Šta se STVARNO krije iza namere Albanaca da ZAPALE Balkan, a nije pripajanje Kosova Albaniji

Tači i Rama dodatno "balkanizuju" Balkan u trenutku kada Brisel nema pojma šta bi sa ovim delom Evrope, a na post-konfliktnom prostoru svaka izgovorena reč, može biti iskra koja će zapaliti bure baruta

  • 16

U samo par sati usledili su oštre izjave iz Tirane i Prištine uperene protiv Srbije i srpskog naroda. Najpre je albanski premijer Edi Rama izjavio je da ne može da isključi uniju njegove zemlje i Kosova ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u Evropsku uniju nastavi da bledi, dok je kosovski predsednik Hašim Tači ponovo zapretio tužbom za genocid protiv Srbije. Ove izjave ispratila je serija napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Iako je za širu javnost ovo možda bio signal da Albanci žele da ostvare sad već vekovni plan "Velike Albanije", oni upućeniji kažu da iza ovih izjava stoji podmuklija namera.

 

HITAN SASTANAK povodom učestalih NAPADA na Srbe

 

Evropska unija se konačno oglasila o skandaloznoj izjavi Edija Rame

 

Na radaru srpske javnosti su skandalozne izjave Edija Rame i Hašima Tači. Na prostoru post-konfliktnog Balkana svaka izgovorena reč,  može biti iskra koja će zapaliti bure baruta, koje je često sinonim za ovaj deo Evrope.

 

Koliko su te izjave opasne, govore i osude koje su stigle iz Evropske unije i NATO.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Međutim, ako na trenutak zaboravimo međuetničku netrpeljivost i pogledamo prilike, koje vladaju u Prištini i Tirani, slika će nam biti jasnija.

 

Na Kosovu se sve češće spekuliše o mogućem održavanju vanrednih parlamentarnih izbora. Kao razlozi navode se početak rada Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova i nemogućnost Skupštine Kosova da usvoji sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

 

- Hašim Tači ima totalnu blokadu vlasti i ta blokada je rezultat blokade Briselskog sporazuma, nedovoljne koordinacije sa Vladom i snažne opozicije, koja što je više prisutna na ulici, to dobija značajniju podršku javnosti. U takvoj situaciji, on sada pokušava da igra na kartu "Samoopredeljenja" - upozorava za portal Telegraf.rs, Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

 

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

 

Janjić kaže da se Tači sada solidariše sa Ramušem Haradinajem, što bi trebalo da mu kupi podršku Haradinajevih glasača, kao i sve učestalije priče o saradnji sa Albanijom kao odgovor na krizu EU.

 

- To je matrica koju gledamo i kod Edija Rame. Rama koji je ugrožen snažnim naletom opozicije u Tirani, odnosno Demokratske stranke uoči parlamentarnih izbora. Demokrate ga napadaju za unutrašnju politiku i on zato pokušava da uzme nacionalističke glasove od crveno-crne koalicije - rekao je Janjić.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Janjić ova dva modela ponašanja definiše terminom - bezbednosni inženjering, koga se političari uhvate pred izbore ili kada im ne ide dobro.

 

- Međutim, problem sa bezbednosnim inženjeringom je što političari ne mogu da upravljaju sa svim ljudima. On utiče na opšte raspoloženje naroda, može da donese pobedu na izborima, ali stvara ogromna očekivanja i strahove kod ljudi - ukazao je Janjić.

 

Ova situacija uopšte nije dobra, kaže Janjić, jer Tači i Rama dodatno "balkanizuju" Balkan u trenutku kada Brisel nema pojma šta bi sa ovim delom Evrope.

 

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

 

- Iz njihovih izbornih pobeda lako može da dođe do jačanja ekstremizma, ulice i otimanja vlasti od onih koji zloupotrebljavaju nacionalizam - zaključio je direktor Foruma za etničke odnose.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    19. april 2017 | 16:49

    Kada Briselska ribica sluša američku ajkulu, ovo se dešava.

  • Poletarac/70

    19. april 2017 | 18:37

    Igra vremena......loše po nas ako nastavimo ovako da ih ignorišemo.. .

  • RUS

    19. april 2017 | 22:38

    BOZE AKO NAM PUKNE FILM NIJE DOBRO DOSTA JE BILO VISE!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA