≫ 

Poslanici Dveri prave haos u Skupštini: Otimaju mikrofon Maji Gojković (FOTO)

Predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je danas na početku rada opomene Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću iz Dveri upozorivši da su poslanici te stranke došli u parlament da bi "opet pravili haos"

  • 51

Poslanica pokreta Dveri Marija Janjušević pokušala je u više navrata da govori u mikrofon predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković za stolom gde sedi predsedavajući parlamenta. Iako nema pravo na reč, Janjušević koristi svaku pauzu između obraćanja ostalih poslanika da dođe do mikrofona, dok kada se neko drugi govori stoji ispred stola predsedavajućeg u znak protesta, na šta nema pravo i ometa sednicu najvišeg zakonodavnog tela.

PONOVO UVREDE U SKUPŠTINI: Đurišić (SDS) nazvao Laketića (SNS) konjem, Nogo iz Dveri neće da napusti salu iako je isključen

"Ma terajte se svi u k..ac": Poslanica DJB održala "predavanje" o lepom ponašanju, pa najstrašnije opsovala (VIDEO)

Iako je predsednica parlamenta Gojković juče prekinula sednicu, pošto poslanik Dveri Srđan Nogo nije želeo da napusti salu posle isključenja, predstavnici ovog pokreta i danas nastavljaju da prave haos u Skupštini.

Gojković je izrekla je danas na početku rada opomene Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću iz Dveri upozorivši da su poslanici te stranke došli u parlament da bi "opet pravili haos".

Oni su se posle utrđivanja kvoruma, javili po Poslovniku, ali predsednica parlamenta dala je prethodno reč poslaniku SNP Jovanu Palaliću.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekla im je da se nisu prijavili kao prisutni u elektronskom sistemu kada se utvrđivao kvorum, te da reč samo mogu da dobiju poslanici koji su se prijavili.

- To mogu samo poslanici koji su se prijavili u sistemu, vi niste prisutni - rekla je Gojković koja je najpre opomenu izrekla Kostiću, a odmah zatim i Obradoviću i to nakon njihovog insistiranja da govore po povredi Poslovnika.

Pošto mu je izrekla opomenu, Kostić je ustao i krenuo u pravcu stola za kojim sedi predsedavajući, a Gojković mu je poručila da ne prilazi stolu jer za to nema dozvolu.

- Nemoguće da iz dana u dan jedna poslanička grupa pravi haos - primetila je Gojković i zatim dala reč Palaliću.

Nakon njegovog kratkog obraćanja, Kostić se ponovo javio po povredi Poslovnika, dobio reč i poručio predsednici parlamenta da je juče bez razloga sa sednice isključen njegov kolega iz stranke Srđan Nogo.

- Napravili ste veliki problem, od Skupštine ste napravili circus, isključili ste Noga, a sami ste rekli da ste spremni da povučete sve opomene koje su mu izrečene - rekao je Kostić.

Gojković je njegovo obraćanje ocenila kao "klasičnu zloupotrebu Poslovnika" te navela da je izneo neistine o jučerašnjem događaju i isključila mu mikrofon.

- Razočarana sam vašim ponašenjem jer ste bili (juče) na konsultacijama i niste hteli ništa da prihvatite. Poslanici treba da rade, a vi ih sprečavate u tome - navela je Gojković koja je potom reč dala poslaniku SRS Miloradu Mirčiću i usledila je rasparava o zakonskim predlozima.

Posle opomena Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću iz Dveri danas na početku rada, predsednica parlamenta Maja Gojković je u nastavku sednice izrekla i tri opomene poslanici Dveri Mariji Janušević, kao i još jednu opomenu Ivanu Kostiću.

Janjušević je potom prišla stolu za predsedavajuće, i pored upozorenja Gojković da to ne čini jer nema za to dozvolu, u ruci je držala Poslovnik i tako stajala ispred predsednice parlamenata, kojoj je više puta isključivala mikrofon.

- Nemate prva da učestvujete na sednici - poručila je Gojković poslanici Dveri koja je u jednom trenutku snimala predsednicu parlamenta mobilnim telefonom.

Gojković joj je kazala da joj je oprostila što je pre tri dana unela kamen u skupštinu u ženskoj tašni, koji je kasnije šef njene poslaničke grupe Boško Obradović pokazao u skupštinskoj sali kao dodatni argument za prihvatanje predloga Dveri da se u dnevni red uvrsti rezolucija Dveri o KiM.

- To sam vam oprostila, sklonite se molim vas, uneli ste kamen na prevaru, vi ste dama, mladi ste, nemate iskustva, nemojte da vas zlopotrebljavaju vaše kolege - rekla je Gojković poslanici Dveri.

Printkskin: Youtube/ParlamentSrbija

Gojković je rekla da je Janjušević stala ispred nje jer misli da je na modnoj mosti ili u pozorištu i ima “stand-up šou”, a nakon što je Janjušević i dalje stajala ispred stola za predsedvajuće i više puta Gojkovićevoj isključila mikrofon.

- Ako vam nije dobro imamo doktora, smirite se, nemojte me gaziti. Smirite se, biće sve u redu, nemojte praviti cirkus. Ja vas iz sale neću izvesti, džaba se trudite - nasmejavši se poručila je Gojković poslanici Dveri.

Nakon i daljeg insistiranja Janjuševićeve, Gojković je rekla “ako imamo nekog doktora, neka diskretno uđe, znam da je ministar doktor”.

Predsednica parlamenta je u međuvremenu pozvala pojedine poslanike opozicije da ne snimaju mobilnim telefonima.

Printkskin: Youtube/ParlamentSrbija

Prva opomena izrečena je Mariji Janušević, koja je javljajući se po povredi Poslovnika, rekla da je predsednica parlamenta dužna da poštuje Poslovnik ali da, kako kaže, Gojković sve vreme pokazuje da nije u stanju da predsedava i vodi sednicu.

Gojković je na to uzvratila da je izlaganje Janušević zloupotreba Poslovnika i poručila joj da ne prilazi stolu za predsedavajuće jer za to nije dobila dozvolu, ali bez obzira na upozorenja, Janjušević je stala ispred Gojković i u ruci držala Poslovnik.

Dok je Janjušević stajala, predsednica parlamenta je davala reč drugim poslanicima, a potom se javio i Dragan Vesović, koji je ustao i rekao da neće da govori nego će da ćuti i tako iskoristi preostalih sedam minuta za poslaničku grupu Dveri.

Gojković mu je rekla da, po Poslovniku, kada zatraži reč mora i da govori o temi dnevnog reda.

- Mogu ja i da sedim sedam minuta, popiću kafu, ali po Poslovniku morate da govorite o temi - rekla je Gojković poslaniku Dveri.

Na to je Vesović uzvratio da ćutanje ponekad govori više od reči, te da ćutanje, kako kaže, predstavlja stav prema onome što se dešava u Skupštini i da će nastaviti da stoji.

- Onda i vi možete da stojite -  dodala je Gojković.

Ubrzo se javio i poslanik Dveri Ivan Kostić, koji je posle izricanja prve opomene rekao “nećemo dati da se održi sednica”, da bi poručio predsednici parlamenta da je najbolje da se raspusti Skupština, jer “vam se cela zemlja smeje”, na šta je Gojković prokomentarisala “svašta”.

- Vama se cela zemlja smeje, danima pravite cirkus. Šta radite to poslanici (Janjušević) da unosi kamenje, da pravite haos, žena se ovde trese kad govori, čupa mikrofon -  rekla je Gojković.

Printkskin: Youtube/ParlamentSrbija

Drugu opomenu dobio je jer je rekao da predsednici parlamenta "prilaze kojekavi ljudi i savetuju je", na šta je Gojković rekla da ne može tako da naziva poslanike, te da je zloupotrebio Poslovnik, a da je ona krajnje tolerantna.

Poslanik SNS Zvonimir Ðokić rekao je da ovo što rade Dveri “anarhizam”, dok je Ðorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije tražio da se prekine sednica i održe konsultacije.

Za poslanika SNS Mihajla Jokića, to što Janjušević stoji ispred stola gde sedi predsednica parlamenta SNS “inspiriše da govori kvalitetnije nego da ona nije tu”.

Janjušević je nastavila da stoji u skupštinskoj sali, dok pojedini poslanici govore o zakonskim predlozima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA