Kada konačno stižu ruski "migovi"? Evo šta je odgovorio Čepurin, ali i šta je rekao u vezi "S-300"

Ambasador Rusije u Beogradu govorio je i o statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra

  • 47

Ruski "migovi" "stići će brže nego što se misli", rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. On je napomenuo i da je većina procedure sprovedena. Kada je reč o sistemu S-300, Čepurin je naveo da je reč o vrlo "skupocenim alatima" i da treba "razmisliti šta je tačno potrebno Srbiji".

MRAČNA PROGNOZA! Sledeća evropska kriza dogodiće se kod nas: Preti nam još jedan krug balkanskog krvoprolića

Mirović i Čepurin razgovarali o intenziviranju saradnje Vojvodine i Rusije

Ambasador Rusije u Beogradu smatra da je razlog zašto se ne rešava pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu "očigledno želja nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji, da se ona učini ranjivijom".

- Podrivajući ovaj centar, te snage pokušavaju da pokažu da je neko drugi gazda ove zemlje, a nikako Srbi. Ali suverenu odluku ovde u bilo kojem slučaju trebalo bi da donosi samo Beograd - rekao je Čepurin u intervjuu za današnje "Novosti".

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

On kaže da ne vidi razlog zbog čega Centar pet godina ne može da dobije zvaničan status u skladu sa rusko-srpskim sporazumom iz 2012. godine.

- Smatramo da je spoljašnji pritisak ili uticaj tu nedopustiv. Rešenje pitanja je sazrelo i prezrelo. Uostalom, potpisivanje sporazuma nije ničija želja već obaveza na osnovu međuvladinog sporazuma - rekao je Čepurin.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na pitanje da li se Moskva sprema da u slučaju da ne bude potpisan sporazum, zatvori Centar, Čepurin kaže da smatra da je sama Srbija zainteresovana da centar radi.

- On je i otvoren na vašu molbu. Verujem da će Srbija naći način da reši ovaj problem - odgovorio je Čepurin.

Govoreći o značaju sporazuma, Čepurin kaže da je on neophodan da bi se obezbedilo funkcionisanje Centra navodeći da on poslednjih godina ne može normalno da se razvija, a da njegovo slabljenje nije ni u interesu Srbije, niti država regiona.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

O tome šta podrazumeva status koji se traži za osoblje Centra, Čepurin objašnjava da bi oni, prema sporazumu iz 2012. trebalo da imaju isti status kao administrativno-tehničko osoblje u ambasadi.

- To podrazumeva određene privilegije, ali one nisu velike. Ne radi se, i nikada se nije razgovaralo o davanju diplomatskog statusa ruskim saradnicima RSHC - istakao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, Rusija ne želi da postavlja nikakve rokove i polazi od toga da će ovo pitanje biti rešeno pozitivno.

Upitan da li predsednik Aleksandar Vučić i Vlada dugoročno mogu da održe politiku balansiranja između Istoka i Zapada, Čepurin je odgovorio da Srbija treba da "sedi na jednoj stolici - srpskoj".

- Zašto vaša zemlja ne bi mogla da sarađuje i sa jednima i sa drugima? Mi nikada ne govorimo - nemojte da sarađujete sa Nemačkom ili s bilo kim. A, Srbija nema nikakav razlog za razlaz sa Rusijom. Sasvim je obrnuto - poručio je Čepurin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA