≫ 

Prošlo je 100 DANA VLADE SRBIJE: Kojim ministrima je narod dao najviše ocene, a ko je dobio najniže?

"Razlozi za relativno loše ocene mogli bi da budu ti što je građanima rad pojedinih ministara nepoznat ili što smatraju da ne rade ili da rade loše"

  • 75

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar državne uprave Branko Ružić ocenjeni su najvišom ocenom prema najnovijem istraživanju koje je agencija "Faktor plus" sprovela povodom 100 dana rada Vlade.

Brnabić: Koliko će se povećati plate znaćemo 14. oktobra (FOTO)

Istraživanje, čije je rezultate beogradski list "Blic" objavio, pokazuje i da je Vlada Srbije u dubokoj senci predsednika Aleksandra Vučića, jer nijedan od članova Vlade nema ocenu veću od trojke, dok su građani Vučića na novoj poziciji ocenili ocenom 4,1.

Prema istraživanju, koje je rađeno od 4. do 8. oktobra na 1.250 ispitanika, najvišu ocenu - 2,9 - zaslužila je premijerka Ana Brnabić, a posle nje je najbolje ocenjen ministar Branko Ružić sa ocenom 2,8, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa ocenom 2,7, istom kao i Milan Krkobabić, čiji se rad odlično video u ovih 100 dana je i Milan Krkobabić, čovek koji se bavi borbom za revitalizaciju sela i oživljavanje zadrugarstva u Srbiji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Više ocene dobili su i ministar trgovine Rasim Ljajić, ministar finansija Dušan Vujović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

S druge strane, najgore su ocenjeni ministri odbrane i životne sredine Aleksandar Vulin i Goran Trivan.

- Primetno je da je Vlada u senci predsednika. Razlozi za relativno loše ocene mogli bi da budu ti što je građanima rad pojedinih ministara nepoznat ili što smatraju da ne rade ili da rade loše - kaže Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus".

Foto: Telegraf

On ističe da je prosečna ocena vlade Ane Brnabić niža nego u slučaju prethodne vlade, ali i da je nivo ocena članova niži, moguće zbog toga što je Vučić dok je bio premijer svojom visokom ocenom podizao prosek.

- Ne verujem da je iko imao nameru da predsednik u ovolikoj meri bude dominantan u odnosu na ministre i premijerku, ali to je realno stanje trenutno - ističe Pejić.

Komentarišući rezultate istraživanja, on kaže da je Dačić uvek među najbolje rangiranima, što zbog toga što je lider stranke, što zbog dobrih odnosa sa SNS-om, što zbog ličnog šarma.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Razlozi za najlošije ocene Vulina i Trivana su, kaže, različiti.

- Trivan nije stigao ništa loše da uradi, ali ga nema u javnosti, slaba mu je prepoznatljivost i to je doprinelo niskoj oceni. S druge strane, Vulin je mnogo poznatiji, ali su afere koje se za njega vezuju očigledno naišle na lošu reakciju javnosti - objašnjava Pejić.

Foto: mod.gov.rs

Agencija "Faktor plus" sprovela je i istraživanje o rejtingu stranaka, a rezultati pokazuju da ubedljivo prednjači SNS s podrškom 52,8 odsto ispitanika, dok je na drugom mestu SPS sa podrškom od 9,2 odsto. Pokret slobodnih građana Saše Jankovića uživa podršku 7,8 odsto ispitanika, a Demokratska stranka - 6,9 odsto.

Istraživanje pokazuje i da SRS ima podršku 4,1 odsto ispitanika, PUPS 3,1 odsto, SDPS 2,9 odsto, dok je na dnu liste pokret "Dosta je bilo" s podrškom 2,3 odsto ispitanika, što znači da bi SNS sa sadašnjim koalicionim partnerima ponovo osvojioviše nego dvotrećinsku većinu.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Utisak je da je razlaz PSG-a i DS-a više štetio Jankoviću, ali je svakako naneo štetu i demokratama. Simpatizeri opozicije teže ujedinjenju, a opozicija se sve više razjedinjuje i to se vidi i u istraživanjima javnog mnjenja - ističe Pejić.

On kaže i da su Dveri stabilne na tri procenta s blago rastućom tendencijom, i dodaje da je Narodna stranka Vuka Jeremića za sada nepoznanica, da bi ona mogla da se nađe već u sledećem istraživanju, ali i da se ne očekuje da će napraviti neke drastične promene na političkoj sceni.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nedim

    9. oktobar 2017 | 04:39

    Brnabić deluje energično i dosta samouvereno a verujem da dobro vlada Engleskim jezikom zato se Vučić i odlučio da nju stavi na Ministarsko mesto

  • Srbenda

    9. oktobar 2017 | 12:03

    Vlada je radila kvalitetno i rezultati su vidljivi.

  • olga

    9. oktobar 2017 | 10:23

    Jasno je da se sa Vučićem skoro niko ne može meriti, ali svakako u Vladi ima još dosta onih koji kvalitetno obavljaju svoje funkcije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA