Naprednjacima CILJ 128 GLASOVA: Evo koliko poslanika ZA SADA podržava Brnabićku

Danas je održan sastanak predsednika Republike i SNS sa poslanicima naprednjaka, sa koga je pružena jedinstvena podrška Vučićevom predlogu, dok je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera SNS, ponovio da će glasati protiv dosadašnje ministarke državne uprave i lokalne samouprave

  • 84

Od kada je prošlog četvrtka predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio da mandat za sastavljanje nove Vlade Srbije daje Ani Brnabić traje prebrojavanje glasova, odnosno izjašnjavanje političkih pravaka i poslanika ko će podržati njen izbor za premijera Srbije. Danas je održan sastanak predsednika Republike i SNS sa poslanicima naprednjaka, sa koga je pružena jedinstvena podrška Vučićevom predlogu, dok je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera SNS, ponovio da će glasati protiv dosadašnje ministarke državne uprave i lokalne samouprave.

NIJE BILO LAKO! Vučić posle sastanka sa poslanicima SNS o podršci Brnabićki (FOTO) (VIDEO)

JASNA PORUKA koalicionim partnerima: Ko glasa protiv Vlade, IDE U OPOZICIJU

- U Skupštini Srbije, do kraja ove nedelje, krećemo sa raspravom o formiranju Vlade Srbije. Predstoji nam da prebrojimo da li imamo 128 glasova za. To je veoma ozbiljan posao i veoma odgovorno pristupamo tome - rekla je Marija Obradović, potpredsednica SNS posle sastanka sa Vučićem.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona kaže da su na tom sastanku, poslanici sa liste Srpske napredne stranke podržali jednoglasno odluku predsednika Srbije da budući premijer Srbije bude Ana Brnabić.

Sudeći po tome, u obezbeđivanju navedenih 128 glasova podrške za Brnabićku, SNS već ima 102 glasa, koliko naprednjaci imaju poslanika u Skupštini Srbije, plus Dubravku Filipovski koja podržava ovu stranku od izlaska iz Nove Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pored ta 103 glasa, predlog šefa države podržaće i dvadesetdvoje predstavnika socijalista u republičkom parlamentu. To je juče potvrdio lider SPS Ivica Dačić, koji bi u ubudućoj Vladi trebalo da ima još šira ovlašćenja. Međutim, njegov dugogodišnji koalicioni partner, Dragan Marković Palma se otvoreno protivi Branbićkinom izboru.

S tim u vezi, njegovih šest poslanika glasaće protiv. Sa druge strane, SDPS će glasati za izbor dosadašnje ministarke državne uprave i lokalne samouprave za premijera. Kako je najavio Rasim Ljajić, lider ove stranke, njegovi poslanici će dići ruku za Brnabićku.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Uz 10 poslanikca SDPS, podršku mandatarki daće i devet poslanika PUPS-a. To je rekao predsednik ove partije Milan Krkobabić. Podršku će pružiti i poslanici Kluba Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka – Ujedinjena seljačka stranka. To su najavili lider PS-a Aleksandar Vulin i Marjan Rističević, predsednik NSS, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku naprednjaka.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara - Partija za demokratsko delovanje ima takođe pet poslanika, međutim upravo glas predstavnika Albanaca je upitan. Naime, lider PDD Riza Haljimi je posle konsultacija podršku Vučećevom predlogu uslovio smenom Zorana Stankovića.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vladajuću koaliciju podržavaju još četvorica samostalnih poslanika - Muamer Zukorlić i Jahja Fehratovic iz Bošnjačke demokratske zajedinice, kao i Mladen Grujić i Dragan Jovanović.

Zukorlić se"još premišlja", te u slučaju da se reši da ne glasa - treba odzeti i njegov i Ferhatovićev glas. Grujić i Jovanović se nisu oglašavali.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada se sve sabere, dolazi se do broja od 152 poslanika koji bi trebalo da pruže podršku izboru Ane Brnabić za premijerku Srbije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za sve one koji ne dignu ruku za Brnabićku, potpredsednik SNS Milenko Jovanov ima jasnu poruku:

Glasanje za izbor Vlade, uz glasanje za budžet, jeste kondicio sine kva non da bi neka stranka bila deo vladajuće koalicije. U tom smislu, mislim da će sam gospodin Marković i njegova stranka svojim glasanjem odrediti svoju poziciju, odnosno da li su deo vladajuće većine ili su u opoziciji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    19. jun 2017 | 16:02

    Ove siroke koalicije, koliko su dobre, toliko i ne valjaju, kad je kriticno ne znas gde je ko.

  • Koja

    19. jun 2017 | 20:29

    Nebi trebalo biti problema da dobiju dovoljno glasova za Anu.

  • ziko

    19. jun 2017 | 15:19

    Tu po meni nebi trebalo biti problema jer čak i da Palma i Zukorlić ne glasaju većina je evidentna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA