≫ 

SRBIJA DOBILA NOVU VLADU: Kabinet Ane Brnabić položio zakletvu (VIDEO) (FOTO)

Srbija dobila novu vladu, Ana Brnabić izabrana za premijerku

Premijerka Ana Brnabić i članovi njenog kabineta večeras su pred parlamentom svečano položili zakletvu čime je počeo da teče mandat nove Vlade Srbije.

Rasprava o novoj Vladi tema i u Njujork Tajmsu: Ovako čuveni list komentariše stav Brnabićke

Brnabić: Ko će ići u Srebrenicu? Odlučićemo

Premijerka i ministri su pročitali tekst zakletve koji glasi:

- Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije.

Oni su zatim potpisali tekst zakletve.

Polaganju zakletve su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević, predstavnici pravosuđa, organa Republike Srbije, predstavnici Vojske Srbije, policije.

Printksin: Youtube/ParlamentSrbija Printksin: Youtube/ParlamentSrbija

Svečanom činu su prisustvovali i predstavnici nezavisnih regulatornih tela, tradicionalnih crkava i verskih zajednica, predstavnici diplomatskog kora i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Nova vlada ima 18 resora i tri ministra bez portfelja.

157 "ZA", 55 "PROTIV" – IZABRANA VLADA SRBIJE

Poslanici Narodne skupštine prethodno su večeras većinskom podrškom izglasali vladu premijerke Ane Brnabić. Za vladu je glasalo od 212 prisutnih poslanika 157 je glasalo za, 55 protiv i uzdržanih nije bilo.

Poslanici su se o izboru vlade, u kojoj će biti 18 ministarstava i tri bez portfelja, izjašnjavali javnom prozivkom.

Članovi nove vlade i premijerka treba da polože zakletvu, a u parlamentu se očekuje obraćanje Brnabić.

Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji buducnosti za sve nas, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Aleksandar Vučić.

Nova vlada 15. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA