Američki "crni jastrebovi" stižu na Kosovo: Šta se sprema? (FOTO) (VIDEO)

Na Kosovo će stići pripadnici američkih specijalnih jedinica prvog bataljona 185. regimente sa sedištem u Tupelu u Misisipiju. Oni su visoko obučeni za hitne intervencije

  • 18

Amerikanci će pojačati svoj vojni kontigent KFOR-a na Kosovu sa 130 vojnika iz avijatičarskog puka i helikopterima tipa UH-60 „blekhok“ („crni jastreb“), koji se najčešće i koriste za razbijanje demonstracija, kao i u brzom transportu ljudstva. Iako je ovo redovna rotacija snaga međunarodne misije, ipak mora da se postavi pitanje da li Amerikanci pojačavaju svoje prisustvo da bi sprečili moguće nerede, jer je Ramuš Haradinaj javno pozvao SAD da „ili završe započeti posao između Kosova i Srbije, ili će Albanci to da urade“.

Da li NATO steže obruč oko Srbije?

Da Albanci pokore Srbiju, TAJ FILM NIKO NEĆE MOĆI DA GLEDA: Vučić zagrmeo iz Pekinga

Na Kosovo će stići pripadnici američkih specijalnih jedinica prvog bataljona 185. regimente sa sedištem u Tupelu u Misisipiju. Oni su visoko obučeni za hitne intervencije, a pojačaće jedinice KFOR-a, kada prođu pripreme u bazi Fort Hud u Teksasu.

Foto: Facebook/Mississippi National Guard Foto: Facebook/Mississippi National Guard

U ovu bazu vojnici su otputovali tokom vikenda, a tokom priprema će učiti srpski i albanski jezik i upoznavati se sa Balkanom. Kada stignu na Kosovo biće raspoređeni u jedinici avijacije koja koristi helikoptere tipa "UH 60 blek hok" na 10 meseci.

Kako se navodi, njihovo angažovanje je deo NATO operacije podrške međunarodnim naporima za izgradnju mira i stabilnosti na Balkanu.

Foto: Facebook/Mississippi National Guard Foto: Facebook/Mississippi National Guard

Sa ovim objašnjenjem se slažu i analitičari. Smatraju da je najava SAD da na Kosovo pošalju dodatnih 130 vojnika kao podršku Kforu i NATO poruka "ratnohuškačkim" političarima u regionu.

Foto: Facebook/Mississippi National Guard Foto: Facebook/Mississippi National Guard

Analitičar Dušan Janjić kaže da je to više političko-bezbednosna poruka SAD-a, nego vojna.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Na ovaj način Amerikanci jasno stavljaju ovdašnjim političarima da se ne igraju više rata i ponovo se operativno vraćaju na Balkan. Njihova je procena da su ovaj region previše prepustili Turcima, NATO-u i Evropljanima. Takođe, smatraju da je Balkan u opasnosti od terorizma. To znači da ovaj deo Evrope neće ostaviti sa nerešenim pitanjima Kosova i BIH, ali i da će pokušati da smanje uticaj Turske u regionu - objašnjava Janjić.

I profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić smatra da su dodatne američke trupe neophodne zbog pojačanih tenzija na Balkanu.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Pad Vlade i predstojeći izbori na Kosovu su izazvali nemire unutar albanskog stanovništva zbog čega su dodatno ugroženi Srbi. Zato je ova pomoć KFOR-u dobrodošla, a raduje da je reč o jedinici najjače vojne sile na svetu - naglašava Dragišić.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, takođe podseća da predstoje izbori na Kosovu i da će biti veoma jaka kampanja sa ekstremnom retorikom koja će se upućivati na opasne ideje kao što je „Velika Albanija“.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

- Amerikanci verovatno pre očekuju da će tenzije biti tako velike da bi u jednom trenutku mogle i da dovedu do nekih incidenata i međuetničkog nasilja. U tom smislu, pretpostavljam da pripremaju svoje snage za odgovor. Da li imaju u vidu neke druge okolnosti, kao što je bujanje radikalnog islama, ili raspolažu nekim informacijama obaveštajnog karaktera da možda radikalni islamisti, džihadisti kojih je Kosovo prepuno, planiraju da tokom izborne kampanje planiraju neke akcije, koje su usmerene prema pripadnicima KFOR-a, Euleksa i Unmika, ne znam, ali sve to može biti razlog za dolazak te američke jedinice na Kosmet - navodi Drecun.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Sputnjik/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    16. maj 2017 | 13:29

    Ameri su tu da štite albance.

  • VladimirR

    16. maj 2017 | 13:53

    Šta ima tu da se misli?! Dolaze da štite teroriste ako nam padne na pamet da krenemo u zaštitu naših koje budu napali.

  • Denis

    16. maj 2017 | 16:44

    Teško nama!!! Gde amer uđe da donese mir i bezbednost, tu majke zakukaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA