UVODI RED U PREDSEDNIŠTVU: Vučić na Andrićev venac vratio simbol koji je Nikolić izneo

U Predsedništvu Srbije, uz srpsku, ponovo je postavljena i zastava EU i to nekoliko godina pošto ju je iz Andrićevog venca izneo tadašnji predsednik Tomislav Nikolić

  • 62

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je zastavu Evropske unije u zgradu Predsedništva Srbije i to je jedan od prvih poteza koji je povukao. U Predsedništvu Srbije, uz srpsku, ponovo je postavljena i zastava EU i to nekoliko godina pošto ju je iz Andrićevog venca izneo tadašnji predsednik Tomislav Nikolić, piše "Blic".

Vi za nas niste nezavisna država! Šta je Vučić tačno rekao Tačiju u Brdu kod Kranja

KO ĆE BITI NOVI PREMIJER SRBIJE: Vučić održao konsultacije sa SNS, SPS i radikalima, nastavak popodne (FOTO) (VIDEO)

Zastava EU prvi put je uneta u ovaj objekat 2. marta 2012, kada je obeleženo dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji. Na taj način Srbija je stekla pravo da koristi pojedine simbole Brisela.

Osim na Andrićevom vencu, tada je zastava EU okačena i na zgrade Vlade Srbije, Skupštine Srbije i Skupštine grada Beograda.

Kako se navodi na sajtu EU, pored toga što predstavlja evropski savez država, zastava Unije ima i šire značenje - simbol je jedinstva i identiteta Evrope. Krug koji čine zlatne zvezdice predstavljaju "solidarnost i harmoniju među narodima Evrope".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Broj zvezdica na zastavi i proširenje

Inače, broj zvezdica nije povezan sa brojem članica EU. Na zastavi se nalazi 12 zvezdica, pošto je taj broj, prema mnogim tradicijama, simbol savršenstva, celovitosti i jedinstva. Zastava se zato ne menja bez obzira na proširenja Unije.

Lideri tadašnje Evropske zajednice 1985. su usvojili ovu zastavu kao zvanični amblem.

Od 1986. zastavu koriste sve evropske institucije. Evropska zastava je jedini simbol Evropske komisije, dok druge institucije, poput Evropskog parlamenta ili Saveta EU, pored te zastave imaju i svoj amblem.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    5. jun 2017 | 15:45

    Imajuci u vidu da sa EU Srbija ima najvecu spoljnotrgovinsku razmenu, te da je njen strateski cilj ulazak u porodicu evropskih drzava, logicno je i da zastava EU stoji u predsednistvu Srbije.

  • Makica

    5. jun 2017 | 15:42

    EU je nas krajni cilj a zastava treba da stoji kao podsetnik na to.

  • Jelena

    5. jun 2017 | 15:29

    Mi pripadamo Evropi, a uskoro cemo i EU...tako da mi je ovaj potez Vucica logican

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA