Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske 10. novembra u Beogradu

Infrastrukturno i ekonomsko povezivanje, ističe Brnabić, Srbiji je posebno važno, a kako dodaje, planiraju se mnogi projekti, ali i da se izdvaja jedan koji je simboličan - most Ljubovija- Bratunac

  • 6

Regionalna saradnja je jedan od osnovnih prioriteta Vlade Srbije, a regionalno povezivanje i jedan je od načina da se zajedno, kao region, brže i lakše približimo EU, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić: Veća saradnja sa Kinom u oblasti obrazovanja

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske krajem novembra

- U okviru regionalne saradnje, posebna bliskost je, naravno, sa Republikom Srpskom i drago mi je što imamo prilike da se često viđamo - rekla je predsednica vlade Srbije, nakon Foruma lidera Srpske i Srbije "Uspostavljanje zajedničkog okvira za poslovanje u regionu", u okviru "Dana Srpske u Srbiji".

Infrastrukturno i ekonomsko povezivanje, ističe Brnabić, Srbiji je posebno važno, a kako dodaje, planiraju se mnogi projekti, ali i da se izdvaja jedan koji je simboličan - most Ljubovija- Bratunac.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Uskoro očekujem neki napredak u otvaranju graničnog prelaza, kako bi i u potpunosti iskoristili taj važan infrastrukturni projekat, a jedan od zadataka koji imamo pred sobom zapravo je da uradimo što bolje možemo sve aktivnosti, koje su u okviru Berlinskog procesa, koji je jedan od mehanizama kako ćemo lakše povezati region, pre svega kroz infrastrukturno i ekonomsko povezivanje - rekla je Brnabić.

Od prisutnih privrednika na forumu, predsednica srpske vlade očekuje konkretne predloge šta bi moglo zajedno sa RS da se uradi, ali i takođe da se govori više o ekonomskom povezivanju i kako zajedno može da se radi na implementaciji akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Važna stvar, koju NALED radi nekoliko godina i koja je primer kako možemo regionalno da se povezujemo, jeste sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u regionu jugoistočne Evrope, gde učestvuju Srbija, RS, BiH, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora, a pregovara se sa Albanijom. U tom programu učestvuje više od 80 lokalnih samouprava iz svih tih zemalja i te samouprave rade sa privredom kako bi definisale standarde poslovanja - rekla je Brnabić.

Podseća da je zajednička sednica vlada Srbije i RS 10. novembra u Beogradu i zamolila prisutne na skupu, da do tog datuma pripreme konkretne predloge koje bi dve vlade mogle da razmatraju i usvoje na prvoj zajedničkoj sednici.

Predsednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ima puno posla, da se mnogo toga može raditi zajedno, poput čitavog niza infrastrukturnih projekata.

- Oni su veoma važni, jer bez takve infrastrukture, nema razmišljanja ni o biznisu, ni o turizmu, niti o bilo čemu - smatra Cvijanović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takođe, ističe da se moraju razvijati i mehanizmi borbe protiv sive ekonomije i to ne samo kada je u pitanju privatni sektor, a "da budemo popustljivi kada je u pitanju javni sektor i njihovo neizvršavanje obaveza".

- Zajednički moramo definisati prioritete, ovaj put smo, kao i uvek, rekli da treba da izađemo sa zajedničkim rešenjima koja se odnose na usklađivanje regulatornog okvira. Koliko god da radite na tome, nikada nije dovoljno, a to usklađivanje je neophodno. To je fokus interesovanja i prioritetno mesto - svako moguće usklađivanje između RS i Srbije - rekla je Cvijanović.

Prema njenim rečima, mora se razumeti da je važno da se takva vrsta usklađivanja dešava i na regionalnom planu, te da se moraju preuzimati dobre stvari od drugih.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Mislim da je obaveza administracija i Srbije i Srpske da prepoznaju dobre ideje koje dolaze iz nevladinog sektora, iz poslovne zajednice, da takve stvari implementira i počne da ih sprovodi, samim tim što će promeniti određene propise i prepoznati današnje potrebe privrede - rekla je Cvijanović.

Dani Republike Srpske u Srbiji traju od 15. septembra do sutra.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kunta Kinte

    21. septembar 2017 | 22:17

    Volim kada ovi procitam. Volim sto cemo se ujediniti.

  • Milka R.

    22. septembar 2017 | 10:22

    Bravo za zajednicku saradnju i rad mi smo jedan narod i sloga sloga ...

  • Dejan

    22. septembar 2017 | 14:05

    Treba malo cesce da se sastaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA