≫ 

Mali pojasnio jučerašnju izjavu: Ostavka SAMO U SLUČAJU prevremenih izbora, Đilas svakom Beograđaninu ostavio dug od 630 evra

To što je juče rekao, objašnio je, značilo je da će najverovatnije ostavku podneti pre isteka mandata

  • 38

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da će ostavku najverovatnije podneti pre isteka mandata, uz opasku da je njegova jučerašnja izjava na tu temu u pojedinim medijima pogrešno interpretirana. Mali kaže da će ostavku podneti samo u slučaju prevremenih gradskih izbora, dakle ako vladajuća većina odluči da se ide na izbore pre roka.

Šta odlučuje da li će SNS i SPS zajedno na beogradske izbore?

MALI OTVORENO: Zna se ko je vodio kampanju protiv mene

To što je juče rekao, objašnio je, značilo je da će najverovatnije ostavku podneti pre isteka mandata.

- Onda me je jedna novinarka pitala šta ako gradski izbori budu u redovnom roku. Rekao sam da onda nema potrebe za ostavkom ranije, ali da izbori nisu odluka koju ja donosim - rekao je Mali.

Na pitanje da li je njegova ostavka formalni uvod u prevremene izbore i da li je to jedini način da budu raspišani pre roka, gradonačelnik je odgovorio:

- Ne znam koji je drugi način - rekao je Mali.

Foto: Marko Todorović

Gradonačelnik Beograda je izjavio i da je javni dug Beograda 2013. godine iznosio 1,118 milijardu evra i naznačio da se radi o ukupnom dugu grada, opština, javnih preduzeća i neizmirenih obaveza koje je, naveo je, ostavio bivši gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas.

Na pitanje novinara kako se došlo do cifre od 1,118 miliona evra javnog duga s obzirom da analize Fiskalnog saveta pokazuju da je javni dug Beograda 2013. bio oko 400 miliona evra, Mali je ponovio da je reč o ukupnom dugu i dodao da u cifri koju spominje Fiskalni savet, nisu uračunate kamate Ðilasovih kredita koje grad treba da plaća do 2036.godine.

- Ukupan dug koji građani Beograda treba da vrate 1, 118 milijardi evra, ne znam da li ga računa Fiskalni savet, ali ja ga računam. Svakom od nas, pa i meni, Ðilas je ostavio dug od 630 evra, ali mi smo ga smanjili za više od pola - objasnio je gradonačelnik novinarima.

On je dodao da su u spomenutu cifru uračunate neisplaćene obaveze bivše gradske uprave po osnovu kredita sa kamatama u iznosu od 662 miliona evra, kao i da su ukupne obaveze gradskih opština 18,2 miliona evra.

Foto: Marko Todorović

Prema rečima gradonačelnika u ukupni dug uračunate su i obaveze javnih i komunalnih preduzeća od 337 miliona evra, zatim 52 miliona evra za dospele obaveze koje su se većinom odnosile na socijalna davanja, kao i da je uračunata stavka od 50 miliona za obaveze nepokrivene budžetom.

Mali je izneo podatak i da je na kraju 2013. u gradskoj upravi zatečen dug od skoro 121 miliona dinara za jednokratnu socijalnu pomoć.

- Sva ta dugovanja Dragana Ðilasa isplatili smo tokom 2014. godine i od tada tu pomoć isplaćujemo u dan. Ðilas je 2013. trudnicama u Beogradu ostao dužan 388 miliona dinara. Trudnice su od njega imale samo prazna obećanja - rekao je gradonačelnik.

On je naveo da je grad izmirio i dugovanje za jednokratno davanje porodiljama u iznosu od 6,3 miliona dinara, kao i da je vraćen dug na ime subvencija za plaćanje komunalnih usluga koji je za 2013.iznosio 4,2 milijarde dinara.

- Sve smo to u protekle tri godine vratili i kada saberete sve Ðilasove dugove, grad je samo za socijalna davanja isplatio 5,3 milijardi dinara, odnosno, 46 miliona evra. To je ta sramota zbog koje je stidim grada Beograda 2013. godine, ali sam danas ponosan jer vodimo odgovornu socijalnu politiki i svaku obavezu isplaćujemo na vreme - rekao je Mali.

Foto: Marko Todorović

On je istakao da je grad u protekle tri godine uspeo da konsoliduje javne finansije i vrati 455 miliona evra od ukupnog javnog duga u iznosu od 1,118 milijardu evra.

Mali je istakao da je grad, osim što je vraćao dugove prethodne uprave, uspeo da uvede nove mere socijalne zaštite.

- Danas 320 dece sa smetnjama u razvoju danas ima ličnog pratioca, a 50 osoba sa invaliditetom ima svog personalnog asistenta koji im svakodnevno pomažu. U sistem socijalne zaštite smo prvi put uveli Sigurnu kuću, renovirali smo tri dnevna boravka za decu ometene u razvoju, do kraja godine otvaramo dva nova objekta, u Sopotu i Ovči - najavio je Mali.

On je podsetio da se od jula ove godine svakoj porodilji na teritoriji grada Beograda isplaćuje 10.000 dinara, a one koje su socijalne ugrožene dobijaju dodatnih 25.000 dinara.

Gradonačelnik je naveo da je tokom njegovog mandata grad zbrinuo 202 raseljene porodice sa Kosova i Metohije, a u okviru regionalnog stambenog programa 945 izbegličkih porodica.

- Ðilas je za svog mandata zbrinuo 60, a mi 1147 porodica. Sem toga, za dve godine obezbedili smo smestaj za 171 romsku porordice, a potpisao sam sporazum sa EU za još 50 tokom naredne godine - naveo je Mali.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    27. septembar 2017 | 14:37

    Mali je bio odlican gradonacelnik i valjalo bi da nastavi sa radom.

  • Djurdja

    27. septembar 2017 | 20:11

    Bitno je da se radi, da se Beograd razvija i gradi, sto se itekako vidi, a formalne stvari treba ostaviti po strani

  • mima

    27. septembar 2017 | 14:37

    Svoj posao je obavljao dobro, nema potrebe za ostavkom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA