Vučić predložio da sledeći Forum "Jedan pojas - jedan put" bude održan u Srbiji

Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju - naveo je u svom obraćanju premijer Vučić

  • 45

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Pekingu predložio da se sledeći Forum inicijative "Jedan pojas - jedan put" održi u Srbiji. Mi smo već dosta uradili na bilateralnoj saradnji sa našim kineskim prijateljima, rekao je Vučić u obraćanju na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", tokom konferencije posvećene povezanosti i saradnji.

Šta je Putin rekao o saradnji sa Srbijom pred svetskim liderima u Pekingu?

Jata ptica mogu da pobede i oluju: Vučić u Pekingu citirao Đinpinga (FOTO)

- Sagradili smo most na reci Dunav, koji je pušten u rad za vreme boravka kineskog premijera Li Kećanga u Srbiji. Gradimo nekoliko pruga i autoputeva sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku - naveo je Vučić.

Premijer je podvukao i da je veoma poznat projekat, o kojem je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban, pruga između Beograda i Budimpešte, koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope.

- Nadam se da ćemo radove započeti krajem godine, uz prisustvo premijera Kine, Mađarske i Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je ukazao da je Aerodorom Nikola Tesla Beograd nedavno postao najbrže rastući aerodrom u Evropi i poručio da iz više zemalja očekuje ponude za koncesiju nad tim aerodromom kao i da se nada da će tada veze biti još bolje sa svim ostalim zemljama.

Radimo i na "broad band" aktivnostima, na modernizaciji i održavanju naših optičkih sistema i nadam se da ćemo imati i bolju železničku i putnu infrastrukturu u pravcu Soluna u Grčkoj, dodao je Vučić koji je naglasio da je o tome već razgovarao sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je, govoreći o energetskom sektoru, istakao da je Srbija već deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali da je ono što nam je zaista potrebno da nađemo način da dođemo do ruskog gasa u budućnosti.

- Hteo bih da se osvrnem na reči ruskog predsednika Vladimira Putina i da kažem da je Rusija naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske - podvukao je premijer Srbije.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

On je ukazao i na više projekata sa EU za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine, što je za, istakao je, nas veoma važno.

Vučić je rekao i da je saglasan sa čileanskim i grčkim predlogom da se Forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine.

- Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju -  naveo je u svom obraćanju premijer Vučić.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Ðinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

- Cenim vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću - podvukao je Si Ðinping.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • luka

    15. maj 2017 | 19:25

    To bi bilo i lepo i korisno za Srbiju

  • Igor

    15. maj 2017 | 18:33

    Bilo bi to zaista lepa i velika stvar za Srbiju, bilo bi znacajno za nasu ekonomiju, nas turizam i nas ugled u svetu.

  • Ja

    15. maj 2017 | 14:50

    Na ovakvim forumima se vidi koliko je Srbija postala poznatija u svetu naravno. Zahvaljujući politici koju vodi Aleksandar Vučić.Samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA