KURTI NUDI NEPRIHVATLJIVO: Ovo je 9 tačaka za novi dijalog Beograda i Prištine

Kosovo i Albanija moraju iskoristiti Berlinski proces ne samo kao šansu da se prijave za razvojne projekte, već i kao priliku da spreče članstvo Srbije u EU pre Kosova, piše Kurti

  • 18

Kandidat za premijera Kosova i Metohije ultradesnog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, objavio je novu platformu u devet tačaka o dijalogu Beograda i Prištine, kojima predviđa promene u tom procesu, ukoliko on bude novi kosovski premijer, među kojima je i stvaranje uslova da se on vodi na, kako kaže, dobrosusedskim principima.

VELIKI PREOKRET: Haradinaj pregovara sa Srbima! Tvrdi da je obezbedio većinu za formiranje vlade

Predstavljamo novog PUTINOVOG ČOVEKA za Balkan: Ovaj KGB-ovac je 10 godina bio prvi obaveštajac Rusije

Prema platformi objavljenoj na Fejsbuk profilu, prva tačka predviđa započinjanje novog dijaloga sa svim nacionalnim manjinama na Kosovu, uključujući, kako kaže, i Srbe.

Kurti smatra da briselski dijalog Beograda i Prištine ne treba, kako navodi, slepo nastavljati. On predlaže parlamentarnu istragu o svim dosadašnjim sporazumima sa Beogradom, kao i da bi, kako smatra, o Briselskom sporazumu iz aprila 2013. trebalo da se izjasni Venecijanska komisija.

Kurti traži, kako navodi, "jasnu i tačnu definiciju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

U četvrtoj tački, Kurti predlaže izmene u načinu dijaloga, tvrdeći da je Kosovo do sada bila tema dijaloga, a ne stranka u tom procesu.

Kurti dalje govori o potrebi borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije sa obe strane reke Ibra, te dodaje da nijedan dijalog ne treba da ignoriše, kako tvrdi, "zločine počinjene na severu".

Kurti smatra i da "normalizacijom kosovske države", može biti obezbeđen napredak u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, kako navodi, bio zanovan na principima dobrosusedskih odnosa.

Sedma tačka predviđa da Kosovo i Albanija moraju iskoristiti Berlinski proces ne samo kao šansu da se prijave za razvojne projekte, već i kao priliku da spreče članstvo Srbije u EU pre Kosova.

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Osmom tačkom Kurti najavljuje, kako kaže, novi odnos Prištine prema Beograda koji će zavisiti od kvaliteta ustavnih amandmana koji će biti usvojeni u Skupštini Srbije.

I najzad, u devetoj tački, Kurti tvrdi da je dijalog Beograda i Prištine do sada bio privatizovan i personalizovan od kosovskih političkih lidera.

Kurti je najavio i da će, ako on bude na čelu kosovske vlade, kosovski parlament predstavnici društva i nevladinih organizacija budi uključeni u dijalog sa Beogradom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    27. jun 2017 | 17:11

    Nema pregovora sa nekim ko je umislio da ima drzavu,za takve je psihijatrija???

  • Казанџија

    27. jun 2017 | 14:45

    А музичка жеља

  • Srbin

    27. jun 2017 | 15:58

    A da lepo odu ti okupatori sa Kosova , da se mi vratimo na svoje i ovakve strpamo u bukagije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA