≫ 

Trampov čovek za Balkan kod Vučića: Poziv izabranom predsedniku da poseti Belu kuću

Sastanak premijera Vučića i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja

  • 40

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Brajanom Jiom. Vučić je posle sastanka u vili "Bokeljka" kazao da su SAD i Srbija saglasne u tome da je očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu najvažniji prioritet, dok je Ji preneo Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.

Trampov čovek koji je umirio Makedoniju i Albaniju, pomirio Tačija i Haradinaja, stiže u Beograd: Koju poruku donosi srpskim vlastima?

Evropska unija i SAD u zajedničkoj akciji na Balkanu: Premijeri sutra u Briselu, Trampov izaslanik u Beogradu

Sastanak Vučića i Jia je trajao duže nego što je bilo planirano protokolom. Dvojica sagovornika su razgovarala 90 minuta, pola sata više nego što je bilo predviđeno.

Vučić se na početku konferencije za medije izvinio zbog kašnjenja i najavio kratko obraćanje jer, kako je rekao, već kasni u Brisel.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Veoma sam zahvalan gospodinu Hojtu Jiu na poseti i otvorenom odnosu koji imamo - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Napomenuo je da ne moraju uvek da se slažu oko svega, ali da mogu uvek otvoreno i iskreno da razgovaraju.

- Naši bilateralni odnosi su dobri i idu u dobrom smeru - kazao je premijer Srbije i dodao da je to dobro za našu zemlju. Vučić je istakao da ćemo uskoro moći da se svi zajedno radujemo zbog nove američke investicije u Srbiji. Kako je najavio premijer, u Srbiju dolazi kompanija Ametek.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Biće to jedna velika i dobra investicija. Amerikanci dolaze zbog dobrog poslovnog ambijenta koji imamo u Srbiji, i u tom projektu mi ne dajemo nikakve subvencije - naveo je premijer, dodajući da će u narednih nekoliko dana biti otvorena hala od 10 hiljada kvadrata u kojj će posao dobiti 500 ljudi.

Vučić je kazao i da se SAD i Srbija ne slažu u pogledu stava o Kosmetu, ali da su sada najpreči mir i stabilnost u regionu.

- Saglasni smo da očuvanje mira i stabinosti na zapadnom Balkanu predstavlja najviši cilj. Zato smo spremni da uvek razgovaramo na otvoren i najiskreniji način, rešavamo probleme, kako bi sačuvali mir i stabilnost, i kako bi ekonomija bila glavna tema razgovora.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rekao je da je gostu iz SAD preneo brige posebno oko mogućnosti izbora novog premijera na Kosovu, ako bi to bio Ramuš Haradinaj.

Istakao je da će Srbija biti posvećena dijalogu i razgovoru s Albancima.

- Očekujem i večeras da nastavimo razgovore u Briselu. To ćemo činiti i ubuduće. Važno je da se dijalog nastavi, moramo sve probleme da rešavamo na miran način, dijalogom, razgovorom - kazao je Vučić.

Podsetio je da je Ji lično pomagao u više navrata otavranju pojedinih poglavlja i sprovođenju dogovora sa Albancima.

- Teško da bismo postigli neke važne dogovore bez njegove pomoći. Američkoj administraciji sam zahavalan na podsticanju i očuvanju mira u regionu - rekao je premijer.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On se zahvalio na podršci koju SAD pružaju evropskim integracijama Srbije i činjenici da imamo nedvosmislenu želju da ne pripadamo nijedmo paktu.

Zamolio je Jia da utiče da još više američkih inevstitroa dolazi u našu zemlju, poput Ametek-a.

- Ako bi se to nastavilo to bi bio najbolji način za pravljenje odličnih odnsoa između Srbije i SAD u budućnosti - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

POZIV VUČIĆU DA POSETI VAŠINGTON

Ji se prvo zahvalio Vučiću na pozivu i ponovnom dolasku u Beograd, te čestitao Vučiću na izboru za predsednika Republike, ističući da je to veoma važno, jer, smatra, to daje još jači mandat Vučiću da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju a to je EU i njene institucije.

Ji je takođe preneo danas Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Američki diplomata je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom i izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo i da taj izbor pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima.

On je naveo da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje radnih mesta i izrazio uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard.

Ji je dodao da SAD ostaju odlučne u tome da pruže pomoć Srbiji, koliko god je to u njihovoj moći, da ostvari svoj cilj u ekonomskom smislu, ali i u nastavku evropskih integracija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je reč o regionu, Ji je dodao da je na današnjem sastanku sa Vučićem razmenio mišljenje o različitim pitanjima i izazovima, kao i o načinu na koje Srbija, SAD i ostali partneri mogu da pomognu celom regionu da krene napred, da postane uspešniji, stabilniji, i integralan deo EU i evroatlantskih institucija.

- Da bude region koj je oslobođen korupcije, trgovine drogom, kriminala, koji je u mogućnosti da privuče sve više investicije, koje će otvoriti nova radna mesta - rekao je Ji.

Ji je dodao da je bilo reči o nastavku dijaloga između država Zapadnog Balkana, uključujući i proces pomirenja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ali ne samo pomirenja, već i saradnje na praktičnom nivou, poput ekonomskih pitanja, bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma, odnosno o svim područjima saradnje koje su sada snažne, a mogu da budu još snažnije - rekao je Ji.

On je istakao da je bilo reči i o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

- SAD su srećne što mogu da pomognu u tom procesu, kao i u procesu pomirenja i saradnje u regionu - rekao je Ji.

AKO SRBI VOLE BAJKE, ONDA JI NE PREDSTAVLJA NIKOG

Premijer Aleksandar Vučić osvrnuo se danas na spekulacije u javnosti da Hojt Li ne predstavlja aktuelnu američku administraciju i istakao da je reč o besmislicama srpskih tabloida i pojedinih analitičara.

Odgovarajući na pitanje i konstataciju Prve televizije upućeno gostu iz SAD da pripada bivšoj američkoj administraciji i da o posetama Balkanu nije razgovarao sa državnim sekretarom Tilersonom, Vučić je istakao da su ga sa te televizije pojedini srpski analitičari "savetovali" da sa njim ne razgovara, jer, navodno, predstavlja bivšu vašingtonsku administraciju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To su besmislice. Sa punom odgovornošću, zato što predstavljam građane Srbije, primio sam Hojta Jia, jer je to važno za našu zemlju, ne što mi se dopada, ili što ga poznajem dugo - rekao je Vučić.

On je istakao da je Ji zvanični predstavnik SAD, a ljudima koji misle i koji su nas ubeđivali da će sve da se promeni i sve biti drugačije posle izbora Donalda Trampa za predsednika Amerike, poručio je da američka politika ima kontinuitet i da zna šta se neće promeniti.

Podvukao je da je važno da imamo dijalog sa SAD.

- Ako Srbi vole bajke, da on ne predstavlja nikoga i da smo mi svi budale što snjim razgovaramo, onda da glasamo za Hansa Kristijana Andersena ili braću Grim. Suviše sam racionalan da bhi u tome učestvovao. Izabran sam da vodim zemaljsku Srbiju na odgovoran način, a ne da pričam bajke za srpske tabloide - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Koliko su besmisleni navodi da Ji ne predstavlja američku administraciju govori, rekao je Vučić, i to što mu je Ji preneo poziv američkog potpredsednika Pensa da poseti Vašington.

"ZADUŽEN SAM ZA 17 ZEMALJA"

Visoki funkcioner Stejt dipartmenta za Evropu u Evroaziju Brajan Hojt Ji poručio je danas da se američka politika u ovom regionu nije značajnije promenila od izbora predsednika Donalda Trampa i da je ona bazirana na američkim interesima - stabilnosti regiona, demokratiji, većoj bezbednosti i napretku.

Ji je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da možda postoje neke "varijacije i doterivanja", ali da ona svakako nisu toliko značajna i da se neće odražavati na politiku te zemlje.

- Naša veoma aktivna prisutnost u poslednje vreme, da li u Makedoniji, Albaniji, na Kosovu, ali i pozivnica potpredsednika SAD Majka Pensa Vučiću, pokazuju koliko smatramo da je ovaj region važan za čitav svet - rekao je Ji.

On je istakao da je sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom razgovarao o situaciji u svih 17 zemalja za koje je zadužen u Evropi, i da mu je to i usmeno i pismeno preneo.

- Tilerson se već sastao sa nekim liderima iz regiona, a verujem da će i sa liderima iz Srbije. Pretpostavljam da neće tako daleko u budućnosti biti i satanak između potpredsednika Pensa i Vučića. To će biti pokazatelj snažne privrženosti SAD da se ojačaju veze naše dve zemlje- rekao je Pens.

SAD ĆE POMAGATI REGIONU NA PUTU KA EU

SAD će i dalje pomagati zemlje regiona u njihovim naporima da steknu članstvo u EU koliko god može, a verujem da će to činiti i Evropa, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji.

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Ji je primetio da postoji jedna vrsta nestrpljenja po pitanju integracija u EU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sam se zapitao šta tu mogu da urade SAD i Evropa, a odgovarajući na pitanje novinara o uticaju Rusije na ovaj region, odgovor je potražio u nedavnim istupima američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih najbližih saradnika Pensa i Tilersona, a koji su rekli da gde god mogu da se nađu zajedničke teme za razgovor s Rusima - Amerikanci će razgovarati.

- Ali, tamo gde naši interesi, naše vrednosti i ciljevi nisu kompatibilni, gde se možda sukobljavamo, mi ćemo snažno braniti i čuvati naše i intrerese naših saveznika - izričit je bio JI.

Dodao je da se u Vašingtonu nadaju da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao, primetio je, i ranije, ali je i dodao da SAD moraju aktivno da prate sve što Rusija pokušava da uradi u regionu, pomenuvši posebno događaje iz oktobra prošle godine u Crnoj Gori, rusku politiku u energetici i umešanost u nekim drugim regionima.

- Postoji jedan element nestabilnosti u tome - ocenio je Ji, ne želeći, kako je istakao, da kaže da iza svakog poteza stoje loše namere, ali i primetivši da je ustanovljeno dosta toga što rade a što može imati loše posledice.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rekao, u Vašingtonu veruju da je važno da se uzdrže kad su u pitanju neproverene vesti iz Rusije ili nekih drugih izvora, ali da u svakom slučaju traže načine za saradnju gde god je to moguće.

Kad je reč o evrointegracijama regiona, Ji je primetio da tu popstoje dve strane te priče, što podrazumeva da su s jedne strane zahtevi EU kloji nisu jednostavni, a s druge obaveze regionalnih vlada koje se moraju ispuniti.

- Ali iznad svega je potrebna snažna volja s obe strane, kako bi se ubrzao proces, te verujemo da ako svi odrade svoj deo posla, a vlade ispune standarde čak i kad su teški, da će to doneti boljitak ne samo u integracijama nego i svakoj zemlji pojedinačno.

Kako je rekao, na stranu pitanje da li se ide dovoljno brzo u integracije, ali i EU i SAD žele da pruže i materijalnu i svaku drugu pomoć da zemlje zapadnog Balkana ispune visoke kriterijume.

- A od zemalja očekujemo da pokažu političku volju, kao sto je to pokazao Vučić, i to i onda kad to nije popularno, a mi ćemo da nastavimo da pomažemo koliko možemo, verujemo i Evropa takođe - poručio je Ji.

O NABAVCI ORUŽJA ODLUČUJEMO SAMO

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suvereno pravo Srbije da kupuje oružje i oruđe i poručio da Srbija o tome odlučuje sama kao suverena i nezavisna država.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokim zvaničnikom Stejt dipartmenta za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, odgovarajući na pitanja da li je u razgovoru bilo reči o tome gde i od koga Srbija kupuje oružje.

On je dodao da visoki predstavnik američke administracije o tome nije danas ništa ni govorio, da Ji njega dobro poznaje i da zna da - i da jeste - on ga ne bi slušao.

Međutim, dodao je Vučić, pre nekoliko dana se vodila kampanja o nekakvoj regrutaciji i slično, a kada se desilo da su pozvana četriri rezervista, u redovnim obavezama, odmah su neki digli paniku što ih zovu i slično...

- Dogovorite se šta hoćete ili pustite Vladu Srbije da radi svoj posao - rekao je Vučić.

On je ukazao da SAD i Srbija imaju različito viđenje i odnos prema KiM i dodao da je naš interes da razgovaramo o neophodnosti dijaloga, mira, saradnje i što boljih odnosa Srba i Albanaca uopšte

- Alternativa tome je užasna i to pre svega za srpski narod na KiM - naveo je Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kazanova

    24. maj 2017 | 14:38

    Iskreno se nadam da ce nam Amerikanci pomoci kada je rec o Albancima.

  • Vojkan

    24. maj 2017 | 15:06

    Najvažniji prioritet za region je sačuvati mir i stabilnost i privući što više investicija.

  • Radujko

    24. maj 2017 | 13:51

    Ne slažemo se i nikada se nećemo složiti oko statusa Kosova , ali moramo da razgovaramo i jačamo odnose i razmenjujemo mišljenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA