≫ 

Uskoro ugovor o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke: Vučić i Pavlopulos posle sastanka u Palati "Srbija"

Smatramo Grčku i grčki narod i vas lično kao iskrene prijatelje građana Srbije i srpske države - poručio je Vučić

  • 42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je zamolio je danas grčkog predsednika Prokopiusa Pavlopulosa da naredni sastanak Visokog saveta za saradnju bude održan što pre, da bude u Beogradu i da se za taj skup pripremni dokument o strateškom povezivanju i partnerstvu Srbije i Grčke.

GARDA I CRVENI TEPIH: Vučić dočekao predsednika Grčke ispred "Palate Srbija" (FOTO)

Vučić: Čuvaćemo slobodu bez obzira na sve pritiske (FOTO)

Na pres konferenciji nakon sastanka s Vučićem i grčki predsednik je izrazio očekivanje da će se to upravo tako dogoditi i to već početkom naredne godine, a predsednik Srbije je podsetio na 150 godina prijateljskih odnosa dve zemlje, te ponovo zahvalio Pavlopulosu na tome što njegova zemlja i on lično podržavaju teritorijalni integritet i i celovitost naše zemlje.

Podsetio je i da je Grčka uvek bila s nama u Briselu kad se razgovaralo o napretku Srbije i otvaranju novih poglavlja, te dodao da očekuje da će tako biti i ubuduće.

- Smatramo Grčku i grčki narod i vas lično kao iskrene prijatelje građana Srbije i srpske države - poručio je Vučić, uveren da će poseta grčkog predsednika značajno doprineti razvoju daljih odnosa.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je pomenuo trgovinsku saradnju dve zemlje i njen rast i rekao da je prošle godine ona bila oko 390 miliona evra, a da se očekuje da ove godine bude i oko 450 miliona.

Kako je ocenio, to jeste napredak, ali nismo zadovoljni, jer ima prostora za još veću trgovinsku saradnju, za izvoz naših prouzvoda u Grčku, ali je poručio i da smo mi uvek otvoreni za uvoz.

Predsednik Srbije je rekao da je za nas od izuzetnog značaja razmena u sektoru usluga, primetivši da je sve veći broj Grka dolazi u Beograd i Srbiju, ali da je, naravno, drastično veći broj onih koji iz Srbije odlaze u Grčku kao turističku destinaciju.

Vučić je napomenuo čak da je Grčka apsolutno prva turistička destinacija za koju se u Srbiji opredeljujemo i podvukao da i to govori o srpskoj ljubavi prema Grčkoj i grčkom narodu.

On se osvrnuo i na projekte koji se planiraju i na kojima se već radi i ukazao na poboljšanje infrastrukturne i svake druge povezanosti dve zemlje.

- Ono što je naročito važno je da u svim bilateralnim razgovorima govorimo o infrastrukturnom povezivanju, ne samo kroz puteve već i pruge, verujem da ćemo razmenu povećavati - rekao je Vučić.

Dodao je i da će i danas biti sa prijateljem iz Grčke u parlamentu Srbije, da će zatim organizovati specijalnu večeru, te da će imati još dosta vremena da razmene mišljenja i stavove.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U tom smislu Vučić je rekao i da je od predsednika Pavlopulosa naučio nešto novo, da ga je pažljivo slušao.

Kako je rekao posle onoga što se juče dešavalo u Španiji i nakon onoga što je čuo od predsednika Pavlopulosa, uveren je da ćemo naše nacionalne i državne interese još snažnije umeti da odbranimo i čuvamo.

TOKOM SLEDEĆE POSETE SRBIJA ĆE BITI U EU

Pavlopulos je rekao da je, kada je dobio poziv da dođe u Beograd, odmah odgovorio i na taj način pokazao kakav značaj Atina pridaje unapređenju odnosa sa Srbijom "u ovim našim teškim trenucima u kojima živimo na Balkanu".

- Želim da istaknem da želim i nadam se da će sledeća poseta predsednika Republike Grčke biti upriličena u trenutku kada Srbija postane članica EU - rekao je Pavlopulos.

- Put Srbije prema Evropi je otvoren - izjavio je Pavlopulos i napomenuo da je Grčka, koja je u Evropskoj uniji tolike godine, spremna da pruži svu moguću pomoć Sbiji u njenom konačnom pravcu i na putu priključenja Uniji.

- Taj proces ima dobre rezultate, otvoreno je 10 poglavlja od kojih tri veoma značajna - rekao je grčki predsednik.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Naveo je da su odnosi sa Srbijom izuzetni i da se ove godine slavi 150 godina prijateljstva i saradnje.

- Trinaestog jula je zasedao prvi Visoki savet za saradnju, potpisano je šest značajnih sporazuma, a nadam se da će u najkraćem roku i drugi savet biti održan u Beogradu - rekao je grčki predsednik.

Pavlopulos će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Tokom dana grčkog predsednika primiće i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, a povodom njegove posete biće održana i posebna sednica parlamenta kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    2. oktobar 2017 | 13:46

    Saradnja sa Grckom je oduvek postojala i treba je odrzavati. Predsednik radi odlican posao za nasu zemlju

  • aca

    2. oktobar 2017 | 13:55

    Ovom posetom se dokazuje bratska veza izmedju nasih drzava.

  • mila

    2. oktobar 2017 | 13:57

    Saradnja koja traje vekovima i tradicija koja se mora nastaviti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA