FRKA U PRIŠTINI: Stižu prve optužnice za zločine OVK

Specijalni istražni tim došao je do neospornih dokaza za podizanje optužnice za zločine protiv pojedinih bivših rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova

  • 11

Prve optužnice za ratne zločine na Kosovu mogle bi da budu podignute sredinom sledeće sedmice, pošto je Ustavni sud Specijalizovanih veća Kosova potvrdio ustavnost Statuta Specijalnog suda za zločine bivše OVK (Pravilnik o postupku i dokazima), koji za sedam dana stupa na snagu, saopšteno je iz Haga.

ŠOK ANALIZA: Kosovo može u EU kao što je ušlo u UEFA

Tači čestitao Vučiću na izboru za predsednika Srbije

Kad Statut stupi na snagu, Specijalni sud (Specijalizovana veća Kosova) moći će da počne sa radom, odnosno Specijalno tužilaštvo Dejvida Švendimana će moći da mu podnese prve optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su počinili pripadnici OVK.

Foto: faculty.utah.edu Foto: faculty.utah.edu

Krajem aprila Ustavni sud je vratio Specijalizovanim većima Pravilnik na doradu pošto je utvrdio da devet odredbi nije bilo u skladu sa poglavljem 20 kosovskog ustava.

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta, saopštio je predsedavajući Specijalizovanog veća Ustavnog suda, sudija En Pauer Ford.

Sud jednoglasno smatra da su izmene i dopune u Pravilniku u saglasnosti sa poglavljem 20 kosovskog ustava, navodi se u saopštenju.

Poseban pravilnik o radu ovih specijalizovanih veća suda, kao i tužilaštva, potreban je jer se na njihov rad ne primenjuje standardni zakon o krivičnom postupku takozvane republike Kosovo.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Pravilnik, inače, regulišše vođenje sudskog postupka pred Specijalizovanim većima na svim nivoima, od veća Osnovnog suda, preko veća Apelacionog suda do veća Vrhovnog suda i reguliše dužžnosti sudije za prethodni postupak.

Sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda usvojile su svoja pravila o postupku, koja su takođe uneta u Pravilnik.

Taj pravilnik, kako je ranije saopšteno, naglasak stavlja na zaštitu svedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svedočenja ili saradnje sa Specijalizovanim većima.

Misija Euleks je početkom februara imenovala 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK, među kojima su sudije koje će obavljati funkciju potpredsednika, kao i četiri sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

Foto: Tanjug/Dejan Simičević Foto: Tanjug/Dejan Simičević

Specijalni sud koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK će funkcionisati na četiri nivoa – Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Glavni tužžilac tog ad hok suda je američki pravnik Dejvid ŠŠvendiman, a tek nakon podizanja optužžnica biće poznato ko će biti procesuiran pred sudom jer se istrage drže u najvećoj tajnosti.

Sud će, kako je ranije zvanično saopšteno, voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Vilijamsona je nasledio Švendiman, takođe Amerikanac.

Pomenuti sud, čije će sedište biti u Hagu, ima nadležnost za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Vilijamson je istraživao optužbe i jula 2014. saopštio da je specijalni istražni tim došao do neospornih dokaza za podizanje optužnice za zločine protiv pojedinih bivših rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova, ali da nije bilo dokaza o trgovini organima.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Najstroža kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana veća i Tužilaštvo imaju budžet koji je nezavisan od budžeta takozvane republike Kosovo.

Inače, Ustavno veće Specijalnog suda čine sudije Roland Dekers iz Holandije, En Pauer Ford iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške i kao rezervni sudija Antonio Belzamo iz Italije.

Kao sudije Specijalnog suda su imenovani Kit Rejnor iz Velike Britanije, Kaj Ambos, Kristof Bart, Tomas Laker i Mihael Bolander iz Nemačke, Emilio Gati iz Italije, Nikolas Giljo iz Francuske i Ginjal Metro iz Švajcarske.

Za sudije su imenovani i Vladimir Mikula iz Češke, Andres Parmas iz Estonije, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz Amerike, Mapi Velt iz Holandije i Kristina van der Vajngart iz Belgije.

Na Kosovu vlada nezadovoljstvo zbog Specijalnog suda, koji je osnovan odlukom kosovskih vlasti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smeško

    28. jun 2017 | 16:35

    Osudiće par nebitnih likova i to će biti to.

  • NenadNs

    28. jun 2017 | 16:51

    i naravno opet nece biti nista nego ce doticni gospodin sudija da nam prica o ucenama kad ga smene...jednog dana

  • Kami

    28. jun 2017 | 20:08

    Jos jedna americka prevara!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA