Dačić: Zajednički ekonomski prostor ne može biti zamena za EU

Saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom ne može nekom da smeta, ali može da ima određena politička sagledavanja, da nekome to možda nije po volji, kaže Dačić i ističe da zemlje zapadne Evrope mnogo više sarađuje sa Rusijom od Srbije

  • 2

Srbija pozdravlja Berlinsku inicijativu, jer smatra da se na taj način pokazuje da EU i dalje drži agendu proširenja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da je dobro što je došlo da saglasnosti o zajedničkom ekonomskom prostoru u regionu, ali da ne prihvata da je to zamena za EU.

Paparaco Marija Zaharova "uhodi" Dačića: Snimila ga dok opušteno puši tompus (FOTO)

Sa tim stavom o ekonomskom prostoru se saglasio i premijer Albanije Edi Rama, koji je pored Dačića, premijera Mekodonije Zorana Zaeva i generalnog sekretara RČ Gorana Svilanovića, učestvovao u specijalnoj epizodi emisije "Okruženje" u Trstu.

- Ekonomska kriza ostavila je posledice i u nasem regionu, ali tražeći međusobne tačke, možda možemo da postognemo više - rekao je Dačić.

On je dodao da je u Srbiji završen prvi proces ekonomskih reformi, koji se odnosi na štednju, te da je rešeno pitanje visokog deficita, međutim, istakao je da se ekonomija ne može zasnivati na štednji, da je potreban rast, koga, kako kaže, ne može biti bez ekonomske i političke stabilnosti u regionu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijer Albanije Edi Rama kaže da postoji napredak u odnosima među zemljama od početka Berlinske iniciajtive, jer se danas razgovara bez predrasuda.

- Ako se okrenemo iza i pogledamo gde smo bili i gde smo stigli, postigli smo mnogo toga - rekao je Rama.

Obraćajući se Rami, Svilanović je rekao da su stanovnici Albanije najveći optimisti po pitanju ulaska u EU, dodajući da veliki broj Albanaca veruje da će ući u evropsku porodicu 2020. godine, dok 33 odsto Makedonaca, odnosno 38 odsto Srba ne veruje da će ikad biti deo EU.

- Predugo se čeka pred vratima Evrope. Samit šalje poruke ohrabrenja da ćemo se približiti Evropi i ja smatarm da to može da se realizuje - rekao je Zaev, podsetivši da je Makedonija 2005. godine dobila status kandidata i onda je stala zbog nerešenog pitanja u vezi sa imenom i spora sa Grčkom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To je, kaže Zaev, demotivisalo Makedonce, ali smatra da je za EU Balkan važan i da to treba iskoristiti

On je istakao da je nova vlada u Makedoniji prijateljska prema svim susedima, dodajući da neće nikoga da provocira.

Kako je rekao, Grcka može mnogo pomoći Makedoniji, a ona, kaže Zaev, spremna da uzvrati pomoć.

Rama je s druge strane nazvao "Balkanskim prokletstvom" to što kada je Balkan spreman za EU, nije EU i obrnuto, kada je EU spreman, nisu zemlje regiona.

- Pre nekoliko godina smo mogli da govorimo o Balkanu koji je imao potrebu da bude u EU, ali je imao ozbiljne nedostatke, danas imamo EU koja ima ozbiljne nedostatke. Sada se radi o tome da je biti ili ne biti - to je neko Balkansko proklestvo, kada smo mi spremni, oni nisu, kada mi nismo, oni jesu. Čekamo da dođemo do tacke da smo svi spremni - dodao je Rama.

Zaev je primetio da se odnos EU prema Balkanu menja, pa se tako, kaže, od informacije koju je dao Žan Kloda Junker da nema proširenja do 2019. godine došlo do toga da Balkan bude u fokusu.

Dačić smatra da zemlje regiona treba hrabrije da se dogovaraju o zajedničkim interesima, primetivši da se to ne radi jer se nekom čini da se vraćamo na neke prošle sisteme, na Jugoslaviju...

- Evropa se nama bavi, što je dobro za Evropu i nigde se Evropa ne voli više nego na Balkanu - rekao je Dačcih i dodao da treba dovesti projekte koji se dogovaraju u okviru Belrisneke inicijative do kraja kako ne bi ostali samo ideja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne vidim ništa loše da funkcionisemo kao region, ai ne kao zamena za EU - istakao je Dačić.

- Ivica je u pravu - nastavio je Rama, rekavši da zemlje regiona treba da budu proaktivne, da preuzmu stvari u svoje ruke, a na pitanje o uticaju drugih sila poput Kine i Rusije na region, Rama ne spori da su i drugi akteri zaintresovani za region.

Saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom ne može nekom da smeta, ali može da ima određena politička sagledavanja, da nekome to možda nije po volji, kaže Dačić i ističe da zemlje zapadne Evrope mnogo više sarađuje sa Rusijom od Srbije.

- Ako pogledate nivo saradnje zapadnih zemalja sa Rusijom i Kinom, videćete da smo daleko od saradnje Nemačke ili SAD sa Rusijom, Kinom. Robna razmena Srbije sa Rusijom je oko tri milijarde evra, dve trećine se odnosi na energente, ako pogledate druge zemlje, videćete koliko je velika ta sarađna sa Rusijom - rekao je Dačić.

Kaže da bi voleo da se drugi plaše uticaja, odnosmo saradnje Srbije sa Rusijom ili Kinom, jer bi ih to, kaže, nateralo da nam više "otvore ruke".

Istakao je i da ne treba da se stidimo što smo sa Balkana.

- Mi kao da se stidimo što smo sa Balkana, iskreno receno, ja ne mislim tako i upravo zato mi treba samostalno da odlcuujemo sta je za nas najboje. Odlucili smo idemo u EU, ali moramo da vodimo racuna i o nasim nacionalnim interesima - jasan je Dačić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA