Predstavljamo novog PUTINOVOG ČOVEKA za Balkan: Ovaj KGB-ovac je 10 godina bio prvi obaveštajac Rusije

Soko Kremlja, karijerni obaveštajac i bliski saradnik ruskog predsednika, šef je ruskog Saveta bezbednosti, poznat po svom nacionalizmu, konspiratornom pogledu na svet i širokom iskustvu u špijunaži

  • 25

Nikolaj Platonovič Patrušev, jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, nezvanično je novi ruski glavni strateg za Balkan, javlja ugledni američki portal "Politiko". To imenovanje bi trebalo da ukazuje na čvršći ruski pristup u regionu.

Kako je Čepurin odgovorio na optužbe Amerike da je humanitarni centar u Nišu špijunski

Njujork tajms: Vučić Brnabićevom zapanjio Srbe

Nikolaj Patrušev, soko Kremlja, karijerni obaveštajac i bliski saradnik ruskog predsednika, šef je ruskog Saveta bezbednosti, poznat po svom nacionalizmu, konspiratornom pogledu na svet i širokom iskustvu u špijunaži.

Foto: Profimedia/Sputnik Foto: Profimedia/Sputnik

Dok je ruska spoljna politika službeno u nadležnosti ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, stvarno donošenje odluka sve više je ostavljeno obaveštajnim službenicima i zvaničnicima odbrane sa bliskim pristupom Putinu.

- Rusija sve više postaje "adhokratija", gde se pojedinci zadužuju za odgovornosti koje mogu ili ne moraju da odgovaraju njihovoj formalnoj nadležnosti - rekao je Mark Galeoti, stručnjak za ruske bezbednosne službe i viši istraživač u Institutu za međunarodne odnose u Pragu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Angažovanje bivšeg špijuna ukazuje na čvršći ruski pristup u regionu.

- Patrušev je definitivno jedan od onih koji misle da je Rusija u egzistencijalnoj borbi za opstanak - dodao je Galeoti.

Patrušev se pridružio KGB-u Sovjetskog Saveza 1974. godine i veruje se da je prvi put upoznao Putina - takođe bivšeg službenika obaveštajne službe - početkom devedesetih. Posle deset godina kao šef FSB-a, agencije koja je nasledila KGB, preselio se 2008. u Savet bezbednosti, uticajno telo visokih zvaničnika koje je postavio Putin.

Prema pisanju "Politika", Patrušev je bio član jedne male grupa savetnika Putina koja je intenzivno bila uključena u planiranje aneksije Krima 2014. godine.

Foto: YouTube / Россия 24 Foto: YouTube / Россия 24

Ruske bezbednosne službe sve više utiču na spoljnu politiku, kaže Andrej Kortunov, direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove, think-tank instituta koji savetuje Kremlj.

Patrušev je, u javnosti, tvrdio da Sjedinjene Države nastoje da razbiju rusku državu i "otvore pristup bogatim resursima za koje misle da Rusija nepravedno kontroliše". Takođe je kritikovao ono što on smatra agresivnim ponašanjem od strane NATO. Tvrdi da je spoljna politika EU diktirana iz Vašingtona i upozorio je na porast nacizma u istočnoj Evropi.

Patrušev na nezvanični novi položaj, sa koga će voditi rusku balkansku strategiju, dolazi u vreme slabih odnosa između Rusije i Zapada.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rusija je naročito ljuta zbog pristupanja NATO-u ranije ovog meseca Crne Gore.

Kako piše "Politiko", posle navoda o učešću Rusije u državnom udaru u Crnoj Gori, Patrušev je požurio u Srbiju da se upozna sa najvišim zvaničnicima vlade i bezbednosti. Mediji su tada preneli da je Beograd izručio nekoliko ruskih državljana optuženih za planiranje tog plana.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Zvaničnici Moskve su insistirali da nema ničeg neobičnog u vezi dolaska Patruševa u Beograd.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Politiko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    26. jun 2017 | 14:42

    Vidi bre Putina,pa Dzems Bond mu nije ravan,a kad vidim Trampa uhvati me onaj deciji strah od pajaca jer ih nikad nisam voleo,a ionako su nakarada od sminke i odela...bas isto kao Donald?!?! I sad se pitamo sto ih Ameri i mrze i sto ih se boje? Pa vidi se bre,vidi se...!?

  • dzoni

    26. jun 2017 | 15:53

    To je sila bre!!!

  • Teslina naslednica

    26. jun 2017 | 16:20

    Kakav sarm, ovaj Putin je san svake zene....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA