Trampov čovek koji je umirio Makedoniju i Albaniju, pomirio Tačija i Haradinaja, stiže u Beograd: Koju poruku donosi srpskim vlastima?

Hojt Brajan Ji stiže u Beograd, samo nedelju dana posle govora u Potkomitetu za spoljne poslove Kongresa u kome je više puta upozorio na “maligni uticaj” Rusije na Balkanu

  • 27

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji stiže danas u posetu Beogradu, gde će razgovarati s predstavnicima Vlade Srbije i civilnog društva. Poseta Hoja Brajana Jia će istaći snažno partnerstvo SAD i Srbije i omogućiće razgovore o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja od značaja za obe strane, rečeno je agenciji Beta u ambasadi SAD. U ovom birokratskom saopštenju se ne može pročitati da je ovaj agilni pomoćnik zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, zapravo glavni Trampov čovek za ovaj region, odnosno da "drži na oku" Balkan.

NATO: Poštujemo odluku Srbije o vojnoj neutralnosti

Srbija se suočava sa TRI BEZBEDNOSNA IZAZOVA i dalje ćemo JAČATI VOJSKU: Vučić održao predavanje studentima

Hojt Brajan Ji, zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Balkan, tokom maja je već bio u Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji.

Printskrin: Youtube/FTV Printskrin: Youtube/FTV

Naime, kada su briselski posrednici iscrpli svoj ucenjivački kapacitet stigla je u pomoć prekookeanska „diplomatska konjica”. Ji je, na samo njemu znan način, ubedio makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da popusti i preda mandat za formiranje vlade lideru socijaldemokrata Zoranu Zaevu.

Sledeća stanica je bila Tirana. Posle neuspešnog posredovanja Dejvida Makalistera, visoki zvaničnik Stejt departmenta uspeo je da natera Edija Ramu i njegovog političkog oponenta Ljuljzima Bašu da za tri sata postignu dogovor. Epilog sastanka je da je albanska opozicija odustala od bojkota izbora koji će se održati 25. juna, nedelju dana kasnije od predviđenog roka.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Njegovo pregovaračke sposobnosti, misle upućeni, došle su do izražaja i prilikom formiranja predizbornih koalicija na Kosovu i Metohiji uoči vanrednih parlamentarnih izbora.

Naime, dogovor dva međusobno suprotstavljena albanska politička i interesna klana koje predvode Hašim Tači i Ramuš Haradinaj da udruže snage za izbore, smatraju analitičari, ne bi bio moguć bez pokroviteljstva Vašingtona.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Tome u prilog govori poseta Hojta Brajana Jia Prištini krajem marta, kada je preneo američku bezrezervnu podršku. Tada je poruči da je Kosovu potrebno snažno rukovodstvo da bi postiglo nacionalni konsenzus o važnim nerešenim pitanjima, dok je na samom početku kampanje osvedočeni ratni zločinac, Ramuš Haradinaj ponovo zapretio: Nek SAD završe stvari između Srbije i Kosova ili ćemo mi.

Sada Ji stiže u Beograd, samo nedelju dana posle govora u Potkomitetu za spoljne poslove Kongresa u kome je više puta upozorio na “maligni uticaj” Rusije na Balkanu.

Na pitanje šta su po njegovom mišljenju ciljevi Kremlja u regionu, zamenik pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao:

Bilo bi veoma teško predvideti ili čitati misli Vladimiru Putinu, ali mogu reći da nam se čini da su na osnovu pokušaja poslednjih meseci u regiji, težili povećanju uticaja, pokušali da ih odvrate od okretanja zapadnim institucijama, EU i NATO-u, te što je više moguće stvoriti zavisnost tih država od Rusije.

Foto: Wikipedia/Architect of the Capitol Foto: Wikipedia/Architect of the Capitol

Američki zvaničnik smatra da humanitarni centar Rusije u Nišu u Srbiji vrlo moguće ima za krajnji cilj uticanje na formiranje javnog mnjenja. Na pitanje o njegovoj proceni centra u Nišu, Ji je odgovorio:

Veoma je važno biti oprezan. Mi imamo neka pitanja u vezi toga zašto Rusija pokušava da uspostavi humanitarni centar u Nišu, i zašto za tu ustanovu traži poseban status. Mi ne verujemo da su namere čiste. Stoga smo savetovali Srbiju da postavlja teška pitanja, zašto im je potrebna ta ustanova, zašto traže specijalan status za nju, i šta će da rade tamo što se već ne radi u Beogradu u postojećim sličnim ustanovama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je rekao, ostajući angažovani na Balkanu SAD osiguravaju i sigurnost EU i SAD.

U skladu sa ovom izjavom Jia, ali njegovim sve češćem posetama ovom regionu, videćemo šta je zapravo suština njegove posete Beogradu i koje ključne poruke će preneti srpskom državnom vrhu, odnosno da li će doći do promene američke politike prema Balkanu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    23. maj 2017 | 13:10

    Zašto bi NATO imao soecijalni status a Rusi ne ?

  • Coa

    23. maj 2017 | 13:11

    Takav olos nama netreba. Sposobni smo mi i bez"americke"pomoci,!

  • Драган

    23. maj 2017 | 14:23

    Каква дрскост!Жали се на утицај Русије -а шта он тражи?Зашто он врши притисак на владе целог Балкана?Да нема утицаја ЕУ и САД на Балкану би био мир - што је рекао још 1934. Витешки краљ Александар Карађорђевић.Запад намерно завађа народе на Балкану да би они профитирали.Они не воле НИКОГА сем да покупе што више ДОЛАРА и да реализују своју шизофреничну идеју да владају светом!То је и Хитлер хтео.Резултат сви знамо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA