NATO ŠAMAR HARADINAJU I TAČIJU NASRED KOSOVA: Šta se dešavalo iza kulisa sastanka u Prištini (FOTO)

Španski ambasador u NATO-u ignorisao je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova u bazi KFOR-a u Dragodanu, u Prištini. Postavio je uslove u vezi sa tim kako da kosovske institucije budu predstavljene na sastanku sa ambasadorima NATO-a

  • 29

Iako predstavnici privremenih institucija u Prištini polažu velike nade u pomoć NATO-a u formiranju tzv. "Vojske Kosova", zahvaljujući zemljama-članicama Alijanse, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, ta ideja je daleko od realizacije. Tome u prilog govore dešavanja na sastanku koji je bio u petak u Prištini, prilikom posete zamenice generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler.

Kosovska ministarka: Do 2018. podnosimo zahtev za status kandidata EU

Goran Rakić: Srpska lista neće podržati formiranje takozvane vojske Kosovo

Ramuš Haradinaj je u petak odbio sastanak, a potom i da učestvuje na zajedničkoj konferenciji sa visokim zvaničnicima NATO-a, u štabu KFOR-a u Prištini. To se dogodilo nakon što kosovski premijer nije prihvatio uslove koje je nametnuo španski ambasador u Severnoatlantskom savezu.

Istog dana kada se Španija suočila sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije, predstavnik Španije, tačnije španski ambasador u NATO ignorisao je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova u bazi KFOR-a u Dragodanu, u Prištini. Postavio je uslove u vezi sa tim kako da kosovske institucije budu predstavljene na sastanku sa ambasadorima NATO-a.

Španski ambasador je zatražio od predstavnika kosovske države da se na sastanku ne predstavljaju funkcijama koje obavljaju. On je zatražio da se Ramuš Haradinaj ne predstavlja kao premijer. Pored toga, on je tražio od ministra i zamenika ministra Kosovskih bezbednosnih snaga da se ne predstavljaju titulama i da se pojave bez uniformi, jer Španija ne priznaje nezavisnost Kosova i stoga ove ličnosti za njih nemaju zvaničan status.

Izvori Express-a naveli su da je na ovu situaciju reagovao Haradinaj i čak nakon pregovora sa učesnicima delegacije nije prihvatio da prisustvuje sastanku.

Takođe je otkazao sastanak sa delegacijom koju je predvodila zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler i konferenciju za štampu.

Foto: president-ksgov.net

Gotemeler se u petak sastala sa Hašimom Tačijem, dok su samo dva ambasadora - američki i britanski - došli na sastanak sa Tačijem i Haradinajem u zgradi kosovskih institucija.

Foto: president-ksgov.net

Delegaciju NATO-a vodila je zamenica generalnog sekretara NATO-a, Rouz Gotemeler. Ona se kosovskim zvaničnicima obraćala samo ličnim imenima, bez pominjanja pozicija, vodeći računa da ništa ne prejudicira o državnosti Kosova.

Foto: president-ksgov.net

Ova pozicija NATO-a je posledica nepriznavanja Kosova od strane četiri države članice, od ukupno 29 zemalja u vojnom savezu.

Foto: president-ksgov.net

Dakle, drugi čovek NATO Alijanse Tačiju se nije obraćala njegovim zvanjem, već samo sa gospodine Tači.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA