CRNO NA BELO: SNS, SPS i URS potpisali koalicioni sporazum, još korak do vlade

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić istakao da je sve spremno za izbor vlade, jer su dogovoreni politički ciljevi

  • 0

Srpska napredna stranka, koalicija SPS-PUPS-JS i Ujedinjeni regioni Srbije potpisali su danas koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine i najavili za 23. jul nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, a nakon toga i sednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada.

Sporazum su u sedištu naprednjaka potpisali lideri SNS, SPS, PUPS, JS i URS Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Dragan Marković i Mlađan Dinkić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković, potpredsednik SPS Žarko Obradović i članica predsedništva URS Verica Kalanović.

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima koalicije koje će činiti skupštinsku većinu istakao da predstoji izrada Zakona o vladi i o ministarstvima i ponovio da je sve spremno za izbor vlade, jer su dogovoreni politički ciljevi.

On je rekao da preostaje samo priprema akata, razgovori o odborima i potpredsedničkim mestima u parlamentu.

Dačić je istakao da je koalicija SPS-PUPS-JS uspešno sarađivala u prethodnom periodu sa DS, a da pre toga nije mislila da je to moguće, pa je zato uveren da će, kako je ocenio, "svako iskočiti izvan plota u interesu Srbije" i da će zato ovo biti uspešna vlada.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, ocenivši da tako detaljan i precizan kao i obiman do sada niko nije potpisao.

RAZRAĐENI KLJUČNI PRINCIPI I CILJEVI POLITIKE

On je precizirao da su razrađeni ključni principi, ciljevi i da će rezultati novi vlade biti proverljivi.

- Nastavljamo borbu protiv korupcije i kriminala i na tome ćemo insistirati, a to je bio i ključni razlog našeg ulaska u vladu - naveo je Vučić.

Dačić je potvrdio da će buduća vlada imati 15 resora i da će oni biti podeljeni po formuli osam za SNS, pet koaliciji SPS-PUPS-JS i dva URS.

On je kadrovska rešenja za resore najavio kao sledeću fazu pošto je utvrđena politička platforma buduće vlade, istakavši da predstoje razgovori sa pojedinim institucijama koje su zainteresovane za postojanje određenih ministarstava ili za spajanja pojedinih.

Dačić je na konferenciji za novinare posle potpisivanja koalicionog sporazuma istakao da će koalicija SPS-PUPS-JS imati pet ministarstava i da će o raspodeli razgovarati sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, s ozbirom da su ta i koalicija koju predvodi SNS najveće.

Resori koje će voditi treći koalcioni partner URS su već poznati, podsetio je Dačić.

- Naša koalicija će voditi pet resora i na taj posao ne gledamo kao posebna stranka već kao koalicija. U okviru toga PUPS će voditi socijalnu politiku - otkrio je Dačić.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić ranije je rekao da će URS u novoj vladi voditi resore evropske integracije, finansije i privredu i regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Novinare je zanimalo kako se nije razgovaralo o resorima pošto je lider NS Velimir Ilić ranije danas rekao da će biti ministar u vladi.

Na to je odgovorio Vučić rekavši da je Ilić razgovarao sa njim, ali da on i Dačić o toj temi još nisu razgovarali.

- To ćemo utvrditi pre sednice glavnog odbora koja bi trebalo da bude 16. ili 17 jula. Jedan će resor pripasti NS, dok će sva ostala ministarstva koja nam po koalicionom sporazumu pripadaju voditi ili neko iz SNS, ili će to biti nestranačke ličnosti i stručnjaci, kako smo to i obećali - kazao je Vučić.

Sporazum, u koji su novinari imali uvid, podrazumeva da se potpisnici tog akta obavezuju da će ostvarivati zajedničke političke ciljeve, od kojih su najznačajniji sadržani u oblastima državne politike, ekonomske i socijalne politike, pravne države i vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, reforme državne uprave, profesionalizacije upravljanja javnim preduzećima, decentralizacije i regionalnog razvoja, zdravstva, obrazovanja i nauke i slobode medija.

U okviru državne politike, buduća vladajuća većina će, prema koalicionom sporazumu, na prvom mestu raditi na ubrzanju procesa evrointegracija i sprovođenju sistemskih reformi, pre svega na polju uspostavljanja tržišne ekonomije, postizanja makroekonomske stabilnosti, jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

SRBIJA NEĆE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA

Potpisnici su saglasni, kakao je taj akt predvideo i da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je neophodna normalizacija života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije.

Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou uz učešće najviših državnih funkcionera.

"Pitanje Kosova i Metohije rešavaćemo mirnim sredstvima, unapređenjem dijaloga, uz poštovanje demokratskih rešenja", navodi se u sporazumu.

Buduća vlada će, kako se dodaje, prihvatiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine koje je u dosadašnjim razgovorima postigla prethodna vlada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA