≫ 

Srbija se suočava sa TRI BEZBEDNOSNA IZAZOVA i dalje ćemo JAČATI VOJSKU: Vučić održao predavanje studentima

Treba da imate samo jednu stvar na umu - kako zaštititi i sačuvati državu i uvek biti na strani svoje države, a ne bilo koje druge. Samo tako možemo sačuvati sigurnost i budućnost za svoju decu - rekao je Vučić

  • 39

Premijer Aleksandar Vučić održao je danas predavanje na Fakultetu za bezbednost gde je govorio o tri nivoa bezbednosnih izazova sa kojima se danas svet i Srbija suočavaju. Uz ocenu da 21. veka nije vek nije vek bez tenzija i sukoba, Vučić je rekao da je prvi nivo globalni, odnosno globalna politička situacija i promene koje donosi 21. vek.

Da li je ovom izjavom Vučić potvrdio imenovanje Gašića za šefa BIA?

Sastanak sa GLAVNIM PUTINOVIM OBAVEŠTAJCEM: Šta će Stefanović potpisati u Moskvi?

Druga ključna tema je ono što je važno za sve nas, od čega bar delimično zavisi i globalni poredak, ali presudno stabilnost naše zemlje i budućnost, a treći se nivo odnosi na institucionalno jačanje zemlje.

Obaraćajući se studentima, on je ukazao na značaj onoga što oni uče, primetivši da su greške u teoriji moguće, ali da ih u praksi, kad je reč o bezbednosti, ne sme biti.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

I dok je pre trideset godina; kako je napomenuo, postojala samo jedna vojno i globalno dominanta sila, a to su bile SAD, danas se već dramatično približila Kina, sasvim se podigla Ruska federacija, a kao četvrta se nameće i to po prvi put, izdvojena kao deo zapadnog bloka, Evropa bez Velike Britanije.

Vučić je studentima i slušaocima predavanja na fakultetu poručio:

- Treba da imate samo jednu stvar na umu - kako zaštititi i sačuvati državu i uvek biti na strani svoje države, a ne bilo koje druge. Samo tako možemo sačuvati sigurnost i budućnost za svoju decu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ne želimo da pripadamo nijednom bloku, cilj je vojna neutralnost

Premijer i izabrani predsednik Srbije je izjavio da bi Srbija ulaskom u NATO rešila veliki deo svojih problema, ali bi to bilo protiv volje 75 odsto naroda, a u suprotnom i onih 70 odsto koji bi da budemo uz Rusku federaciju treba da razmišjjaju o tome gde nam je tržište i da on nečega mora da se živi.

Vučić je naglasio u tom smislu da je cilj Srbije da održimo našu vojnu neutralnost, da uđemo u EU ali i da imamo najbolje moguće odnose sa Ruskom federacijom i Kinom.

- Do sada smo uspeli u tome. Imamo izjave i priznanje i Putina i Rogozina da Srbija i Rusija nisu imali nikada bolje odnose. Iz SAD i EU poručuju da nikada bolju saradnju nismo imali, a o odnosima sa Kinom i da ne govorimo - rekao je Vučić.

Vučić je govoreći na Fakultetu bezbednosti rekao da ima onih koji bi da Srbija uđe NATO, ali i objasnio da bi to bilo, protiv volje 75 odsto naroda i naglasio da je donosio i odluke protiv kojih je bilo i 95 odsto kada su na primer bile u pitanju mere fiskalne stabilizacije, ali da se to nikako ne može porediti.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako je rekao, takva jedna odluka donela bi duboke podele i razdor u nacionalnom biću koje bi trajale decenijama i iamle dugoročne posledice.

Sa druge strane 70 odsto onih koji bi da budemo protiv zapada uz Rusiju treba da vode računa sa kim Srbija ekonomski posluje, trguje i šta bi nam takva jedna odluka donela. Kako je rekao nama ostaje da vodimo politiku vojne neutralnosti sa cilje ulaska u EU, ali i najboljih odnosa sa Rusijom i Kinom.

Svima jasno ko je šef u Evropi

Vučić kaže da se na globalnom planu osim SAD-a, Kine i Rusije kao velika sila nameće i Evropa bez Velike Britanije, da će se ubuduće insistirati da se ne zna ko je šef EU, ali da je svima jasno ko je to.

On je na predavanju na Fakultetu bezbednosti studentima rekao da 21. vek nije vek bez sukoba i da imamo veliki broj nerešenih problema i pitanja, ali da se na globalnom planu prilike razlikuju od onih pre 30 godina, kada smo imali jednu dominantnu vojni, političku i ekonomsku silu.

- Danas je SAD i dalje najsnažnija sila, ali sa značajnim približavanjem nekih drugih zemalja. Dramatično se po ekonomskoj, vojnoj i političkoj snazi približava Kina, vojnoj i političkoj snazi RUsija. Imate po prvi put da se pokušava Evropa da nametne kao globalna sila bez Velike Britanije - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je pojasnio da je danas zadatak nemačkih i ostalih diplomata da Evropu postavljaju kao ekonomsku i političku globalnu silu, ali doćiće trenutak da se razvije Junkerova ideja o stvaranju evropske vojske.

- Evropa sa Nemačkom na čelu računa da nikada nije oružje i oruđe imalo presudan značaj, već moralni aspekt na kojem Nemačka i Evropa insistiraju - naglasio je on.

Osim ove četiri zemlje tu su, kako je rekao, i jake pojedinačne zemlje kao što je Japan, Indija, Velika Britanija koji su bliski SAD.

- Čini se da u Africi predstoji žestoka bitka u kojoj tri od četiri sile vode bitku na dominaciju, Kina, Evropa i Amerika - naglasio je on.

Posle izlaska Velike Britanije iz EU, Evropa se, kako kaže, još jasnije nameće kao svetska sila, da se insistira na tome da se ne zna ko je šef Evrope, iako je svima jasno ko je šef.

Premijer Hrvatske ili Srbije, birao bih ovo drugo

Kad bih mogao da biram kojoj naciji da pripadam, pa time čiji ću premijer biti, Hrvatske ili Srbije, izabrao bih ovo drugo, rekao je premijer Aleksandar Vučić, govoreći hipotetički, a obraćajući se studentima Fakulteta bezbednosti na temu izazova koji su pred Srbijom, ali i svetom.

On je tokom predavanja studentima tog fakulteta, a govoreći o razmerama promena u svetu, o jačanju pojedinih sila i pojavi novih, rekao da, kad bi ga pitali gde bi više voleo da bude premijer, kad bi to mogao da bira, rekao da bi to svakako bila Srbija, jer, kako je pojasnio, njih još čega Agrokor, imaće problema u isplati penzija, a mi ćemo, na drugoj strani, samo da rastemo.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

U svoj je komplikovanosti svetske situacije, kako je rekao, zato najvažnije da sačuvamo naš mir, da uđemo u sve svetske tokove, jer se, kako je primetio, ne meri sve onim što imamo danas.

- Na strani Srbije su šanse i perspektiva, iako se danas u Hrvatskoj živi dva puta bolje. U apsolutnim su brojevima oni i dalje bolji, ali mi smo uspešni u reformama, mada ostaje još mnogo toga da se uradi, pre svega na polju jačanja institucija, osnaživanja vladavine prava, i jačanja pravne države. Srbija ostaje na EU putu, ali istovremeno i u zaštiti naše nezavisnoti, jer to snaži našu spoljnopolitičku poziciju - poručio je premijer stuidentima.

Kako je primetio, Srbija je jedina bila prisutna nedavno na samitu u Kini od svoh država bivše Jugoslavije, zovu nas iz Turske, Nemačke, iz svakog dela sveta, jer svoj stav i svoj put.

- Iako smo mala zemlja, mi nismo beznačajni onako kako je u političkom smislu to bilo do nedavnoi radićemo i dalje na ekonomskom snaženju Srbije, na privlačenju investicija, regionalne stabilnosti - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Naše je, poručio je, da sačuvamo mir i stabilnost, da se ne plašimo rada, te primetio da smo često nepravedno "strpani" u koš s onima koji nas vređaju, a to je, kako je rekao, posao koji tako dobro oabvlajju pojedini mediji i NVO.

- Ponekad se ljutite kad mi prećutimo uvrede koje stižu iz regiona, ali zato oni iz NVO i medija koji su zato dobro plaćeni, a to i ne kriju, sutradan pišu - treba da se prekine s međusobnim optužbama i uvredama - rekao je Vučić i na to upitao kako se to tako uopšteno ocenjuje, a u suštini "oni nas vređaju, a mi to oćutimo".

- A da smo mi nekoga vređali, već bismo bili najgori u tim istim medijima - primetio je.

Država se ne dobija na poklon

Premijer i izabrani predsenik rekao je i da se država ne dobija na poklon, a da se lako ruši i da to uvek moraju da imaju u vidu. Vučić je poručio i da će Srbija i dalje jačati svoju vojsku, jer se na taj način obezbeđuje mir i stabilnost.

On je podsetio, odgovarajući na pitanja studenata, na kraju svog današnjeg izlaganja, da se država ne dobija na poklon, a da se lako ruši.

Kako je rekao, svi imaju svoje interese.

Nema večnih prijateljstava ni neprijateljstava - ima samo večnih interesa, dodao je.

- Ako se budete trudili da se dopadnete svima brzo se nećete više dopadati nikome, a ni jedan cilj za državu i narod nećete ostvariti - poručio je Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    22. maj 2017 | 14:58

    Srbija nikad nije aktivnije branila svoju bezbednost i sto se tice jacanja vojske i policije ali i sto se tice diplomatskog pozicioniranja u svetu.

  • sanja

    22. maj 2017 | 14:09

    Jako bitna tema, a od Vučića mogu mnogo toga naučiti.

  • Tanja

    22. maj 2017 | 13:50

    Vucic uspeva da se odupre svim pritiscima i sacuva vojnu neutralnost nase drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA