika Hašima Tačija da se transformacija obavi donošenjem posebnog zakona u kosovskoj skupštini.

Situacija u regionu TURBULENTNA I SLOŽENA, zabrinutost zbog situacije na Kosovu

Sve o ruskim i beloruskim "migovima": Kada stižu u Srbiju?

Kosovska vlada insistira da osnivanje vojske bude sprovedeno putem ustavnih reformi kao što zahtevaju SAD i NATO, preneo je RTK 2.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ona je ovu odluku donela u petak, nekoliko dana nakon što je Tači pokrenuo inicijativu u cilju davanja vojnog mandata KBS-u.

Kosovska skupština je Tačijev nacrt zakona prosledila kosovskoj vladi kako bi ona dala mišljenje, ali mišljenje još uvek nije dato.

List podseća da je kosovska vlada na poslednjem sastanku usvojila Nacionalni program za sprovodenje SSP, koji sadrži i planove za BSK.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Koha ditore" tvrdi da je došla do kopije tog programa i da se u poglavlju koje govori o nadzoru civilnih bezbednosnih snaga navodi se da će dva ustavna amandmana biti dostavljena kosovoskoj skupštini na jesen ove godine.

Jedan od njih je vezan za restrukturiranje BSK-a , a drugi za uspostavljanje institucije parlamentarnog komesara.

List citira nepoznati izvor koji je rekao da su stranci zatražili odlaganje transformacije BSK za šest meseci.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    14. mart 2017 | 15:28

    Taci taci ustavne reforme su SRBSKA VOJSKA I ZSO. I MIR NA KIM jer vasa vojska nece krociti na Srbsku teritoriju?!a tebe taci u Hag i vecnu tamnicu sa pacovima po zasluzi zlocina nad Srbima zmijo..m

  • Jocko

    14. mart 2017 | 15:16

    Dozvoljeno da imaju skupstinu, premijera, predsednika, pozivni broj, carinu, granicne prelaze, ne koriste nista sto je iz Srbije, pa sta im ostaje sem vojske. Kad su im dali sve, sto ne dozvole i vojsku?! Na zalost, i kad bi Kosovo vratili Srbiji, ne bi bilo dovoljno Srba da tamo zivi. Svi raseljeni su gisinama van Kosova, snasli se i pustili korjene, niko nema plan da se ikad vrati. Ja sam iz BiH i slicna je prica, jbg!

  • Cika Velja

    14. mart 2017 | 15:17

    Ajmo Hasime ostavka! Jes' kad bi ti bio od reci,a ne od podvale!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA