Najnovija odluka: Formiran Savet za suzbijanje nasilja u porodici

- Morali smo da sačekamo formiranje Vlade u punom mandatu, kako bismo osnovali ovaj Savet - napomenula je ministarka Kuburović

  • 11

Vlada Srbije je na današnjoj sednici osnovala Savet za suzbijanje nasilja u porodici, a prva sednica Saveta se očekuje naredne sedmice.

Vranjanka završila iza rešetaka zbog nasilja u porodici: Zapalila krevet, pa napala supruga

Kako izgleda Fejsbuk profil monstruma koji je ubio svoju ženu, a onda skočio pod voz i od 3 sina napravio siročad (FOTO)

Ministarka pravde Nela Kuburović koja je član tog Saveta, u izjavi za Tanjug kaže da je osnivanje Saveta predviđeno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji je na predlog Ministarstva pravde Narodna skupština Srbije usvojila u novembru 2016, a čija je primena počela 1. juna ove godine.

Ona je istakla da osnivanje Saveta nije iznuđeno tragičnim događajima koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana, već je njegovo osnivanje predviđeno pomenutim zakonom.

- Morali smo da sačekamo formiranje Vlade u punom mandatu, kako bismo osnovali ovaj Savet - napomenula je Kuburović.

Foto: Milena Đorđević

Pored nje, članovi Saveta su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar rada Zoran Ðorđević i ministarka bez portfelja Slavice Ðukić Dejanović, kao i predstavnici ustanova nadležnih za primenu zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Savet može, po potrebi, da uključi u rad i predstavnike naučnih i drugih stručnih institucija i udruženja čija je delatnost povezana sa zaštitom od nasilja u porodici.

Prema rečima ministarke, cilj Saveta je da prati primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i da blagovremeno otkloni nedostatke i nedoumice, koje se jave u praksi.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Takođe, kako je dodala, Savet treba da poboljšava koordinisanje i delotvornost nadležnih institucija u borbi protiv porodičnog nasilja, što je bio do sada najveći nedostatak sistema prilikom postupanja državnih organa u ovakvim slučajevima.

U prilog tome, nažalost govore i nemili slučajevi, gde su svoje živote izgubile dve žene i jedno dete u centrima za socijalni rad, rekla je Kuburović.

- Savet koji će pratiti sprovođenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, će na svojoj prvoj sednici, koja se očekuje tokom naredne sedmice, razmatrati načine na koje će se realizovati mere o kojima smo Stefanović, Ðorđević i ja govorili na konferenciji za medije, održanoj nakon tragičnog ubistva majke i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici - napomenula je Kuburović.

Foto: Telegraf

Ona je istakla da smo donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dobili jak zakonski okvir za postupanje nadležnih institucija u slučjaevima porodičnog nasilja.

- Sada ceo sistem mora da sprovođenjem ovog zakona jača svoju koordinaciju, kao i odgovornost kako nadležnih državnih organa tako i svakog pojedinca, kako bismo tragične slučajeve uspeli da predupredimo ili smanjimo na najmanji mogući nivo - naglasila je ministar pravde.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA