≫ 

Lepo se ispričamo, a posle samita opet svađe i sukobi: Iskrena poruka premijera Vučića balkanskim kolegama

U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje - rekao je Vučić nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigde nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova

  • 5

Dobro je što će predsednici vlada sa na samitu doneti još jednu deklaraciju, ali se pribojavam da će nakon samita opet početi svađe i sukobi, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić. On je, u obraćanju na samitu predsednika vlada zemalja Zapadnog Balkana, zamolio domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

Sada region ima priliku da iskoristi "vetar u leđa"

Glavna tema: izgradnja autoputa od Niša do Prištine

- U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje - rekao je Vučić nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigde nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

- Da sam ja u BiH govorio nešto nazivajući još nekoga zemljom, kao što se ovde govori o državi Kosovo, a mislim da ni Bosna nije priznala, a i da EU mora da ima neutralni status, vi biste svi napustili ovaj skup - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da on neće napuštati skup jer misli da je važno da se razgovara o stvarima koje će nas spajati, ali da hoće da ukaže na "različite sentimente" kad je Srbija u pitanju.

- Sve može da se izgovori protiv Srbije, Srbija to mora da prećuti i to tako može dokle god hoće kako hoće. Ovo ne govorim zbog kampanje, jer se u kampanji nisam radovao ni na jedan način odbijanju tužbe za genocid BiH, niti bilo sta slično jer želim najbolje prijateljstvo s BiH i svima ovde prisutnima - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su njihovi odnosi na skupovima dobri, jer, kako je primetio tada se prica o ekonomiji, ali je dodao da kada se kada skupovi završe, kreće priča isključivo o politici ili, dodao je "ne pričamo uopšte".

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

- Lepo što ćemo da izađemo sa još jednom deklaracijom, divne su nam fotografije, frizure su nam super, samo što čim se završi i prođe današnji dan opet ćemo da imamo svađe, sukobe i to će da bude najpopularnije u svim našim gradovima - rekao je Vučić.

Premijer je rekao da bi region možda, da je urađeno više po pitanju ekonomskog spajanja, imao manje problema u slanju drugačijih poruka našim narodima.

U tom kontekstu, podsetio je da su zemlje regiona još pre tri godine u Berlinu dogovorile izgradnju autoputa Beograd-Niš-Priština-Drač, odnosno 77 kilometara od Niša do Merdara i oko 44 km od Podujeva do Prištine.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

- To je 120 kilometara. Mi smo završili smo fizibiliti studiju i ništa više od toga-  naglasio je Vučić i dodao da je slično i u drugim oblastima.

Dodao je i da svi u regionu verujemo u EU perspektivu, da se nadamo, ali i da u Srbiji više niko ne pominje datume, a da mu se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama Zapadnog Balkana.

- Voleo bih da je evropska perspektiva nešto jasnija - poručio je srpski premijer, dodajući da Srbija želi da region vidi kao jedinstven prostor, iako, primetio je, neki drugi to ne žele.

On je zahvalio EU na novcu koje je pružila svakoj zemlji i omogućila lakši život.

Premijer je istakao i da je Srbija posvećena evropskom putu i da nikada, i pored određenih problema, strateški cilj ne menja.

Jedinstveno tržište za niže cene i veću zaposlenost

Jedinstveno tržište zapadnog Balkana dovelo bi, ne samo do veće proizvodnje i konkurentnosti proizvoda iz regiona, već i do nižih cena, veće zaposlenosti, a, u krajnjoj liniji, i do povećanja nacionalnih dohodaka svake od članica, poručio je premijer Srbije .

Vučić je, u uvodnom obraćanju na sastanku premijera država zapadnog Balkana u Sarajevu, rekao da je ponosan što je sa Zapadnog Balkana i istakao da ovde žive dobri ljudi koji mogu da ostvaruju i veći ekonomski rast od većeg delu centralne, istočne i zapadne Evrope.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

Kako je objasnio srpski premijer prednosti stvaranja jedinstvenog tržišta jesu, pre svega, širenje tržišta, koje bi od malih, rascepkanih, pojedinačnih tržišta, stvorilo veliko od gotovo 20 miliona potrošača različith roba i usluga.

- Imate tu i korišćenje efekata ekonomije obima, koji nastaju kao posledica širenja tržišta, a koji podrazumevaju ne samo veću proizvodnju, već i niže cene, što je izuzetno važno za stanovništvo. To dovodi do veće konkurentnosti proizvoda iz regiona, a što je sada često limitirajući faktor usled visokih cena i nedovoljnih proizvodnih kapaciteta - rekao je Vučić.

On je istakao da bi se takvim tržištem povećala konkurencija, efikasnost preduzeća i stepen inovativnosti.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

- Dolazi i do povećanja obima trgovine među članicama, do povećanja proizvodne specijalizacije, bolje alokacije resursa, povećanja proizvodnje i zaposlenosti unutar tog tržišta, a u krajnjoj liniji i do povećanja nacionalnog dohotka svake od članica - smatra Vučić.

Predsednik Vlade Srbije konstatovao je da su države zapadnog Balkana kroz Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) postigle značajne rezultate, ali da bi jedinstveno tržište bio viši nivo integrisanosti.

- Besmisleno je da naši kamioni koji izvoze mleko i jogurt iz Srbije u BiH, i obrnuto, moraju da čekaju po 15-20-30 sati na granicama, jer tu kroz materijalne i operativne troškove izgubimo i do sedam odsto ukupne cene robe koju prevozimo, na mestu koje je mozda 50 ili 100 kilometara udaljeno. Sličan slučaj je i sa Crnom Gorom i Makedonijom, kao i između Beograda i Prištine... - naveo je Vučić kao primer kako trenutna situacija šteti privredi u regionu.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

Niš idealan za naredni sastanak Berlinskog procesa

Vučić jepredložio učesnicima Samita da Niš bude sledeći grad, nakon Trsta, u kojem će se sastati premijeri regiona, a u okviru Berlinskog procesa.

Sastanak u Trstu predviđen je u junu, a Vučić kaže da bi voleo da naredni sastanak bude u "jednom specifičnom mestu".

- Naravno, to je moja želja, pretpostavljam da neće biti prihvaćeno da grad Niš u Srbiji bude domaćin -naveo je srpski premijer.

Kako je objasnio, voleo bi da, nakon Berlina, Beča, Pariza i Trsta sastanak bude u Nišu, jer je taj grad blizu i Skoplja i Prištine i Tirane i jer misli da je veoma važno zato što bi, kaže, trebalo da odmaknu radovi na autoputui Niš - Priština.

- Da pokažemo i svoju vezu sa Bugarskom i onim što smo uradili i mislim da bi to bio dobar primer i to je moja ideja - predložio je Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    16. mart 2017 | 14:04

    Preogovori sa predstavnicima Kosova su samo gubljenje vremena.

  • Jak samo

    16. mart 2017 | 16:30

    Ne verujem ti nisa Vucicu

  • Lux

    18. mart 2017 | 07:42

    Kad ce Preljina-Pojate??? Kad ce proraditi x puta otvarani aerod."Morava"? I zasto dolazite u Kv,kad je trusno podrucje? Udarice zemljotres tokom konvencije,dal' ste upamet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA