Rezultati rada Ministarstva pravde kroz 8 KLJUČNIH OBLASTI u proteklih 100 DANA nove Vlade Srbije (VIDEO) (FOTO)

Od novih zakona, preko borbe protiv korupcije, do unapređenja uslova rada sudova i tužilaštva - najznačajniji su rezultati rada Ministarstva pravde u prvih 100 dana postojanja nove Vlade Srbije

  • 2

Prvih 100 dana rada Vlade Srbije su prilika za sumiranje rezultata i po pojedinačnim Ministarstvima. Tako se u najznačnije rezultate Ministarstva pravde mogu izdvojiti novi zakoni, borba protiv korupcije i unapređeje uslova rada sudova i tužilaštava.

Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva pravde i Finansijske policije Italije: Srpski tužioci i policajci na obuci u Italiji (FOTO)

Konkurs za 160 sudijskih pripravnika: S radom počinju do kraja godine

1. Rezultati sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Novi Zakona o sprečavanju nasilja podstaknuo je potencijalne i stvarne žrtve da prijave nasilje. Uvedene su hitne mere – zabrana prilaska žrtvi i udaljenje nasilnika iz kuće.

Policija i tužilaštvo sada imaju snažno oruže u borbi protiv porodičnog nasilja. Formiran je Savet za suzbijanja nasilja u porodici 13. jula 2017. godine.

Od početka primene zakona do kraja avgusta bilo je preko 9.400 razmotrenih slučajeva nasilja u porodici, skoro 4.000 predloga za produženje hitne mere, 3.811 usvojenih predloga i 2.160 izrađenih individualnih planova zaštite žrtava.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

2. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Započeto je sprovođenje projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, koji finasira Evropska unija.

Cilj projekta je uspešna implementacija novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kojim se uvode „udarne grupe“ u tužilaštvima, usko specijalozovani timovi profesionalaca,

koji će se baviti samo korupcijom i finansijskim kriminalom.

Potpisan je Memorandum o saradnji sa Finansijskom policijom Italije u cilju razmene iskustava i bolje saradnje dve države u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije.

Foto: Ministarstvo pravde

3. Oportunitet

Sredstva dobijena od odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta u vrednosti od oko 2.9 miliona evra raspoređena su na 98 projekata iz oblasti zdravstva, kulture, prosvete, socijalne zaštite...

4. E pravosuđe

Potpisani su sporazumi o eletronskoj razmeni podataka sa Ministarstvom unutršnjih poslova i Agencijom za privredne registre, čijom realizacijom se utiče na smanjenje trajanja sudskih postupaka i brži i kvalitetniji rad sudija i tužilaca.

Počela elektronska razmena podataka između socijalnog osiguranja i pravosudnih organa u cilju lakšeg pristupa informacijama sudija i tužilaca.

Projekat elektronske razmene podataka, koji sprovodi Ministarstvo pravde omogućiće ubrzavanje postupaka i rad drugih državnih organa, jer će neophodni podaci biti dostupni jednim klikom.

Izrađene su nove internet prezentacije sudova u cilju unapređenja transparentnosti njihovog rada u sadržajnom, tehničkom i grafičkom smislu.

Unapređen je rad internet prezentacije i aplikacije za mobilni Portala sudova, čime su podaci o sudskim postupcima postali dostupniji građanima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

5. Infrastruktura

Otvorena je nova zgrada u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, površine skoro 3.000 kvadrata, čime su se unapredili uslovi rada zaposlenih i tretman osuđenih lica u skladu sa EU standardima.

Počelo je sprovođenje projekta za unapređenja kapaciteta i rada zatvorskog sistema, podržanog od strane EU.

Započeti su radovi na rekonstrukciji suda u Lazarevcu, u toku su radovi na potpunoj revitalizaciji zgrade „Palate pravde“ u Beogradu površine preko 24.000m2, a u završoj fazi se nalaze radovi na izgradnji nove zgrade Prekršajnoj suda u Pančevu i novog zatvora u Pančevu.

Završene su u potpunosti renovirane zgrade sudova i tužilaštava u Kraljevu i Prijepolju, površina više od 4.500 kvadrata.

Jačanje pravosudne infrastrukture direktno utiče na efikasnost pravosuđa, kroz skraćenje trajanja sudskih postupaka, češće zakazivanje ročišta i povećanje broja sudećih dana.

Foto: Telegraf

6. Diplomatska, regionalna i međunarodna saradnja

Održani su sastanci sa ambasadorima Nemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, kao i ambasadorom Delegacije u EU u Srbiji u cilju jačanja međudržavne saradnje u oblasti pravosuđa i podrške Srbiji na njenom putu ka EU.

Poklon za kolege iz regiona - ministri pravde Srbije i BiH potpisali Protokol o ustupanju softvera namenjenog zatvorskim ustanovama, koji je Srbija poklonila BiH.

Treba pomenuti i posetu zamenice predsednika Vlade Bugarske za sudsku reformu i ministra spoljnih poslova Bugarske, kao i posetu Vicekancelara i ministra pravde Austrije.

Takođe, posetu izvestilaca Komiteta za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i zajednički obilazak radova na zgradi „Palata pravde“ u Beogradu sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Sastanak sa direktorom Misije USAID u Srbiji u vezi sa početkom sprovođenja novih projekata, koji za cilj imaju unapređenje rada pravosudnih organa

7. Ljudska prava

Smanjena je javnobeležnička nakada za osobe sa invaliditetom.

Ministarka pravde Nela Kuburović učestvovala je na međunardnoj konferenciji o govoru i zločinu iz mržnje, koja je organizovana u okviru „Nedelje ponosa“.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

8. Transparentnost

Održana su tri okrugla stola u okviru javne debate o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, na kojima su prisustvovali sudije, tužioci, predstavnici strukovnih udruženja i civilnog sektora.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stena

    13. oktobar 2017 | 21:02

    Nelice ti si jako vredna osoba i ne smnjamo u tebe...odlicna si

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA