POZIVAJU NA DOGOVOR, A NIKO GA NEĆE: Janković odbio Radulovića, Obradović Jeremića, a Šutanovca svi

Građani koji podržavaju opoziciju, osuđuju lidere opozicionih stranaka, jer nisu sposobni ili spremni na međusobnu saradnju i oni sada izvode predstavu, koja je ništa drugo do politički marketing - kažu analitičari

Još od predsedničkih izbora, a u iščekivanju beogradskih, govori se o prestrojavanju na opozicionoj sceni. Tako su u poslednja tri dana usledila tri poziva među opozicionim liderima za dogovore, međutim isti je izostao. Kako analitičari komentarišu za Telegraf.rs, ti pozivi su više kurtoazne prirode, kako bi javnosti pokazali da žele razgovore, a u stvari je dobro poznato ko sa kim neće da sarađuje.

Najnovije istraživanje Ipsos-a: Da se sada održe parlamentarni izbori, SNS bi osvojio 55 odsto glasova

AKO IH OPOZICIJA ŽARKO ŽELI, MOGUĆI IZBORI

U samo tri dana, iako zvanično i u javnosti govore da hoće saradnju, srpski opozicioni lideri su nastavili sa ustaljenom praksom - daljim podelama.

Prvo je u petak Pokretu slobodnih građana i pre početka bilo kakve saradnje dosta bilo Radulovićevog pokreta. Kako je tada saopštio DJB, Jankovićev pokret nije prihvatio predlog Dosta je bilo o strateškoj saradnji na izborima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U toj ponudi D JB je naveo da je objavio svoj program za Beograd u 20 tačaka, ponudio PSG zajedničku listu za beogradske izbore i zajedničkog nestraničkog kandidata za gradonačelnika, te ocenio da im nisu potrebni "ukaljani ljudi", navodeći Dragana Ðilasa, Borisa Tadića i Dragana Šutanovca.

Iz drugog pokreta je stigao odgovor da PSG osnov za zasnivanje saradnje opozicionih organizacija vidi u 11 principa koji su javno istaknuti.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Oni važe podjednako prema svima, bez obzira na naše lične odnose. Sve druge uslove i podele smatramo suvišnim, pa i one koje ste vi izneli ad personem, jer ne uspevamo da razumemo kriterijume po kojima su sačinjeni - navodi u odgovoru PSG koji je prosledio DJB.

U međuvremenu, Srbija je postala bogatija za još jednu stranku - Narodnu. To se očito nije svidelo Bošku Obradoviću, pa je izostao sa njihove osnivačke skupštine. Taj potez lidera Dveri u okruženju Vuka Jeremića tumače kao signal da Obradović neće saradnju sa opozicijom.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek, AP

A, opozicija izgleda neće ni sa Demokratskom strankom. Tako bar izgleda, jer zvaničnih reakcija na poziv lidera DS Dragana Šutanovca- nema. Naime, on je kazao je da je ta stranka i dalje otvorena za razgovore sa svim građanskim strankama koje žele da smene aktuelnu vlast.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanin

- Mi i dalje pozivamo na odgovornost i saradnju sa svima koji žele da smenu ove vlasti. Verujemo da nema vremena za čekanje, jer je SNS u kampanji od kada su preuzeli vlast u Beogradu, a u poslednjim mesecima intenzivno - kazao je Šutanovac u intervjuu za Danas.

No, na njegov poziv nije do sada stigao nijedan odgovor.

- Svi ti pozivi su izgleda pro-forme, da ne bi ispalo da nisu za saradnju, a već se zna ko sa kim neće u koaliciju. Ali, to je sada sve jedna predstava, vi kao pozivate nekog, a znate da se on neće odazvati, da bi ispalo da on neće saradnju - kaže za Telegraf.rs, Branko Radun, politički analitičar.

Foto: Medija centar Beograd

On smatra da pod pritiskom svojih birača, lideri opozicije upućuju te pozive.

- Njihovi glasači osuđuju stranke opozicije, jer nisu sposobne ili spremne na međusobnu saradnju i one sada izvode predstavu, koja je ništa drugo do politički marketing - zaključio je Radun.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorana

    23. oktobar 2017 | 18:22

    Može li neko da ih posavetuje da se ne blamiraju više?!

  • ana

    23. oktobar 2017 | 18:33

    Malo je reci da u opoziciji vlada haos.

  • Čika Jova

    23. oktobar 2017 | 19:15

    Ma hoće oni da se ujedine ali ko će da rukovodi svima, ko će da ubere med posle izbora. Svi bi oni da budu taj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA