≫ 

Da li nas čeka sudbina Hrvata: Šta ako spor sa Zagrebom završi pred sudom

Hrvatska može da iskoristi spor oko granice na Dunavu kao jedan od razloga za blokiranje novih poglavalja u pregovorima o pristupanju Srbije EU

  • 13

Posle skoro 20 godina odlukom Arbitražnog suda u Hagu okončan je spor između Slovenije i Hrvatske u vezi granice u Piranskom zalivu, u najvećoj meri u korist starije članice Evropske unije. S tim u vezi, postavlja se pitanje, kako bi prošla Srbija ukoliko bi spor o granici na Dunavu, koji imamo sa zvaničnim Zagrebom dospeo pre sud.

Ako na Balkanu izbije sukob, mogao bi da se proširi na ceo svet! Putinov izaslanik objašnjava zašto je ovde žarište Trećeg svetskog rata

Sa NATO generalom u šetnji Kalemegdanom! Kod Pobednika je rekao: Jaki ste i ponosni, na vama je da li želite u savez (FOTO)

Prošlo je godinu dana otkako su Aleksandar Vučić, tada kao tehnički premijer, i Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, u Subotici potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske. Jedna od tački dokumenta podrazumeva i rešavanje spora oko granice na Dunavu, koja je dugačka 145 kilometara.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Međudržavna komisija za utvrđivanje granice Srbije i Hrvatske formirana je još pre 13 godina, ali osim iznetih stavova o tome kako odrediti granicu, ništa nije učinjeno. Članovi Komisije su se menjali posle svakih izbora.

Predlog Srbije je da granična linija bude sredina Dunava, dok Hrvatska insistira na određivanju granice po katastru, koji nije menjan još od Austrougarske.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Naš pristup je najčešći u svetu, dok predlog Zagreba podrazumeva da bi deo hrvatske teritorije, sa naše strane, stigao do blizu Apatina, dok bi manji deo sa hrvatske strane pripao nama, pošto je Dunav menjao tok vremenom - objašnjava za naš portal Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Ovaj problem bi u krajnjem slučaju mogao da se reši pred međunarodnim sudom, jer su se prema Deklaraciji koju su potpisali Vučić i Kitarovićeva, obe države saglasile da su spremne da svoj svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije, ukoliko taj problem ne reše pregovorima u razumnom roku.

Foto: www.mc.rs Foto: www.mc.rs

- Odluka arbitraže bi bila konačna i na nju ne bi imali pravo žalbe - upozorava Popov.

Međutim, on smatra da bi Srbija bila u lošijoj poziciji, jer je Hrvatska članica EU.

- Mi smo ranije trebali više da insistiramo na rešavanju ovog spora, jer bi do sada već došli do rešenja ili bi spor već bio na arbitraži. Ovako Hrvatska može i to da iskoristi kao jedan od razloga za blokiranje novih poglavalja u pregovorima o pristupanju Srbije EU - zaključio je Popov.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrac

    30. jun 2017 | 12:48

    Pa nek nas blokiraju i hvala im ako to urade

  • Acap

    30. jun 2017 | 14:40

    Jedini teritorijalni problem koji imamo sa hrvatskom je okupacija teritorije Republike Srpske Krajine !!!

  • Teslina naslednica

    30. jun 2017 | 15:37

    U tom slucaju bilo bi pametno odugovlaciti taj spor sve do raspada EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA