EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF! EU o pretnjama Rame i Tačija: Takve izjave izlažu region riziku

Izjave koje mogu da se protumače kao uplitanje u politiku susednih zemlja nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa, prenela je stav Brisela, portparolka Visoke predstavnice EU Maja Kocijančič

  • 37

Posle serije izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija, da bi "Albanija i Kosovo mogli da se ujedine" ukoliko njihov evropski put bude doveden u pitanje, portal Telegraf.rs je zatražio stav Evropske unije u vezi sa ovom zapaljivom retorikom, koja donosi novu nestabilnost na Balkan. Izjave koje mogu da se protumače kao uplitanje u politiku susednih zemlja nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa, prenela je stav Brisela, portparolka Visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Šta je TRAMP preko svojih ambasadora poručio Rami i Tačiju?

KREMLJ ZAGRMEO: Pod NATO kišobranom, Rama i Tači udaraju na stabilnost

Kocijančič je rekla za Telegraf.rs da EU dosledno podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, te da je Evropski savet ponovio svoju podršku za jasnu evropsku perspektivu regiona zapadnog Balkana.

Printskrin: SensServis Agencija Printskrin: SensServis Agencija

- EU će nastaviti da radi sa svim partnerima u regionu obostrano na njihovom sopstvenom evropskom putu i ​​ka bližoj i efikasnijoj regionalnoj saradnji i pomirenju - izjavila je portparolka Federike Mogerini.

Na pitanje Telegraf.rs da li će visoka predstavnica EU reagovati na ovakve izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija, Kocijančič je rekla da su Mogerinijeva, kao i evropski komesar za prošerenje Johanes Han više puta ponovili da eskalatorna retorika izlaže region riziku.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Izjave koje mogu da se protumače kao uplitanje u politiku susednih zemlja nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa. Umesto toga, Evropska unija očekuje od svih u regionu da nastave da grade konstruktivne i kooperativne odnose, i da intenziviraju rad na odgovarajućim reformskih programima, kako bi se pomerili napred na putu evropskih integracija - zaključila je Kocijančič.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    21. april 2017 | 23:29

    Rama i Taci ne laprdaju tek onako. To je izgleda projekat EU.

  • Bakica

    22. april 2017 | 00:14

    Dosta mi je više tih stereotipnih rečenica iz EU. Priča a ništa ne kaže.

  • Zule .

    21. april 2017 | 22:18

    Mogli bi poceti sa nekim sankcijama Albaniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA