Sa NATO generalom u šetnji Kalemegdanom! Kod Pobednika je rekao: Jaki ste i ponosni, na vama je da li želite u savez (FOTO)

NATO i Srbija imaju više od 100 zajedničkih aktivnosti svake godine, od reforme nacionalnih odbrambenih institucija do uklanjanja opasne i zastarele municije ili zajedničkih vežbi. Naše partnerstvo je čvrsto i očekujem da će se i dalje razvijati u budućnosti, rekao je u intervjuu za Telegraf.rs, brigadni general Čezare Marineli, šef Kancelarije Alijanse u Beogradu

  • 56

Brigadni general NATO u šetnji Kalemegdanom. Slika koju pre 18 godina teško da je neko mogao da zamisli. Međutim, već mnogo je vode proteklo ispod zidina utvrđenog beogradskog grada.  Čezare Marineli, italijanski vojnik, u civilnom odelu, na službi u srpskoj prestonici kao šef Kancelarije NATO, u šetnji među drevnim zidinama odgovorio nam je između ostalog na pitanja, koje se tiču stava Alijanse o vojnoj neutralnosti Srbije, kao i o situaciji na Kosovu. Pitali smo i za stav o nabavci oružja iz Rusije, ali i da li NATO želi Srbiju u svom članstvu.

NATO se oglasio povodom predloga da Vulin bude ministar odbrane

Da li ima skrivenih poruka u izboru Vulina za ministra odbrane?

Šta mislite o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, uzimajući u obzir nedavna dešavanja u Makedoniji, kao i zapaljive izjave albanskih političara iz Prištine i Tirane?

NATO ostaje čvrsto posvećen stabilnosti Zapadnog Balkana, uložili smo mnogo u region u poslednje dve decenije i učestvujemo u daljem jačanju bezbednosti kroz saradnju sa našim regionalnim partnerima. Iako je region postigao veliki napredak u poslednjih nekoliko godina, vidimo i nazadovanje i nacionalističku retoriku u nekim zemljama. Podstičemo sve aktere u regionu da ostanu posvećeni reformi i dijalogu i podršci onima koji žele dalje integracije unutar EU i unutar evroatlantskih sigurnosnih struktura.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

KFOR, kao misija NATO-a, ima važnu ulogu u očuvanju bezbednosti u južnoj pokrajini Srbije. Šta mislite o situaciji na Kosovu i Metohiji i da li KFOR ima dovoljno kapaciteta da spreči bilo koji oblik nasilja protiv srpskog stanovništva?

Situacija na Kosovu je krhka, ali stabilna. KFOR i dalje garantuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa mandatom UN-a. Svaku odluku o budućem uticaju KFOR-a doneće Severnoatlantski savet, na osnovu situacije na terenu. NATO takođe nastavlja da podržava sprovođenje procesa normalizacije između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Zašto je 130 američkih vojnika stiglo na Kosovo? Da li je ovo pojačanje ili redovna rotacija?

To je bila redovna rotacija trupa, a ne pojačanje kako su izveštavali neki mediji.

Srbija se našla unutar NATO okruženja, deleći granice ili sa članicama ili sa zemljama koje žele pristupiti savezu. Šta NATO misli o politici vojne neutralnosti Srbije?

NATO će uvek poštovati suvereni izbor Srbije da bude vojno neutralna. Nekoliko NATO partnera je neutralno. Imamo visok nivo političkog dijaloga i praktičnu saradnju u nizu oblasti, uključujući vežbe i reforme odbrane. Mi smo spremni da i dalje razvijamo naše odnose sa Srbijom, uz puno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije.

Zamenica generalnog sekretara NATO-a, gđa Rouz Gotemiler je nedavno boravila u zvaničnoj poseti Srbiji, gde se sastala sa predsednikom Vučićem i drugim visokim zvaničnicima u Srbiji, među kojima su i premijerka Ana Brnabić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Razgovarajući se sa predsednikom Vučićem, zamenica generalnog sekretara NATO-a je naglasila da je Srbija ključna za regionalnu stabilnost na zapadnom Balkanu.

Posebno bih naglasio da NATO uvažava pozitivnu ulogu Srbije u regionu i vaše stalne napore da aktivno promovišete mir i stabilnost. Srbija je na sedmom mestu u Evropi po učešću u mirovnim misijama i Alijansa veoma ceni takvu posvećenost regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Sve susedne zemlje koje su u EU su se prvo prodružile NATO-u, a zatim su se pridružile Uniji. Da li se očekuje od Srbije da to uradi?

To je ekskluzivno pravo Srbije. Na svakoj je državi ponaosob da sama odluči da li će i kada aplicirati za članstvo EU i/ili NATO-u. Postoji nekoliko primera zemalja EU koje su odlučile da se ne prijavljuju za članstvo u NATO-u, iako su odlučili da postanu partneri Atlantskog saveza.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Da li NATO želi Srbiju u svom članstvu?

Na Srbiji je da odluči koliko daleko želi da ode u svom odnosu sa NATO-om. Učlanjenje u NATO je proces koji se bazira na iskazanom zahtevu i regulisan je članom 10. Vašingtonskog ugovora.

Trenutno je srpska vojska jedina oružana snaga u Evropi koja vežba i sa Rusijom i sa saveznicima. Da li NATO ima primedbi o tome što srpski vojnici vežbaju sa ruskom vojskom?

Nema kontradikcije između zapadno orijentisanih težnji Srbije i njenih dobrih veza sa istokom, bar ne za nas. NATO i Srbija imaju više od 100 zajedničkih aktivnosti svake godine, od reforme nacionalnih odbrambenih institucija do uklanjanja opasne i zastarele municije ili zajedničkih vežbi. Naše partnerstvo je čvrsto i očekujem da će se i dalje razvijati u budućnosti.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Kakav je stav NATO u vezi nabavke naoružanja i vojne opreme iz Rusije za potrebe Vojske Srbije?

Srbija je suverena i nezavisna zemlja. Vojne nabavke ostaju suverenopravo za pojedinačne zemlje.

Skoro godinu i po dana ste u Srbiji. Pre toga ste služili i u Bosni i Hercegovini u okviru misije SFOR. Da li ste dovoljno upoznali mentalitet ovdašnjih ljudi?

Srbija je zemlja sa jakim identitetom i ponosnim ljudima. Prema mojoj porodici i meni se odnose samo sa ljubaznošću i gostoprimstvom od kad smo stigli u Beograd početkom 2016. godine.

Za mene je uvek posebna privilegija kada nas prijatelji iz Srbije pozivaju na svoje slave i rođendane i ponosni smo što ih imamo u našim životima. Dopustite mi da iskoristim ovu priliku da zahvalim doktorima sa Instituta za majku i dete koji su brinuli za mog sina kada mu je nedavno bila potrebna medicinska pomoć. Moja porodica to nikada neće zaboraviti.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Volite da se bavite sportom. Ovde možda ne možete da ronite, ali Srbija poseduje prelepe reke i jezera za plivanje, kao i planine za trčanje. Da li putujete našom zemljom i šta Vam se najviše sviđa?

Da, koliko mi posao dozvoljava. Bio sam u Novom Sadu i na Fruškoj Gori nekoliko puta, i proveo sam divno vreme sa porodicom na Kopaoniku. Takođe, planiramo uskoro da idemo do Zlatibora, Mokre Gore, i do drugih prelepih mesta u tom području.

Istraživanje Srbije, međutim, dolazi sa jednim nezgodnim problemom, posebno za vojnika – skoro je nemoguće ostati u dobroj formi i ja posebno za to krivim omiljenu sarmu.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Pronašao sam podatak da volite da čitate istorijske knjige. U Srbiji se trenutno snima serija o prvoj i najslavnijoj kraljevskoj dinastiji. Da li ste znali da je prva srpska kraljica bila poreklom Italijanka?

Da, poznata mi je priča o Ani Dandolo, venecijanskoj plemkinji koja se udala za kralja Stefana Prvovenčanog početkom 13. veka i postala vaša prva kraljica. Naša istorija je puna sličnog preplitanja – mnogi ljudi, na primer, nisu svesni italijanske pomorske pomoći srpkoj vojsci nakon epskog marša kroz Albaniju tokom Prvog svetskog rata. Italija i Srbija ne dele istu granicu, ali mi se čini da jedni druge doživljavamo kao susede.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Daljinac baner

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxxx

    29. jun 2017 | 16:42

    Kaže da nikada neće zaboraviti kako su se doktori brinuli za njegovog sina kada mu je bila potrebna medicinska pomoć.Ni Srbija(većinska) neće zaboraviti kako se njegov NATO sa puno elana brinuo za zdravlje naše dece u vreme bombardovanja ,posebno onu što su sedela na noši.

  • Миладин

    29. jun 2017 | 16:52

    Хвала вам на осиромашеном уранијуму и кампањи коју спроводите у вези тога то је отишло толико далеко да испада да је заправо осиромашени уранијум здрав и да сте учинили добро дело када сте га изручили на нас и нашу децу....лицемерје у правом облику...никад у нато и никада у еу.... кварнији сте од шупљег зуба...

  • Radeelektricar

    29. jun 2017 | 16:57

    NE NATO NIKADA!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA