Hrvatska ministarka: Mi Srbiji pomažemo da uđe u Evropsku uniju, ona nas provocira spomenikom

Pozvali smo na razgovor srpskog ambasadora u Zagrebu i saopštili joj ono što mislimo da treba da se prenese - kaže ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić

  • 79

Poslednjee zaoštravanje odnosa na relaciji Srbija - Hrvatska, zbog čega je predsednik Aleksandar Vučić odložio već viđenu posetu Zagrebu, oglasila se hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja kaže da je došlo vreme da se izgrade novi pristupi.

Nova ministarka spoljnih poslova Hrvatske je nekada savetovala Dačićevu vladu, a sada otkriva kakve planove ima sa Srbijom

- To nije jednostavan put i sigurno da će trajati s obzirom na brojna otvorena pitanja - rekla je ona u intervjuu za Novi list.

OŠTAR PROTEST SRBIJE zbog reakcije Hrvatske na spomenik majoru Tepiću

Ovo je nekoliko najvažnijih pitanja i odgovora iz intervjua.

Smatrate li da je ispravna odluka da se poseta predsednika Srbije odloži?

– Odnosi Hrvatske i Srbije su složeni i još uvek su u fazi da treba jako paziti u kojem trenutku se šta događa. Recentne izjave i postupci, kao što je postavljanje spomenika majoru JNA koji je skoro pa hteo da sruši Bjelovar i u smrt odveo 11 hrvatskih vojnika, sigurno nisu dobar uvod u jednu takvu visoku posetu. U tom smislu je dobro da se u ovom trenutku od te posete odustalo.

- Hrvatska i Srbija imaju puno tema o kojima bi trebalo da razgovaraju. Smisleno je da se takav visok susret održi u onom trenutku kada može da se sedne, mirno razgovara i dogovorie neke stvari. Došlo je vreme da počnemo ozbiljno da rešavamo brojna pitanja, od pitanja nestalih, suđenja za ratne zločine do položaja hrvatske manjine u Srbiji, povratka kulturnog blaga, povratka imovine hrvatskih firmi... Niz je tema o kojima bi Hrvatska i Srbija trebalo vrlo ozbiljno da razgovaraju.

Odnosi Hrvatske i Srbije poslednjih nedelja ponovno su zaoštreni. Je li odgovornost za to zaoštravanje na hrvatskoj Vladi ili zvaničnicima Srbije?

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo Mamula

– Naš glavni stav u odnosima sa svim državama regije, pa tako i Srbijom, je da kroz dijalog rešavamo otvorena pitanja i gradimo dobrosusedske odnose. Došlo je vreme da gradimo jedan novi međusobni pristup. To nije jednostavan put i sigurno će trajati, s obzirom na brojna otvorena pitanja. Ali, upravo zato je i bitno da se počne.

- Vrlo je teško početi razgovor u kontekstu kada imate spomenik za nekog ko je kod nas simbol agresije. Ali, nije dobro niti u duhu dobrosusedskih odnosa da se rade takve stvari koje će da isprovociraju našu javnost. Trebamo da idemo u drugačijem smeru. Mi Srbiji pomažemo i želimo da pomognemo u pristupanju Evropskoj uniji. To je dobro za Srbiju, Hrvatsku i regiju. Taj proces je važan i zato što daje dobar okvir da se izgrade odnosi koji će voditi u bolje odnose u budućnosti. Stoga hrvatska strana ne želi da te odnose dovodi u pitanje.

U vreme SDP-ove vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem iz HDZ-a se tvrdilo da je Vlada dovela do pogoršanja odnosa sa Srbijom. Ispada, međutim, da to nije bila tačna ocena.

Foto: Tanjug/HINA

– Odnosi Hrvatske i Srbije su sigurno vrlo osetljivi i nije teško, ni s jedne niti s druge strane, da se izazove požar. Što se tiče ove Vlade, za razliku od Vlade Zorana Milanovića u kojoj je komunikacija sa susednom državom bila loša, mi nastojimo da radimo u duhu izgradnje odnosa i podsticanja dijaloga.

Poslednjih dana ste poslali niz pritužbi na adresu Srbije. Koji je efekt toga, osim da hrvatskoj javnosti pokažete da ste aktivni?

– Pozvali smo na razgovor srpskog ambasadora u Zagrebu i saopštili joj ono što mislimo da treba da se prenese. Izrazili smo oštar protest, što je vrlo jasna poruka u diplomatskoj komunikaciji. Srpska strana je nakon toga svoje nezadovoljstvo iskazala čitavim nizom uvredljivih i netačnih kvalifikacija o Hrvatskoj.

Nije valjda da ste očekivali da će nakon vašeg protesta Srbija ukloniti spomenik majoru Milanu Tepiću?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Očekivali smo smirivanje tenzija, ali one su se samo na više načina užarile. Ali, mi smo na takav čin morali da reagujemo, za nas to uopšte nije bilo upitno. Vagali smo vrlo pažljivo poruku koju treba da pošaljemo. No, kao što ste videli, u saopštenju smo pozvali na dijalog, smirivanje tenzija i na uspostavljanje situacije u kojoj se mogu razvijati bolji odnosi između dve države. Mi na takve postupke, koji se tiču agresije na Hrvatsku, ne možemo a da ne reagujemo. Jasno je ko je bio agresor na Hrvatsku. Nije u pitanju samo hrvatska javnost, nego hrvatska država.

Hrvatska je u sporu sa Slovenijom, s Mađarskom, odnosi sa Srbijom su zaoštreni, u BiH deo političke scene ispituje izgradnju Pelješkog mosta... Zašto nas je HDZ-ova Vlada posvađala sa svim susedima?

– Jednostavno imamo niz otvorenih pitanja koja se nisu dosad rešila i koja su sada na stolu. Sa susedima s kojima nemamo konačno definisane granice imamo otvorena pitanja koja se na različite načine rešavaju od vremena nezavisnosti. Nismo jedina država u Evropi i svetu koja nema do kraja definisane granice sa susedima. Kad je reč o graničnim pitanjima, problem je to što se politiziraju. Nije problem granice koja treba da se dogovori, nego je problem kada se to stavi u sferu dnevne politike i vrlo kratkovidnog horizonta. Pitanje granica je važno za svaku državu, tome treba da se priđe vrlo ozbiljno i ne treba o tome politikantski razgovarati. A ako se ne može bilateralno razgovarati, onda treba ići na međunarodni sud.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novi list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duca

    8. oktobar 2017 | 15:47

    Hvala,nemojte nam vise pomagati,ko poznaje istoriju,zna vrste vase pomoci...

  • VRS

    8. oktobar 2017 | 15:47

    Kako nam vi pomazete, ja bih vas molim da to ne radite

  • Sava Savanovic prvi Srpski vampir

    8. oktobar 2017 | 18:54

    Samo vi nemojte da nam pomazete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA