SNAŽNA PORUKA PODRŠKE komesara Hana liderima Zapadnog Balkana: Sada region ima priliku da iskoristi "vetar u leđa"

Sada region ima priliku da iskoristi trenutak kada ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo jednostavno zatvoriti vrata zbog loših poruka, ali ne treba da se igramo s vatrom, svi smo toga svesni - rekao je Han

  • 3

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je danas lidere zemalja Zapadnog Balkana da ne propuste priliku za ostvarenje snažne međusobne saradnje i da rade na formiranju zajedničkog tržišta kao jednog od osnova budućeg pristupanja Evropskoj uniji.

Počeo samit premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu: Glavna tema izgradnja autoputa od Niša do Prištine

Napeto na večeri u Sarajevu: Vučić postavio nezgodno pitanje Mustafi (VIDEO)

- Sada je pravo vreme da region preuzme lidersku ulogu, da se prevaziđu problemi koji utiču na unutrašnje situacije u pojedinačnim zemljama i da se više ne gube ovakve prilike za ovako snažnu saradnju - rekao je Han na početku sastanka premijera šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

Han je pozvao premijere zemalja regiona da pokažu "liderstvo državnika" i da iskorite "vetar u leđa" što je u interesu i EU.

- Sada region ima priliku da iskoristi trenutak kada ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo jednostavno zatvoriti vrata zbog loših poruka, ali ne treba da se igramo s vatrom, svi smo toga svesni - rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da EU kao celina u potpunsoti razume ozbiljnost situacije u regionu i da evropski lideri razumeju koliko je bitno saradjivati sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i da je u Briselu potvrdjena evropska perspektiva tog regiona.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

Han je istakao da je za proces pristupanja EU važna ekonomska integracija regiona i stvaranje zajedničkog tržišta.

- Predlažemo zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti. Naša ambicija je da uklonimo prepreke i stvorimo jedinstvem ekonomski prostor, a dugoročni cilj je integrisati tržište Zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU - rekao je Han.

Na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu, čiji je domaćin predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, učestvuju premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitrijev, Albanije Edi Rama, Kosova* Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Italije Andjelino Alfano.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profesor

    16. mart 2017 | 13:28

    Osetili smo mi od vas mnogo sta u ledja ! Ne samo vetar !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA