Pacoli će podržati Haradinaja zbog TRI PODMUKLA CILJA, a u tome će mu pomoći žena koja se "liže" sa Klintonovima

Već više o dva meseca nema dogovora tri najveća politička subjekta za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade, ipak tajni sastanci nagoveštavaju da do promena može doći

  • 4

Ni iz četvrtog puta nije izabrano Predsedništvo Skupštine Kosova, čime se produbljuje postizborna kriza u ovoj pokrajini. Međutim, po svemu sudeći, moguć je obrt, odnosno da dođe do rasturanja predizbornih i formiranja novih koalicija. Tu bi ključnu ulogu mogao da odigra najbogatiji Albanac, Bedžet Pacoli. Njegova podrška Ramušu Haradinaju bila bi uslovljena ostvarivanju tri dugogodišnja cilja.

Plaćaćemo dugove Kosova do 2041. godine: Do sada smo vratili 650 miliona evra, evo koliko smo još dužni

Skupština Kosova bez kvoruma: Nastavak sednice neizvestan

Već više o dva meseca nema dogovora tri najveća politička subjekta za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade, tačnije "Ratne" ili PAN koalicije, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, koalicije okupljenje oko Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i Samoopredeljenja.

Ipak, tajni sastanci nagoveštavaju da do promena može doći. O tome je govorio i kosovski analitičar Škeljzen Malići.

- Moguće je da se dese nova kretanja, da pojedine partije napuste predizborne koalicije i da se međusobno dogovore o nekoj novoj političkoj konfiguraciji ili o sastavu vlade - rekao je Malići.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Upravo u tim procesima ključnu ulogu bi mogao da odigra Bedžet Pacoli, lider Alijanse za novo Kosovo, koji se u svojoj rezidenciji tajno sastao sa Haradinajem. On više ne krije da je spreman da napusti koaliciju sa DSK Ise Mustafe i podrži vladu koju bi formirala PAN koalicija, proizašla iz ratnog saveza.

Dobro upućeni prištinski izvori tvrde da se Pacoli vratio u politiku kako bi ostvario svoja tri cilja, a kojima je, kako se navodi, opsednut, a to su - resor diplomatije, ulaganje u Trepču i hotel Grand u Prištini.

Foto: Tanjug/Boki

Očekuje se zato, prognoziraju mediji, da će Pacoli "preleteti" i podržati PAN koaliciju.

Međutim, u toj varijanti Haradinaj ne bi bio novi kosovski premijer, već sadašnja gradonačelnica Đakovice Mimoza Kušari Ljilja.

Foto: Wikipedia/Katie Chan

Ona je poslanica pokreta „Alternativa“ koji je osnovao Iljir Deda, a koji je išao na izbore sa strankom Badžeta Pacolija Alijansa za novo Kosovo i strankom Ise Mustafe Demokratski savez Kosova.

Kako sada stvari stoje, Pacoli i Iljir Deda koji su se u parlamentu odvojili od stranke Ise Mustafe, obećali su podršku sa svojih šest poslanika (četiri Pacolijeva i dva Dedina) Haradinaju kako bi mogao da sa manjinama (20 poslanika — 10 sa liste „Srpska“ i 10 ostalih manjina) uz 39 poslanika koalicije PAN napokon dobije većinu za konstituisanje parlamenta i za sastav vlade.

Po tom scenariju, Hardinaj, koji je pod pritiskom međunarodne zajednice, spreman je da prihvati predlog da Mimoza bude premijer umesto njega, dok bi on bio prvi potpredsednik Vlade.

Mimoza je kosovska političarka rođena u Ðakovici, a školovala se u Prištini, kao i u Americi. Bila je zamenik premijera, kao i ministar trgovine i industrije od 2011. do 2013. godine, a radila je i za Svetsku banku i za USAID na projektima za Kosovo.

Poznata po svojim susretima sa porodicom Klinton, ali i po tome što redovno polaže vence na grob zločinca Jašarija.

Takođe, iz uvida u njene fotografije na Fejsbuk profili da se jasno zaključiti da je za ujedinjenje Kosova i Albanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    14. avgust 2017 | 22:47

    A Srpska.Posle toliko patriotizma i nju ce da predlozi

  • Vlado

    15. avgust 2017 | 09:37

    Ne mogu da verujem da ne mozemo da posaljemo coveka da ih nema vise

  • M2

    15. avgust 2017 | 08:09

    A nasa drzava neka i dalje placa dugove, potrosnju, kredite.....koje ima konkretno Kosovo. Pa ako su priznale Kosovo skoro sve clanice EU, i Amerika, Japan, UAE....nema logike da Srbija sve to placa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA