NOVA RUSKA STRATEGIJA za Balkan do kraja godine: SRBIJA JE KLJUČNA ZEMLJA i ima dvostruku ulogu

Srbija je ključna ne samo zbog dugodišnjih političkih i kulturnih veza, kao i velikog nivoa ruskih investicija, već zato što Rusija zavisi od Srbije, kao njenog lansiranog polja unutar Balkana

  • 21

Rusija za sada nema jedinstvenu strategiju za Balkan, ali će je verujem imati do kraja godine, a u toku iduće ćemo videti kako ona izgleda, kaže za Radio Slobodna Evropa, koordinator Centra za evropsku bezbjednost u Institutu za međunarodne odnose Mark Galeoti.

Sofija i Atina prave OSOVINU i zovu Beograd i Bukurešt: Da li će 1. januara svanuti nova zora na Balkanu

STRAHOVITO UPOZORENJE IZ BRISELA: Ako Balkan ne uđe u EU, konflikti su NEIZBEŽNI, a granice postaju PITANJE PREŽIVLJAVANJA

Ovaj britanski analitičar je za Evropski savet za međunarodne odnose uradio istraživanje "Kontrolisnai haos: kako Rusija upravlja svojim političkim ratom u Evropi".

U izveštaju je navedeno da se Moskva koristi "aktivnim merama" koje podrazumevaju sve što može pomoći ciljevima Kremlja, a da su ideologija i ciljevi izvršilaca nebitni, samo ukoliko su u korist agende Kremlja, a to je neutralisanje Evrope i proširivanje svoje zone uticaja.

Kako kaže Galeoti, Balkan je među najslabijim tačkama, a Srbija najvažnija karika, jer služi kao lansirno polje Moskve za Balkan.

foto: Wikipedia/Mark Galeotti

Uveren je da će i dalje pokušavati da utiču na zbivanja u Crnoj Gori samo suptilnijim metodama, te nastaviti pritisak na BiH i Makedoniju:

- Oni će promeniti pristup, a ne odustati. Apsolutno je jasno da je to bio ruski pokušaj puča i bio je to poslednji trzaj. Rusi zapravo imaju osećaj da NATO pruža snažno savezništvo. Jednom kada si u NATO-u, ti si zaštićen od određenog oblika ruskog pritiska, onog koji uključuje pucanje.

Galeoti je rekao da su tu sada sve vrste drugih opcija, stvari koje smo imali prilike da vidimo u zemljama kao što je Bugarska, gde zapravo i dalje postoji određena politička i ekonomska penteracija Moskve.

- Tako da bi na neki način mogli pokušati da iskoriste Crnu Goru kao neku vrstu “trojanskog konja” unutar NATO-a, ako budu mogli. Videćemo kako će se to razvijati. Rusi sasvim sigurno neće odustati od Crne Gore , ali će biti malo suptilniji u načinu na koji budu delovali - smatra ovaj analitičar.

Galeoti očekuje i jačanje uticaja na Srbiju i Makedoniju.

- Previše dugo Evropa i NATO su zapostavljali region Balkana. I mislim da dobijamo naznake da Rusija pojačano gleda na ovo, kao na novu borbu da proširi svoj autoritet i takođe stvori probleme Evropi. Ispostavilo se da je moćni sekretar Saveta za bezbjednost u Moskvi, Nikolaj Patrušev, suštinski zadužen za Balkan. Interesantano je da je nakon pokušaja puča u Crnoj Gori, Patrušev bio taj koji je brzo doletio u Srbiju u pokušaju da ispegla situaciju i da izvede ruske agente odatle.

Foto: MUP Srbije

Britanac kaže da prema njegovim informacijama iz Moskve u ovom trenutku ne postoji nikakva jasna strategija za Balkan, ali se na njoj radi.

- I ja pretpostavljam da će do kraja godine imati neki širi program i da ćemo onda početi da gledamo mnogo koordinisanije delovanje. U ovom trenutku vidimo mnogo individualnih aktivnosti, ali bez jasne koordinacije. Moguće je da ćemo jasniju koordinaciju i strategiju videti sledeće godine.

Foto: Wikipedia/Pavelegorov

To je, prema njegovom mišljenju, alarmirajuće i nada se da će EU i NATO početi da deluju na način da će ovim zemljama pomoći da se zaštite.

- Jer to je ključno, pomoći ovim zemljama da ne dozvole da padnu pod uticaj drugih zemlja, ko god da je u pitanju.

Galeoti kaže da je Srbija ključna zemlja na Balkanu ne samo zbog dugodišnjih političkih i kulturnih veza, kao i velikog nivoa ruskih investicija, već zato što Rusija zavisi od Srbije, kao njenog lansiranog polja unutar Balkana.

Foto: Facebook/Росси́я - Российская Федерация - Russia

- A Srbija ima i dvostruku ulogu, sa jedne strane je srećna da prihvati ruske borbene avione i slično, ali sa druge strane ima i svoju dugodišnju ambiciju da bude deo EU. Tako da je bi sa ruske tačke gledišta, ako ne mogu da operišu sa relativnom nekažnjivošću u Srbiji, bilo mnogo teže da deluju bilo gde drugo na Balkanu. Zbog toga mislim da je ključno pitanje, hoće li Srbija omogućiti Rusiji da je koristi do određene mere.

Daljinac

(Telegraf.rs/RSE)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matke

    11. septembar 2017 | 12:23

    Pravo da vam kazem bas me zabole i za jedne i za druge od amera i njihovih uvlakaca imam u porodici dve smrti i to od ''raka'',verovatno su nas potrovali tokom bombardovanja,od rusa nit znam nit se oseca neki boljitak kolko se prica da nas pomazu,tako da i dalje zivim sa porodicom od danas do sutra u dugovima do guse,jer kolko god da radis osnovnu hranu i rezije nemozes da ispratis,tako opet kazem bas me zabole i za amere i za ruse a i za ove nase,,,,,,eto toliko.

  • ČAPAJEV

    11. septembar 2017 | 12:25

    Sreca pa tebe niko nista ne pita

  • Raspucin

    11. septembar 2017 | 12:05

    Nemojte vise da nas branite od olosa zapadnih molimo vas, bolje da se postujemo i volimo kao braca kao sto smo i do sada radili, ali da nas koristite kao zamorcice kao sto i zapad radi bec 30 godina bolje nemojte ako nas postujete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA