Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti

Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS ima devet tačaka

  • 17

Parlament Republike Srpske usvojio je noćas Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti. Glasovima 44 poslanika, koji su ponovo sednicu održalih u maloj sali skupštinskog zdanja zbog toga što je opozicija blokirala veliku, usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju su predložili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K.

Vrtići i škole su mnogo bolji od slanja bombi i granata: Vučić o pomoći Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FOTO)

MESIĆ POZIVA NA RAT PROTIV SRBA: U slučaju otcepljenja Rrepublike Srpske preseći koridor

Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS ima devet tačaka u kojima se, između ostalog, kaže da je Republika Srpska trajno opredeljena za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske.

Navodi se da je teritorija Republike Srpske je jedinstvena, neđeljiva i neotuđiva u skladu sa članom 3. Dejtonskog sporazuma i Aneksom 2. Dejtonskog sporazuma pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i odnosnim pitanjima.

- Teritorija Republike Srpske u procentu 49 odsto i 51 odsto teritorije Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i Arbitražna odluka kojom je uspostavljen Brčko-distrikt Bosne i Hercegovine kao suvlasništvo (kondominijum) oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije Bosne i Hercegovine.

Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

Republika Srpska je, stoji u Rezoluciji, opređeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

- U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donela konačna odluka o tom pitanju.

Rezolucijom je utvrđena obaveza svih ogana i institucija Republike Srpske na sprovođenje ovog dokumenta, primenjujući ustavne nadležnosti Republike, a svako suprotno postupanje biće sankcionisano u skladu sa zakonom.

- Narodna skupština obavezuje na poštovanje ove Rezolucije i sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, jer su birani u Republici Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica. Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima.

Narodna skupština obavezuje vladu i sve druge organe i institucije da obaveštavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje preduzimaju na sprečavanju pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava Republike.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • salko

    18. oktobar 2017 | 11:58

    Republika Srpska trajno opredjeljena...zanimljivo!!!

  • salko

    18. oktobar 2017 | 11:50

    Zna li se odakle onolike pistaljke opoziciji i hoce li sljedeca sjednica biti odrzana u podrumu??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA