Šta čeka Kosovo u narednih 48 sati: Ovo su dva scenarija za rešenje političke krize

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine zakazan je za četvrtak, mada i dalje nije sigurno da li će se sve političke opcije odazvati sednici

  • 0

Na Kosovu ne naziru nove institucije ni dva meseca od prevremenih parlamentarnih izbora. Zakočilo je u prvom koraku – u izboru predsedništva Skupštine. Izabrani poslanici su prošle nedelje u tri navrata pokušali da konstituišu Skupštinu, ali bezuspešno. Nastavak konstitutivne sednice zakazan je za četvrtak, mada i dalje nije sigurno da li će se sve političke opcije odazvati sednici. Do rešenja ove političke i institucionalne krize vode dva puta.

Srpska lista demantuje: Nismo uz Haradinaja

Drašković traži da priznamo "kosovsku stvarnost": Nezavisnost Kosova danas priznaje "ogromna većina članica UN i EU"

Kako niko nije osvojio dovoljan broj glasova na izborima da sam formira institucije, podrška ostalih je neophodna.

Pobednička koalicija PAN koju čini Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, kojoj pripada mesto predsednika Skupštine, u manjku je za dva glasa – sa poslanicima iz redova manjinskih zajednica, broji ukupno 59 poslanika, od potrebnih 61 za izbor predsedništva. Ova koalicija pokušava da odloži izbor predsedništva, navodeći da su potrebne dodatne političke konsultacije.

Foto: Profimedia/Corbis

Protiv kandidata ove koalicije Kadrija Veseljija su sve ostale političke opcije u Skupštini – pokret Samoopredeljenje i koalicija LAA – Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa.

Veselji, doskorašnji koalicioni partner Ise Mustafe iz Demokratskog saveza Kosova koji je i u prošlom sazivu vodio Skupštinu, doprineo je rušenju Mustafine vlade, te stoga iz ove partije navode da neće podržati Veseljija za predsednika Skupštine.

Foto: AP/Tanjug

Samoopredeljenje se protivi Veseljijevom izboru jer smatra da on nije osoba koja može obezbediti jedinstvo na Kosovu.

Obe ove političke opcije pozvale su PAN da promeni kandidata za predsednika Skupštine, što je PAN nagovestio da je spreman da uradi ali samo ukoliko se u istom paketu izglada i nova vlada njihovog kandidata za premijera, Ramuša Haradinaja.

Foto: Tanjug/AP

Takav uslov za Samoopredeljenje i LAA je neprihvatljiv i apsurdan jer veruju da Haradinaj nema dovoljan broj glasova da formira vladu i da će u drugom krugu upravo oni dobiti mogućnost za sastav vlade.

Zbog svega navedenog, zato se u krugovima u Prištini pominju dva moguća scenarija za rešenje ove političke i instatucionalne krize.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Ili će neka strana popustiti ili će doći do raspisivanja novih izbora.

Kosovski analitičar Škeljzen Malići smatra da sve političke partije doprinose blokadi procesa. On dodaje da je neophodan dijalog između političkih partija, a da bi inicijativu trebao da preuzme predsednik Hašim Tači kako bi se izbegla dalja kašnjenja.

- Moguće je da se dese nova kretanja, da pojedine partije napuste predizborne koalicije i da se međusobno dogovore o nekoj novoj političkoj konfiguraciji ili o sastavu vlade - kaže Malići odbacuje mogućnost novih izbora kao opciju za izlazak iz krize.

U međuvremenu, iz Srpske liste su saopštili da nisu podržali takozvanu "ratnu koaliciju" i ističu da još nisu odlučili da li će učestvovati u radu kosovske skupštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA